Säännöllinen ateriarytmi tärkeää lapselle

Hy­vät oh­jeet ovat yk­sin­ker­tai­sia. Yksi niis­tä on ”Syö joka päi­vä aamu­pala, lou­nas ja päi­väl­li­nen”. Se suo­jaa li­ho­mi­sel­ta. Asia on to­det­tu nyt myös lap­sil­la. Kuo­pi­o­lai­ses­sa Las­ten lii­kun­ta ja ra­vit­se­mus -tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tiin, että kaik­kien kol­men pää­a­te­ri­an syö­mi­nen päi­vit­täin pie­nen­tää yli­pai­non ja li­ha­vuu­den ris­kiä eka­luok­ka­lai­sil­la lap­sil­la.

Tavoitteeksi kolme pääateriaa ja parempia välipaloja

Sään­nöl­li­nen syö­mi­nen ei Las­ten lii­kun­ta ja ra­vit­se­mus -tut­ki­muk­sen mu­kaan to­teu­du kai­kil­la eka­luok­ka­lai­sil­la. Alle puo­let lap­sis­ta syö päi­vit­täin kaik­ki kol­me pää­a­te­ri­aa. Lap­sil­la pää­a­te­ri­oi­den ra­vin­to­aine­pi­toi­suus on sel­väs­ti pa­rem­pi kuin väli­pa­lo­jen. Väli­pa­lois­ta lap­set saa­vat eri­tyi­sen run­saas­ti so­ke­ria: kak­si kol­mas­osaa päi­vit­täi­ses­tä so­ke­rin­saan­nis­ta tu­lee väli­pa­lois­ta. Pää­a­te­ri­oi­den suo­si­mi­nen yli­mää­räis­ten väli­pa­lo­jen si­jaan riit­täi­si­kin pa­ran­ta­maan las­ten ruo­ka­va­li­on laa­tua huo­mat­ta­vas­ti.

Lapsellakin voi olla tunnepitoinen suhde ruokaan

Ruo­ka si­säl­tää myös ais­ti­nau­tin­non eikä syö­mi­nen aina ole vain nä­län tyy­dyt­tä­mis­tä. Ter­veel­li­seen ruo­ka­va­li­oon kuu­luu ruo­an laa­dun ja mää­rän li­säk­si myös ter­veyt­tä edis­tä­vä suh­tau­tu­mi­nen syö­mi­seen. Las­ten lii­kun­ta ja ra­vit­se­mus -tut­ki­muk­ses­sa jo kou­lun­sa aloit­ta­vil­la lap­sil­la ha­vait­tiin syö­mis­käyt­täy­ty­mi­seen liit­ty­viä omi­nai­suuk­sia, jot­ka ovat yh­tey­des­sä yli­pai­noon ja ke­hon ras­va­pi­toi­suu­teen. Esi­mer­kik­si no­pea syö­mi­nen, tun­ne­syö­mi­nen ja heik­ko kyl­läi­syy­den tun­teen tun­nis­ta­mi­nen li­sää­vät yli­pai­non ris­kiä lap­sil­la. Las­ten yli­pai­non eh­käi­sys­sä ja hoi­dos­sa on hyvä huo­mi­oi­da myös syö­mis­käyt­täy­ty­mi­seen liit­ty­vät te­ki­jät.

PANIC-tutkimus seuraa lapsia aikuisikään asti

Las­ten lii­kun­ta ja ra­vit­se­mus -tut­ki­muk­seen (Physical Activity and Nutrition in Children Study, The PANIC Study) osal­lis­tuu 512 vuo­si­na 2007–2009 Kuo­pi­os­sa kou­lun­sa aloit­ta­nut­ta las­ta per­hei­neen. Las­ten ter­veyt­tä ja elin­ta­po­ja sel­vi­tet­tiin laa­jas­ti tut­ki­muk­sen alus­sa ja kah­den vuo­den seu­ran­nas­sa. Tut­kit­ta­vien las­ten seu­ran­ta jat­kuu ai­kuis­i­kään asti. Las­ten ruo­ka­va­li­o­ta sel­vi­tet­tiin nel­jän päi­vän ruo­ka­päi­vä­kir­jal­la ja syö­mis­käyt­täy­ty­mis­tä van­hem­pien täyt­tä­mäl­lä ky­se­ly­lo­mak­keel­la. Ruo­ka­va­li­on vai­ku­tuk­sia sy­dän­ter­veyt­tä ku­vaa­vien ris­ki­te­ki­jöi­den ka­sau­tu­mi­seen tut­ki­taan par­hail­laan, ja tu­lok­sia jul­kais­taan myö­hem­min. TL

Läh­teet:

Pää­a­te­ri­oi­den ra­vin­to­aine­si­säl­tö on lap­sil­la usein huo­mat­ta­vas­ti pa­rem­pi kuin väli­pa­lo­jen. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si sen!

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2012Kan­san­ter­veys4.7.2012