Hiilihydraattien laatu on tärkeää lasten ruokavaliossa
Hiilihydraatit ovat elimistön tärkein energianlähde. Niistä saadaan maailmanlaajuisesti 40–80% energiasta. Niiden osuudeksi suositellaankin 50–60% energiansaannista kolmesta ikävuodesta lähtien.
Lasten hiilihydraattien saantia on tutkittu vähän. Erityisesti kuitua koskeva tutkimustieto on riittämätöntä. Kansainväliset kuidun saantisuositukset lapsille perustuvat keskimääräisiin arviointeihin ja aikuisten suosituksiin, eikä suomalaisia suosituksia ole käytettävissä. Erittäin vähän energiaa sisältävien ravintokuitujen on ajateltu vaikuttavan haitallisesti lasten kasvuun.
STRIP-projektissa (=SepelvaltimoTaudin Riskitekijöiden InterventioProjekti) on selvitetty väitöskirjatyönä lasten hiilihydraattien saantia. Tutkimuksessa käytettiin tietolähteenä tutkimuslasten ruokapäiväkirjoja, verinäytteitä sekä kasvutietoja, kun lapset olivat 8 kk–10 v ikäisiä.
Runsaasta kuidusta on etua myös lapsille
Väitöskirjatyön tulokset osoittivat, ettei runsaasta kuidun saannista ole haittaa lasten kasvulle, vaan etua sekä ravitsemuksellisesti että sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä. Runsaasti kuitua saaneiden lasten ruokavaliossa oli enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita sekä vähemmän sokeria, rasvaa ja tyydyttynyttä rasvaa kuin keskimäärin tai vähän kuitua saaneiden lasten ruokavaliossa. Lisäksi runsas kuidun saanti laski lasten kolesteroliarvoja. Sokeri ja fruktoosi nostivat triglyseridiarvoja. Runsas kokonaishiilihydraattien saanti laski veren hyvää HDL -kolesterolia vain niillä lapsilla, joilla oli apolipoproteiini E geenissä alleeli E3 tai E4.
Sokerilla yllättävä yhteys pituuskasvuun
Sokerin runsas saanti heikensi lasten ruokavalion laatua. Paljon sokeripitoisia elintarvikkeita käyttäneet lapset söivät vähemmän vilja- ja maitotuotteita kuin niukemmin sokeria käyttäneet lapset. Heillä myös ruokavalion rasvan laatu oli huonompi kuin muilla lapsilla. Sokerin käyttö ylitti suositukset jo toisesta ikävuodesta lähtien paljon sokeria käyttäneillä lapsilla.
Lasten runsas sokerin käyttö oli yllättäen yhteydessä myös lasten pituuskasvuun. Kymmenen vuoden seurantajaksolla runsaasti sokeria käyttäneiden lasten kasvu jäi 1,5 cm jälkeen vähemmän sokeria käyttäneistä lapsista. Sokerin ja pituuskasvun yhteydestä tarvitaan lisätutkimuksia. Runsaalla sokerinkäytöllä ei tässä tutkimuksessa havaittu olevan yhteyttä ylipainoon.
Hiilihydraattien laadulla on tärkeä merkitys lasten ruokavaliossa. Sokerin käytössä kannattaa olla tarkkana jo varhaislapsuudessa. Lasten ruokavalion tulisi olla runsaskuituista. Suositeltavaa on lisätä lasten viljavalmisteiden, kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä. Vähäinen kuidun saanti on yhteydessä makeisten, sokerin ja lastenruokien runsaaseen käyttöön.
Kirjoittaja:
FT, laillistettu ravitsemusterapeutti
Soile Ruottinen
Lähde: Väitös 10.2.2011: Carbohydrate intake in children – associations with dietary intakes, growth, serum lipids, and dental health, Turun Yliopisto
