Hyvät ohjeet ovat yksinkertaisia. Yksi niistä on ”Syö joka päivä aamupala, lounas ja päivällinen”. Se suojaa lihomiselta. Asia on todettu nyt myös lapsilla. Kuopiolaisessa Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksessa havaittiin, että kaikkien kolmen pääaterian syöminen päivittäin pienentää ylipainon ja lihavuuden riskiä ekaluokkalaisilla lapsilla.
Tavoitteeksi kolme pääateriaa ja parempia välipaloja
Säännöllinen syöminen ei Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen mukaan toteudu kaikilla ekaluokkalaisilla. Alle puolet lapsista syö päivittäin kaikki kolme pääateriaa. Lapsilla pääaterioiden ravintoainepitoisuus on selvästi parempi kuin välipalojen. Välipaloista lapset saavat erityisen runsaasti sokeria: kaksi kolmasosaa päivittäisestä sokerinsaannista tulee välipaloista. Pääaterioiden suosiminen ylimääräisten välipalojen sijaan riittäisikin parantamaan lasten ruokavalion laatua huomattavasti.
Lapsellakin voi olla tunnepitoinen suhde ruokaan
Ruoka sisältää myös aistinautinnon eikä syöminen aina ole vain nälän tyydyttämistä. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu ruoan laadun ja määrän lisäksi myös terveyttä edistävä suhtautuminen syömiseen. Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksessa jo koulunsa aloittavilla lapsilla havaittiin syömiskäyttäytymiseen liittyviä ominaisuuksia, jotka ovat yhteydessä ylipainoon ja kehon rasvapitoisuuteen. Esimerkiksi nopea syöminen, tunnesyöminen ja heikko kylläisyyden tunteen tunnistaminen lisäävät ylipainon riskiä lapsilla. Lasten ylipainon ehkäisyssä ja hoidossa on hyvä huomioida myös syömiskäyttäytymiseen liittyvät tekijät.
PANIC-tutkimus seuraa lapsia aikuisikään asti
Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen (Physical Activity and Nutrition in Children Study, The PANIC Study) osallistuu 512 vuosina 2007–2009 Kuopiossa koulunsa aloittanutta lasta perheineen. Lasten terveyttä ja elintapoja selvitettiin laajasti tutkimuksen alussa ja kahden vuoden seurannassa. Tutkittavien lasten seuranta jatkuu aikuisikään asti. Lasten ruokavaliota selvitettiin neljän päivän ruokapäiväkirjalla ja syömiskäyttäytymistä vanhempien täyttämällä kyselylomakkeella. Ruokavalion vaikutuksia sydänterveyttä kuvaavien riskitekijöiden kasautumiseen tutkitaan parhaillaan, ja tuloksia julkaistaan myöhemmin. TL
Lähteet:
- Tutkija Aino-Maija Elorannan esitys ”Diet, body composition and glucose and lipid metabolism in children – the PANIC Study” Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen kevätseminaarissa 30.3.2012
- Eloranta AM, Lindi V, Schwab U, Kiiskinen S, Kalinkin M, Lakka HM, Lakka TA. Dietary factors and their associations with socioeconomic background in Finnish girls and boys 6–8 years of age: the PANIC Study. Eur J Clin Nutr 2011; 65: 1211–1218.
- Eloranta AM, Lindi V, Schwab U, Tompuri T, Kiiskinen S, Lakka HM, Laitinen T, Lakka TA. Dietary factors associated with overweight and body adiposity in Finnish children aged 6–8 years: The PANIC Study. Int J Obesity; painossa.