Taistelumuonien energian riittävyyttä ja niiden käytettävyyttä selvitettiin Mikkelin ammattikorkeakouluun tehdyssä opinnäytetyössä vuonna 2011. Rajavartiolaitoksen 138 varusmiestä vastasi sähköiseen kyselyyn taistelumuonien mausta, valikoimasta ja käytettävyydestä. Erikoisrajajääkärikomppanian taisteluharjoituksessa 14 varusmieheltä mitattiin vuorokauden ajalta energiankulutus Firstbeat-sykemittarilla. Lisäksi 20 varusmiesten kouluttajaa vastasi taistelumuonapussien käytettävyyttä koskevaan kyselyyn. Kouluttajien tehtäviin kuuluu mm. taistelumuonapussien tilaaminen harjoituksiin.
Energian riittävyys kyseenalainen
Puolustusvoimien ravitsemussuosituksen mukaan varuskunta- ja kenttämuonituksessa päivän keskimääräinen energiasisältö on 3000 – 4000 kcal. Leirien ja sotaharjoitusten ruokalistasuunnittelussa otetaan huomioon harjoitusten fyysinen rasittavuus ja olosuhteet. Erikoisrajajääkärikomppanian varusmiehille ei järjestetä kenttäkeitinmuonitusta taisteluharjoituksiin, vaan he valmistavat itse ruokansa trangialla tai muilla valmistustavoilla varuskunnasta mukaan otetuista taistelumuonapakkauksista.
Tutkimushetkellä käytössä olleiden taistelumuonapussien energiasisältö oli keskimäärin 4056 kcal (vaihteluväli 3770 – 5069 kcal). Vuorokauden ateriapakkauksen paino vaihtelee 1,1 – 2,0 kg välillä. Pääosin kuivamuonaa sisältävät ovat kevyimpiä ja enemmän säilykkeitä sisältävät painavimpia. Puolet varusmiehistä jättää osan taistelumuonista aina pois pakatessaan reppua taisteluharjoitukseen. Syinä ovat komponenttien maku, paino, tilavuus ja valmistuksen hitaus.
Taisteluharjoituksessa tehtyjen mittausten perusteella energian kulutus oli keskimäärin 5665 kcal vuorokaudessa (vaihteluväli 4845 – 6505 kcal). Viiden vuorokauden harjoituksen aikana energiavajetta syntyy keskimäärin 3000 kcal. Tulosten perusteella käytössä olleiden taistelumuonapussien energiasisältö oli riittämätön kulutukseen nähden.
Kolme neljäsosaa vastaajista piti kuitenkin energiamäärää yleensä riittävänä. Talviharjoituksessa vain puolet pitää energiaa riittävänä. Lähes puolet varusmiehistä ilmoitti ottavansa harjoituksiin mukaan omia eväitä: makeisia, leipää, leikkeleitä, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.
Käytettävyyden ongelmat tiedostettu
Valtaosa varusmiehistä kokee taistelumuonien valmistuksen helpoksi – erityisesti lämminkuppituotteiden, pastaruokien ja hernekeiton. Kuitenkin säilykkeiden jäätyminen talvella ja ajan puute ruoanvalmistukseen taisteluharjoitusten lomassa koetaan ongelmana. Kouluttajat arvioivat taistelumuonapussit liian painaviksi.
Kirjoittajat:
lehtori Eliisa Kotro ja restonomiopiskelija Päivi Kansonen, Mikkelin ammattikorkeakoulu. Päivi Kansonen työskentelee Rajavartiolaitoksessa, Kaakkois-Suomen Rajavartiostossa ravitsemispäällikkönä.
Ravitsemuskatsaus 1-2012Kansanterveys4.7.2012