Imetyssuositus toteutuu harvoin

Väestöryhmien väliset erot imetyksessä ovat suuria

Alle nel­jän kuu­kau­den ikäis­ten täys­i­me­tys ja pit­kä ime­tys ovat hie­man yleis­ty­neet, mut­ta muu­toin ime­tys­suo­si­tus jää to­teu­tu­mat­ta val­ta­o­sal­la suo­ma­lais­lap­sis­ta. Van­hem­pien kou­lu­tus­taso, tu­pa­koin­ti ja äi­din ikä vai­kut­ta­vat pal­jon ime­tyk­sen kes­toon.

Tie­dot ovat pe­räi­sin Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen ja sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön yh­teis­työ­nä teh­dys­tä sel­vi­tyk­ses­tä Ime­väis­i­käis­ten ruo­kin­ta Suo­mes­sa 2010. Vas­taa­va seu­ran­ta to­teu­te­taan vii­den vuo­den vä­lein.

Neu­vo­la­ter­vey­den­hoi­ta­jat haas­tat­te­li­vat lap­sen van­hem­pia neu­vo­la­käyn­nin yh­tey­des­sä. Tut­ki­muk­seen osal­lis­tui yli 5000 per­het­tä ja 800 ter­vey­den­hoi­ta­jaa.

Tukea tarvitsevat äidit on tunnistettu

Vä­es­tö­ryh­mien vä­li­set erot ime­tyk­ses­sä ovat suu­ria ei­vät­kä voi­ma­va­rat ja­kaan­nu ta­sai­ses­ti. Eri­tyi­ses­ti nuo­ret, vä­hän kou­lu­te­tut ja yk­sin­huol­ta­ja­äi­dit tar­vit­se­vat tu­kea ime­tyk­seen. Sel­vi­tyk­sen mu­kaan näi­hin ryh­miin kuu­lu­vat nai­set imet­ti­vät ly­hy­em­män ai­kaa kuin muut.

Myös per­heen esi­koi­sil­la sekä en­nen­ai­kai­ses­ti syn­ty­neil­lä lap­sil­la ime­tys jäi mui­ta ly­hy­em­mäk­si. Syn­ny­tys­sai­raa­lois­sa tu­lee myös kiin­nit­tää huo­mi­o­ta ime­tyk­sen käyn­nis­ty­mi­seen en­nen­ai­kai­ses­ti syn­ty­neil­lä lap­sil­la.

Yh­te­näi­nen oh­jaus äi­tiys­neu­vo­las­sa, syn­ny­tys­sai­raa­las­sa ja las­ten­neu­vo­las­sa sekä lähi­pii­rin tuki edis­tä­vät ime­tys­tä. Li­säk­si tar­vi­taan pe­rus­ter­vey­den­huol­lon ja eri­kois­sai­raan­hoi­don yh­teis­työ­tä sekä li­sää kou­lu­tus­ta ime­tyk­sen oh­jauk­ses­sa.

Synnytyssairaalassa annetaan lisämaitoa

Seit­se­män kym­me­nes­tä vas­ta­syn­ty­nees­tä oli saa­nut syn­ny­tys­sai­raa­las­sa lisä­mai­toa. Luo­vu­te­tun äi­din­mai­don ja ta­van­o­mai­sen äi­din­mai­don­kor­vik­keen an­ta­mi­nen oli lä­hes yhtä yleis­tä. Ai­kai­sem­pien tut­ki­mus­ten mu­kaan eri­tyi­ses­ti ta­van­o­mai­sen äi­din­mai­don­kor­vik­keen an­ta­mi­nen syn­ny­tys­sai­raa­las­sa il­man sel­vää lää­ke­tie­teel­lis­tä syy­tä on yh­tey­des­sä ime­tyk­sen ly­hy­em­pään kes­toon. Lisä­mai­don an­ta­mi­sen pe­rus­teet tu­li­si­kin syn­ny­tys­sai­raa­lois­sa yh­te­näis­tää. TL

Läh­de: THL:n tie­do­te 9.5.2012

Lisä­tie­to­ja: Uusi­talo L, Ny­berg H, Pel­ko­nen M, Sarlio-Läh­teen­kor­va S, Ha­ku­li­nen-Vii­ta­nen T, Vir­ta­nen S. Ime­väis­i­käis­ten ruo­kin­ta Suo­mes­sa vuon­na 2010. Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos, Ra­port­te­ja 8/2012.

Imetyssuositus

Imetyksestä hyötyvät sekä lapsi että äiti

Lap­sen edut:
Äi­din­mai­to on hel­pos­ti su­la­vaa ja tur­val­lis­ta ra­vin­toa lap­sel­le. Sen ra­vin­to­ai­neet ovat hy­vin imey­ty­väs­sä muo­dos­sa ja suo­jaa­vat las­ta mo­nil­ta tau­deil­ta muun mu­as­sa kor­va­tu­leh­duk­sil­ta ja ri­pu­li­tau­deil­ta. Ime­tyk­sel­lä on myös edul­li­nen vai­ku­tus lap­sen suo­lis­ton bak­tee­ri­kan­taan.

Äi­din edut:
Imet­tä­vän äi­din ris­ki sai­ras­tua rin­ta­syö­pään ja muna­sar­ja­syö­pään pie­ne­ne­vät. Ime­tys suo­jaa äi­tiä myös ve­ren­pai­ne­tau­dil­ta ja di­a­be­tek­sel­ta.

Useim­mat lap­set eläi­si­vät pel­käl­lä rin­ta­mai­dol­la puo­li­vuo­ti­aak­si asti. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si sen!

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2012Kan­san­ter­veys4.7.2012