Ruokailoa ja maitoa – kaiken ikää
Tiivistelmä Maailman maitopäivän seminaarista
Se, mitä ja miten me täällä Suomessa syömme, kertoo suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, identiteetistä ja kulttuurista. Ruokakulttuurimme rikkaus lähtee siitä, että olemme saaneet vaikutteita niin idästä kuin lännestä. Täällä Suomessa syömme puhdasta ja konstailematonta ruokaa, jota pohjoinen luontomme meille kasvattaa. Meidät tunnetaan vastuullisena ja järkevänä kansana. Se näkyy myös ruoassamme eli panostamme tutkimukseen, laatuun ja terveellisyyteen. Jokainen meistä suomalaisista luo ruokakulttuuria omilla päivittäisillä valinnoillamme. Ruokakulttuuri on kotien kulttuuria!
Makumuistot kantavat ihmisen elämässä läpi koko elämän. Tottumukset makuihin syntyvät jo varhaislapsuudessa. Ruoka on se, joka tuo iloa elämään myös vanhuuden päivinä, kun toimintakyky heikkenee. On siis tärkeää pitää huoli siitä, että lapset opettelevat lempeästi Ruokailoa ja maitoa – kaiken ikää Tiivistelmä Maailman maitopäivän seminaarista uusiin makuihin ja syövät monipuolisesti. Aivan samalla tavalla on ensisijaisen arvokasta tarjota maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa elämän ehtoopuolella oleville vanhuksille.
Annetaan aikaa hyvälle suomalaiselle ruoalle ja maidolle, syödään yhdessä, ruoasta iloisesti nauttien!
Ruokakulttuuriasiamies,
KtaO, KM
Anni-Mari Syväniemi, MTK
Maidon merkitys lapsen ruokavaliossa
Maidolla on erittäin merkittävä rooli suomalaisten lasten ja nuorten ruokavaliossa, sillä maito ja maitovalmisteet tuovat lasten ruokavalioon merkittävän määrän mm. proteiinia, kalsiumia, fosforia, D-vitamiinia sekä B2- ja B12-vitamiineja. Päivittäin käytettävien tuotteiden valinnassa on kuitenkin kiinnitettävä huomiota maidon ja maitovalmisteiden laatuun, sillä ne voivat tuoda ruokavalioon myös kovaa rasvaa ja sokeria.
Alle kouluikäisillä lapsilla nestemäisen maidon ja piimän käyttö on runsasta, ja heillä yleisimmin käytetyt maitolaadut ovat ykkös- ja kevytmaito. Leikki-ikäisille lapsille suositellaan käytettäväksi rasvatonta maitoa, eli tämän suosituksen toteutumiseen on vielä matkaa. Rasvattoman maidon osuus käytetystä maidosta kuitenkin kasvaa lapsen iän myötä.
Yläkouluikäisillä maito ja maitotuotteet kuuluvat tärkeänä osana niin aamupalaan kuin lounaaseen. Yli puolet (52 %) yläkouluikäisistä valitsee koululounaalla ruokajuomaksi maitoa tai piimää. Kouluikäiset lapset ja nuoret, ykkösluokkalaisista yläkouluikäisiin saakka, käyttävät sekä koulussa että kotona yleisimmin rasvatonta maitoa.
Tutkija, ETM
Pipsa Kyttälä, THL
Millä eväillä suomalainen tekee työtä?
Suomalaisten ruokailutottumukset ovat tutkimusten mukaan muuttuneet parempaan ja terveellisempään suuntaan. Yksilöittäin ruokatottumuksissa on paljon vaihtelua, ja käsitys terveellisestä syömisestä on usein hukassa. Ruokailun rytmittäminen arkipäivään luo oman haasteensa. Valitettavan usein ravitsemusviestintä elää säännöllisen kahdeksasta neljään -työpäivän rytmissä, joten ohjeiden soveltaminen vuorotyöntekijän arkeen on vaikeaa.
Painoa pidetään liian usein terveellisen ruokavalion mittarina. Siksi työikäisessä väestössä haasteena saattaa olla jopa vajaaravitsemus, kun painon nousun pelossa syömistä rajoitetaan. Niukka syöminen voi johtaa tärkeiden ravintoaineiden, erityisesti proteiinin, tyydyttymättömän rasvan ja kalsiumin, liian vähäiseen saantiin. Maidosta ja maitovalmisteista ruokavalioon saadaan lisää proteiinia ja kalsiumia, kalasta ja kasvirasvoista taas tyydyttymätöntä rasvaa.
Iltapäivän välipala olisi myös tarpeellinen monelle työikäiselle, sillä se tukee jaksamista työpäivän aikana ja auttaa syömisen hallinnassa.
Ravitsemusterapeutti, TtM
Anette Palssa, Valio Olo
Ikääntyessä on tärkeää turvata riittävä proteiinin saanti
Hyvä ravitsemus ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua. Iso osa ikääntyneistä kärsii heikentyneestä ravitsemustilasta eli liian vähäisestä energian ja/tai suojaravintoaineiden saannista. Mitä vanhemmasta ikäryhmästä puhutaan ja mitä suurempi on ulkopuolisen avun ja hoidon tarve, sitä yleisempää heikko ravitsemustila on.
Lihaskato eli sarkopenia kuuluu normaaliin ikääntymiseen. Ihmisen lihasmassasta ja -voimasta katoaa noin 1 % vuodessa 30. ikävuoden jälkeen. Vanhenemiseen liittyvien hormonimuutosten, sairauksien ja laihtumisen seurauksena lihaskato kiihtyy ja riski toiminnanvajeiden kehittymiseen suurenee. Riittävä proteiinin- ja energiansaanti sekä liikunta auttavat hidastamaan lihaskadon etenemistä.
Lihaskadon hidastamiseksi ikääntyvät tarvitsevat ruokavaliostaan enemmän proteiinia kuin työikäiset. Suosituksena on 1,0–1,2 g/painokilo/vrk eli vähintään 80 g proteiinia päivässä. Riittävä proteiinin saanti ikääntyneillä auttaa myös ylläpitämään luuston hyvää kuntoa, sydän- ja verisuoniterveyttä ja solujen uusiutumista, kuten haavojen parantumista. Hyviä proteiininlähteitä ikääntyneen ruokavaliossa ovat esimerkiksi maito ja maitovalmisteet, liha, kala, broileri ja kananmuna sekä niistä tehdyt valmisteet.
Projektijohtaja, ETT
Merja Suominen
Suomen Muistiasiantuntijat ry
Tiesitkö?
Maailman maitopäivää juhlitaan 1. kesäkuuta YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n koordinoimana. Kansainvälisen tapahtuman tarkoituksena on kiinnittää huomiota maitoon monesta eri näkökulmasta, kuten elintarvikkeena, osana ruokakulttuuria, ravintoaineiden lähteenä ja maataloustuotteena. Päivää vietetään monessa maassa samaan aikaan, jolloin korostuu maidon merkitys maailmanlaajuisena elintarvikkeena.
Kansainvälistä koulumaitopäivää juhlitaan syyskuun viimeisenä keskiviikkona. Päivän tarkoituksena on muistuttaa maidon merkityksestä koululaisten ravitsemuksessa. FAO koordinoi päivän viettoa ja kannustaa koulujen oppilaita ja henkilökuntaa päivän viettoon. Juhlintaan osallistuu vuosittain miljoonia koululaisia yli 40 maassa.



Maailman maitopäivää juhlitaan 1. kesäkuuta.