Arjen uskomukset ruoasta ja terveydestä
Mikä saa ihmiset uskomaan asioihin, jotka eivät ole totta? Se on meille luontaista ja keino selviytyä. Ihminen uskoo omiin silmiinsä, tunteisiinsa, kokemuksiinsa ja sopivaksi valikoimaansa tietoon. Niin pitää ollakin, koska muutoin ihminen tulee hulluksi. Mutta se on myös syy, miksi tulemme aina uskomaan sellaisiakin asioita, jotka eivät aina ole niin kuin uskotaan. Elämä vaatii jatkuvaa päättelyä. Teemme sitä koko ajan eri syvyystasoilla. Se on välttämättömyys, koska joskus tarvitaan nopeita päätöksiä. Takassa loimottava tuli ei aiheuta reaktiota, mutta tulen näkeminen väärässä paikassa vaatii nopeaa reagointia.
Myös vaarasta viestiminen saa reagoimaan helpommin kuin myönteinen sanoma. Jos johonkin luullaan liittyvän haittaa, asiaa ei yleensä selvitetä, vaan käyttöä rajoitetaan varmuuden vuoksi. Ajatellaan ”En menetä mitään, jos vältän riskin, vaikka turhaan. Jos otan riskin, olen tyhmä.” Elintarvikeesimerkkinä käy vaikkapa lisäaineet.
Arkiajattelussa nopea ja sinnepäin tehty päätelmä usein riittää. Jos haluaa Rovaniemelle, aluksi riittää tieto mennä pohjoiseen päin. Sitten lähempänä voi kysyä tietä tarkemmin. Arkiajattelu antaa toimintavalmiutta ja varmuutta. Sinnepäinpäätelmät ovat meille tärkeitä, mutta suurpiirteisyys menee välillä metsään.
Päätelmä voi johtaa harhaan
Luonnollisuus herättää positiivista ajattelua, ja luonnollinen koetaan terveelliseksi. Tehdasvalmisteinen puolestaan koetaan epäterveelliseksi, koska tehtaasta tulee savua ja saastetta. Mutta ovatko kaikki luonnontuotteet sittenkään aina terveellisiä, esimerkiksi sokeri, kokaiini tai syanidi?
Suklaassa on paljon energiaa ja herneissä vähän. Herneitä siis voi syödä kuinka paljon vain eikä suklaata edes pientä määrää. Suurpiirteisen arkipäättelyn mukaan suklaapatukassa on aina enemmän energiaa kuin herneissä, vaikka niitä olisi ämpärillinen.
Kukin tekee päätelmän omien tietojensa perusteella, ja ensireaktio sisältää tunnearvion. Jos pyydetään arvioimaan, kumpi on ympäristöystävällisempi muoviin pakattu vai pakkaamattomana myytävä paprika, ensireaktio voi olla: pakkaamaton, koska siinä ei ole maatumatonta muovia. Osa ehkä jää miettimään paprikan koko elinkaarta: missä se on kasvatettu, mikä on sen vesi- ja hiilijalanjälki, mitä jos pakkaamaton pilaantuu ennen käyttöä jne.
Arkiajattelussa totuuskin on tunneasia
Jos pitää verrata goiji-marjan ja karpalon terveellisyyttä, tutkija alkaa pohtia, mitä terveellisyys tarkoittaa, mihin vaikutus perustuu ja onko siitä tutkittua tietoa? Useimmille perusteluksi riittää myyntipisteessa kerrottu tieto: uusinta uutta, parantaa mitä vain, tätikin käytti.
Mieltymykset ja arvotkin vaikuttavat uskomuksiin. Halutaan ja uskotaan, että jokin on totta, esimerkiksi se, että luomu on parempaa. Se joka sanoo toisin, on kylmä ja sydämentön. TL.
Lähde:
Psykologian tohtori Marieke Saherin luento Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen kevätkoulutuspäivillä: ”Arjen uskomukset ruoasta ja terveydestä – mihin vaihtoehtosuuntausten kiehtovuus perustuu?”
