Seleenityöryhmän raportin mukaan suomalaisten seleeninsaanti on riittävää. Hyvä saanti perustuu seleenilannoitukseen, jonka ansiosta kotimaiset rehut ja elintarvikkeet sisältävät sopivasti seleeniä. Lannoitusta tarvitaan, koska maaperässämme on vain vähän kasveille käyttökelpoista liukoista seleeniä. Raportin tulosten perusteella seleenilannoitus on tehokas, turvallinen ja edullinen keino turvata seleeninsaanti.
Maito ja liha ovat tärkeimmät lähteet
Väestön keskimääräinen seleeninsaanti on Suomessa n. 0,08 mg/vrk/10 MJ, mikä vastaa ravitsemussuosituksia. Tärkeimmät seleenin lähteet ovat maito ja liha, joista saadaan noin 70% päivittäisestä seleenistä. Suomalaisten seerumin seleenipitoisuus on 2000-luvulla ollut keskimäärin 1,4 µmol/l, mikä on enemmän kuin muualla Euroopassa.
Seleeni on ravitsemuksellisesti tärkeä hivenaine. Sitä tarvitaan kasvuun ja lisääntymiseen sekä ylläpitämään sydämen ja lihasten terveyttä. Tunnetuin seleenin puutteesta johtuva sairaus on lihasrappeuma.
Seleenin lisääminen lannoitteisiin aloitettiin vuonna 1984, kun tutkimuksissa oli todettu, että ihmisten ja kotieläinten seleeninsaanti on Suomessa liian vähäistä.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) koordinoima seleenityöryhmä seuraa seleenilannoituksen vaikutusta maaperän, ympäristön, rehujen, elintarvikkeiden ja ihmisen veren ja seerumin seleenipitoisuuksiin. Näytteitä on otettu systemaattisesti vuodesta 1985.
Lähde: MTT:n tiedote 10.1.2012
Seleenityöryhmän raportti on luettavissa seuraavassa www-osoitteessa:
http://www.mtt.fi/mttraportti/