Ruokablogisteja tapaamassa

Pau­lan ja Ja­nin ”Ke­tun keit­ti­ös­sä” ja Arin ”Äijä­ruo­kaa” ovat pit­kä­i­käi­sim­piä ruo­ka­blo­ge­ja maas­sam­me. Ne pe­rus­tet­tiin esi­mer­kin voi­mal­la ja mui­den kan­nus­tuk­sel­la noin vii­si vuot­ta sit­ten.

Ruo­an­val­mis­tus on ol­lut kai­kil­le kol­mel­le har­ras­tus jo pit­kään. Jan muis­te­lee, että opis­ke­lu­ai­ka­na ruo­kaa ko­koon­nut­tiin lait­ta­maan yh­des­sä. Ari lait­toi itse ruo­kaa, kos­ka ei ol­lut va­raa syö­dä hy­vin ul­ko­na. Vaih­te­lun­halu vei et­si­mään ide­oi­ta mui­den ruo­ka­blo­geis­ta. Pau­lan ja Ja­nin koh­dal­la koh­ta­lok­kaak­si osoit­tau­tui halu teh­dä Bur­gun­din pa­taa. Re­sep­ti löy­tyi Pas­tan­jau­han­taa -ruo­ka­blo­gis­ta.

Arki- ja juhlaruokaa myös oman kasvimaan tuotteista

Ke­tun keit­ti­ös­sä ko­ka­taan niin ar­keen kuin juh­laan­kin. Mot­to­na ovat koh­tuul­li­suus ja hy­vät raa­ka-ai­neet. Ruo­as­sa on tär­ke­ää myös ruo­ka­kult­tuu­ri, muu­kin kuin nä­län tyy­dyt­tä­mi­nen. Ruo­kaa val­mis­te­taan oman pals­ta­vil­jel­män sa­dos­ta, ko­ti­mai­sis­ta raa­ka-ai­neis­ta se­son­ke­ja kun­ni­oit­ta­en. Pals­tal­la vil­jel­lään myös eri­koi­suuk­sia ku­ten roo­ma­lai­siin ruo­kiin tar­vit­ta­via yrt­te­jä. Pau­lal­la, Ja­nil­la ja Aril­la on ta­pa­na ko­koon­tua jou­lun alla viet­tä­mään Saturnalia -juh­laa ja ko­ka­ta roo­ma­lais­ta ruo­kaa.

Blo­gin pi­tä­mi­nen on moni­puo­lis­ta­nut per­heen ruo­ka­laji­va­li­koi­maa, kos­ka on pak­ko kek­siä uut­ta blo­gin si­säl­töä. Puo­li­val­mis­tei­ta he käyt­tä­vät vain sa­tun­nai­ses­ti kii­rees­sä. Niil­le on keh­key­ty­nyt oma ni­mi­tyk­sen­sä ”sak­si­ruo­ka”: pus­si auki ja se­koi­tel­laan.

Ruoan aitous ja maku ovat tärkeitä

”Äijä­ruo­kaa”-blo­gis­sa on pal­jon ja­pa­ni­lais­ta ruo­kaa. Arin mot­to­na on: Jos ruo­as­sa on pe­ko­nia tai in­ki­vää­riä, se ei voi olla pa­haa. Hän suh­tau­tuu epäil­len kevytrasvoihin ja vähä­suo­lai­seen soi­ja­kas­tik­kee­seen, kos­ka hän ar­vos­taa raakaaineissa pro­ses­soi­mat­to­muut­ta ja lisä­ai­neet­to­muut­ta.

Pau­la ja Jan ker­to­vat käyt­tä­vän­sä suo­laa vain vä­hän. Sitä ei ole käy­tet­ty hei­dän lap­suu­den­ko­deis­sa­kaan pal­jon. He suh­tau­tu­vat ny­kyi­sin en­tis­tä nir­som­min lisä­ai­nei­siin (E-koo­dei­hin), eten­kin ma­keu­tus­ai­nei­siin. Vir­voi­tus­juo­ma ol­koon so­ke­ril­la ma­keu­tet­tu, sil­loin har­voin kun sitä juo. Kun Pau­la lei­poo ker­ran kah­des­sa kuu­kau­des­sa, ras­va­na on voi­ta.

Ruokabloggaajia on run­saas­ti pää­kau­pun­ki­seu­dul­la. Tääl­lä on heil­le mel­ko usein ta­paa­mi­sia. Bloggaajat myös hank­ki­vat yh­des­sä raa­ka-ai­nei­ta, ku­ten luo­mu­ruo­kaa tai riis­tan li­haa. TL

Läh­de: Ho­tel­li Hel­kan jär­jes­tä­mä ruokaglogin pi­tä­jien ta­paa­mi­nen 5.2.2011.

Lisä­tie­to­ja:

www.ketunkeittio.blogspot.com
aijaruokaa.blogspot.com

Ke­tun keit­ti­ös­sä: www.ketunkeittio.blogspot.com

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2011Pai­non­hal­lin­ta17.11.2011