Runsaasti fosforia ja vähän kalsiumia sisältävä ruokavalio on haitaksi luustolle

Fos­fo­ri ja kal­sium ovat luun pe­rus­ra­ken­nus­ai­nei­ta, joi­ta tar­vi­taan kes­tä­vän luus­ton muo­dos­tu­mi­seen ja yllä­pi­toon läpi elä­män.

Ra­vin­non fos­fo­rin on­gel­ma ei ole niuk­ka saan­ti, vaan lii­ka saan­ti. Län­si­mais­sa, Suo­mi mu­kaan lu­kien, ih­mi­set saa­vat fos­fo­ria ra­vin­nos­ta kes­ki­mää­rin 2–3-ker­tai­ses­ti yli ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten (600 mg/vrk).

Suomalaisten fosforin saantia on aliarvioitu

Suo­ma­lais­ten fos­fo­rin pää­läh­tei­tä ovat mai­to-, vil­ja- ja liha­tuot­teet. Näis­tä mai­to­val­mis­teet si­säl­tä­vät myös run­saas­ti kal­siu­mia. Elin­tar­vik­keet voi­vat si­säl­tää luon­tai­ses­ti fos­fo­ria, nii­hin li­sät­ty­jä lisä­aine­fos­faat­te­ja tai mo­lem­pia. Suo­ma­lais­ten ny­kyi­set fos­fo­rin saan­nit ovat to­den­nä­köi­ses­ti ali­ar­vi­oi­tu­ja, sil­lä usei­den ra­vin­to­las­ken­ta­oh­jel­mien fos­fo­ri­pi­toi­suu­det pe­rus­tu­vat Fineli® -elin­tar­vi­ke­koos­tu­mus­tie­to­kan­nan tie­toi­hin, jos­sa elin­tar­vik­kei­den fos­fo­ri­pi­toi­suuk­sis­ta osa on ana­ly­soi­tu la­bo­ra­to­ri­os­sa, mut­ta osa fos­fo­ri­pi­toi­suuk­sis­ta on vain las­ken­nal­li­sia. Saan­nin ar­vi­oin­nin on­gel­maa li­sää se­kin, että fos­faat­ti­lisä­ai­nei­ta ei usein­kaan ole otet­tu huo­mi­oon ra­vin­to­aine­si­säl­löis­sä.

Riittävä kalsiumin saanti tärkeää, kun fosforin saanti on runsasta

Väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa­ni sel­vi­tin, onko ruo­ka­va­li­on fos­fo­ri­mää­räl­lä, fos­fo­ri­läh­teil­lä ja kal­sium­fos­fo­ri­suh­teel­la vai­ku­tus­ta kal­siu­min ja luun ai­neen­vaih­dun­taan ter­veil­lä 20–43-vuotiailla suo­ma­lai­sil­la nai­sil­la. Väi­tös­kir­ja­työ pe­rus­tui kah­teen ko­keel­li­seen tut­ki­muk­seen ja kah­teen poik­ki­leik­kaus­tut­ki­muk­seen.

Run­saal­la fos­fo­rin saan­nil­la (1995 mg/vrk) ha­vait­tiin ole­van hai­tal­li­sia vai­ku­tuk­sia kal­siu­min ja luun ai­neen­vaih­dun­taan, sil­lä see­ru­min lisä­kil­pi­rau­has­hor­mo­ni­pi­toi­suus (SPTH) suu­re­ni, luun ha­jo­a­mi­nen li­sään­tyi ja luun muo­dos­tus vä­he­ni. Kun run­saas­ti fos­fo­ria (1850 mg/vrk) ja vä­hän kal­siu­mia (480 mg/vrk) si­säl­tä­vään ruo­ka­va­li­oon li­sät­tiin kal­siu­mia (600 ja 1200 mg), S-PTH-pi­toi­suus pie­ne­ni ja luun ha­jo­a­mi­nen vä­he­ni mo­lem­mil­la kal­sium­li­säyk­sil­lä. Kal­siu­min saan­ti­suo­si­tus ai­kui­sil­le on 800 mg/vrk.

Tut­ki­muk­ses­sa, jos­sa oli mu­ka­na 147 suo­ma­lais­ta nais­ta, run­sas fos­fo­rin saan­ti oli yh­tey­des­sä kor­ke­am­piin S-PTH pi­toi­suuk­siin. Li­säk­si ha­vait­tiin, että lisä­ai­neis­ta pe­räi­sin ole­va fos­fo­ri on hai­tal­li­sem­paa kuin elin­tar­vik­keen luon­tai­ses­ti si­säl­tä­mä fos­fo­ri. Suo­ma­lais­ten tär­keim­piä lisä­aine­fos­faat­tien läh­tei­tä ovat mak­ka­rat, liha­val­mis­teet, lei­vin­jau­heel­la ko­ho­te­tut lei­von­nai­set sekä val­mis­ruo­at. Sama tut­ki­mus osoit­ti, että al­hai­nen ruo­ka­va­li­on kal­sium­fos­fo­ri­suh­de voi häi­ri­tä kal­sium­ai­neen­vaih­dun­taa ja mah­dol­li­ses­ti tätä kaut­ta li­sä­tä myös luun ha­jo­a­mis­ta.

Väi­tös­kir­ja­työ­ni pe­rus­teel­la run­saan fos­fo­rin saan­nin vä­hen­tä­mi­nen näyt­täi­si ole­van pe­rus­te­lua myös ter­veil­lä ih­mi­sil­lä eten­kin, jos kal­siu­min saan­ti jää alle ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten.

Kir­joit­ta­ja:
ETT, tut­ki­ja­toh­to­ri
Vir­pi Kemi
Elin­tar­vi­ke- ja ym­pä­ris­tö­tie­tei­den lai­tos
Ra­vit­se­mus­tie­de, Hel­sin­gin yli­o­pis­to

Läh­de: Väi­tös 28.5.2010 ”Effects of dietary phosphorus and calcium-to-phosphorus ratio on calcium and bone metabolism in healthy 20- to 43-year-old Finnish women”

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2011Pai­non­hal­lin­ta17.11.2011