Mikä saa ihmisen pitämään ruokablogia?
Blogin pitäminen lähtee usein omasta tarpeesta koota ruokaohjeet virtuaaliseen reseptistöön. Ruokablogi on keino hallita, löytää ja jakaa ruokaohjeita helpommin kuin sähköpostitse tai paperilla. Toisaalta blogin pitämiseen liittyy halu kehittää omia taitojaan niin ruoan laittajana, kirjoittajana, valokuvaajana kuin tietotekniikan käyttäjänä. Blogin pitämisen myötä tulee tehtyä monipuolisempaa ruokaa ja kokeiltua uusia ruokalajeja. Blogiin taltioidut ruokaohjeet ja kuvat toimivat päiväkirjan tavoin myös oman oppimisen taltioijana. Kun taidot karttuvat, se tuo iloa ja haasteita, sitouttaa ja innostaa jatkamaan.
Blogia kirjoitetaan samanhenkisille
Ruokabloggaamisen syyt ovat myös yhteisöllisiä. Useimmat ruokablogin pitäjät kokevat kirjoittavansa jollekin muulle kuin itselle. Moni ruokablogaaja on ollut ennen blogin pitämistä ruokaharrastaja, jolta on kysytty vinkkejä ja ruokaohjeita. Sukulaisista ja tuttavista lukijakunta on nopeasti laajentunut. Arkisesta ruoanlaitosta tulee sisiaalinen tapahtuma, kun reseptin ja kuvat jakaa muiden kanssa. Vain itselleen kokkaavankin ruoanlaitto pysyy mielekkäänä, kun kokemuksen saa jakaa virtuaalisesti muiden kanssa.
Ruokablogin kohderyhmänä voivat olla tietyn ruokavalion noudattajat tai sen noudattamisen aloittamista harkitsevat, esimerkiksi vegaanit tai karppaajat. Blogia tehdään ihmisille, jotka noudattavat samanlaista ruokavaliota kuin itsekin tai oma lapsi. Halutaan helpottaa ruokavaliota noudattavien elämää ja antaa omat ruokaohjekokeilut muiden tietoon, etenkin jos ruokavaliosta ei helposti löydy valmiita ruokaohjeita, kuten lapsen vaikeaan allergiaan. Blogia ei kirjoiteta kasvottomalle massalle, vaan vertaisille, joilla on samanlainen käsitys ruoasta.
Vertaispalaute saa jatkamaan blogin pitämistä. Palaute on pääsääntöisesti kannustavaa ja positiivista päinvastoin kuin Internetin ruoka-aiheisilla keskustelupalstoilla. Blogin avulla saa lisää samanmielisiä ystäviä. Yhteinen harrastus yhdistää. Ruokabloggaajat kokoontuvat mielellään tapaamisiin eli miiteihin laittamaan yhdessä ruokaa, oppimaan uutta, vaihtamaan kokemuksia ja kuvaamaan aikaansaannoksia.
Blogi on itseilmaisun ja vaikuttamisen kanava
Blogi voi olla myös oman identiteetin rakentamista, jopa oman osaamisen portfolio, etenkin ruoka-alan ammattilaisille. Blogisti voi profiloitua tietyn asian puolestapuhujaksi tai edustajaksi: yksi haluaa kertoa, että terveellinen kotiruoka voi olla hyvän makuista ja toinen, että leipominen on rentouttavaa. Roolin voi olla myös ottamatta. Eräs kasviruokaohjeista blogia pitävä teki tietoisen valinnan olla korostamatta sitä, että on kasvissyöjä, jotta ei karsi lukijakuntaa. Hyvä arkiruoka kiinnostaa useampia kuin kasvissyönti. TL.
Lähde:
Lahti T: Ruokabloggaamisen syistä ja ruokablogien kuvaamasta ruokakulttuurista. Pro gradu helmikuu 2010. Käyttäytymistieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Kuvassa Terhin keittiössä -ruokablogi