Psykososiaalisilla tekijöillä on tärkeä rooli painonhallinnassa

Psy­ko­lo­gi­sil­la ja so­si­aa­li­sil­la te­ki­jöil­lä on mer­kit­tä­vä vai­ku­tus syö­mis­käyt­täy­ty­mi­seen ja pai­non­hal­lin­taan, kun ruo­kaa on lä­hes ra­jat­to­mas­ti saa­ta­vil­la. Väi­tös­tut­ki­muk­sen ta­voit­tee­na oli tar­kas­tel­la, mi­ten emo­ti­o­naa­li­set ja kog­ni­tii­vi­set te­ki­jät ovat yh­tey­des­sä ruo­ka­tot­tu­muk­siin ja li­ha­vuu­teen sekä se­lit­tä­vät­kö nämä psy­ko­lo­gi­set te­ki­jät ruo­ka­tot­tu­muk­sis­sa ha­vait­tu­ja so­si­o­e­ko­no­mi­sia ero­ja.

Tut­ki­muk­sen ai­neis­to­na oli 5024 suo­ma­lais­ta 25–74-vuotiasta mies­tä ja nais­ta, jot­ka osal­lis­tui­vat FINRISKI 2007 -ter­veys­tut­ki­muk­seen. He osal­lis­tui­vat ter­veys­tar­kas­tuk­seen ja täyt­ti­vät usei­ta ky­se­ly­lo­mak­kei­ta, joil­la kar­toi­tet­tiin so­si­o­demo­gra­fi­sia ja psy­ko­so­si­aa­li­sia te­ki­jöi­tä sekä ruo­ka­tot­tu­muk­sia.

Tunnesyöjää miellyttää energiapitoinen ruoka

Väi­tös­kir­jan tu­los­ten mu­kaan tun­ne­syö­mi­nen eli ne­ga­tii­vis­ten tun­tei­den sää­te­ly syö­mi­sen avul­la oli yli­pai­noi­sil­la ja li­ha­vil­la ylei­sem­pää kuin nor­maa­li­pai­noi­sil­la. Tun­ne­syö­mi­nen ja hei­kom­pi usko omaan ky­kyyn yllä­pi­tää lii­kun­ta­har­ras­tuk­sia se­lit­ti­vät, mik­si osa ma­sen­nuk­seen tai­pu­vai­sis­ta oli yli­pai­noi­sia. Li­säk­si ma­sen­nus­oi­reet ja tun­ne­syö­mi­nen oli­vat yh­tey­des­sä suu­rem­paan ma­kei­den ja suo­lais­ten ener­gi­a­pi­tois­ten ruo­kien ku­lu­tuk­seen sekä vä­häi­sem­pään kas­vis­ten, he­del­mien ja mar­jo­jen käyt­töön.

Syömisen rajoittaminen toimii ylipainoisilla

Mo­net ih­mi­set ra­joit­ta­vat tie­toi­ses­ti syö­mis­tään es­tääk­seen pai­non nou­sun tai pu­dot­taak­seen pai­no­aan, mut­ta syö­mi­sen ra­joit­ta­mi­sen hyö­dyl­li­syys pai­non­hal­lin­ta­kei­no­na on myös ky­seen­a­lais­tet­tu. Tu­los­ten pe­rus­teel­la syö­mi­sen ra­joit­ta­mi­nen näyt­täi­si toi­mi­van yli­pai­nois­ten pai­non­hal­lin­nas­sa. Nor­maa­li­pai­noi­sil­la syö­mi­sen ra­joit­ta­mi­nen saat­taa puo­les­taan olla merk­ki syö­mi­sen hal­lin­nan on­gel­mis­ta (ver­rat­tu­na mui­hin nor­maa­li­pai­noi­siin) ja toi­saal­ta olla myös on­gel­mien rat­kai­su­kei­no.

Pienituloinen arvostaa edullista ruokaa

So­si­o­e­ko­no­mis­ten ryh­mien ruo­ka­va­lin­to­jen mo­tii­vit poik­ke­si­vat toi­sis­taan: vä­hän kou­lu­te­tut ja pie­ni­tu­loi­set pi­ti­vät ruo­an edul­li­suut­ta ja tut­tuut­ta tär­ke­äm­pi­nä päi­vit­täi­sen ruo­an va­lin­ta­kri­tee­rei­nä kuin pa­rem­mas­sa ase­mas­sa ole­vat. Li­säk­si suu­rem­mat tu­lot oli­vat yh­tey­des­sä ter­vey­teen ja pai­non­hal­lin­taan liit­ty­vien mo­tii­vien ko­ros­tu­mi­seen. Nämä erot se­lit­ti­vät osit­tain, mik­si huo­nom­mas­sa so­si­o­e­ko­no­mi­ses­sa ase­mas­sa ole­vat ku­lut­ti­vat vä­hem­män kas­vik­sia ja he­del­miä ja enem­män ener­gi­a­pi­toi­sia ruo­kia ver­rat­tu­na pa­rem­mas­sa ase­mas­sa ole­viin.

Pai­non­hal­lin­ta­oh­jauk­ses­sa pi­täi­si kiin­nit­tää enem­män huo­mi­o­ta psy­ko­lo­gi­siin ja so­si­aa­li­siin te­ki­jöi­hin, jot­ka vai­kut­ta­vat ruo­ka­va­lin­toi­hin ja lii­kun­taan. Toi­met ny­kyi­sen ruo­ka- ja lii­kun­ta­ym­pä­ris­tön muut­ta­mi­sek­si ovat tär­kei­tä. Esi­mer­kik­si ter­veel­lis­ten ruo­kien va­lit­se­mis­ta voi­tai­siin hel­pot­taa vero­kei­noin.

Kir­joit­ta­ja:
VTT Han­na Kont­ti­nen
Hel­sin­gin yli­o­pis­to, So­si­aa­li­tie­tei­den lai­tos

Läh­de: Väi­tös 17.2.2012 “Dietary habits and obesity: the role of emotional and cognitive factors”, Hel­sin­gin yli­o­pis­to

Otan­ko vie­lä pa­la­sen vai enkö ota? Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si sen!

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2012Kan­san­ter­veys4.7.2012