Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kartoittaa joka kevät aikuisten suomalaisten elintapoja. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimus on tehty vuodesta 1978, joten siitä saadaan tietoa elintapojen kehittymisestä ja terveyskasvatuksen ja -politiikan onnistumisesta.
Kysely selvittää terveydentilaa ja terveyspalvelujen käyttöä sekä elintavoista tupakointia, ruokatottumuksia, alkoholin käyttöä ja liikuntaa sekä ylipainon yleisyyttä. Vuonna 2011 postikyselyyn vastasi lähes kolmetuhatta 15-64 -vuotiasta suomalaista.
Ruokatottumukset pähkinänkuoressa
Terveelliset ruokatottumukset ovat yleistyneet kaikissa koulutusryhmissä. Kasvisten päivittäinen käyttö on yleistynyt tutkimusten alkuajoista lähtien, mutta siinä on vielä lisäämisen varaa. Rasvaton maito on pysynyt sekä miesten että naisten yleisimmin käyttämänä maitona.
Leipäviipaleiden määrä on vähentynyt koko 2000-luvun. Leipä voidellaan yleisimmin kasvirasvalevitteellä tai margariinilla. Rasvakeskustelu on lisännyt voin ja rasvalevitteen (voi-kasviöljyseos) käytön yleisyyttä hieman, mutta takavuosiin verrattuna vain marginaalisesti.
Ylipainoisuus yleistä
Itse ilmoitettujen pituus- ja painotietojen perusteella 60 prosenttia miehistä ja 44 prosenttia naisista ylittää painoindeksin arvon 25 eli he ovat ylipainoisia. Ylipanoisten osuus on hieman suurentunut edellisestä vuodesta, mikä on ollut trendinä pitkään.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puskan mukaan suomalaisia lihottavat miedot alkoholijuomat. Myönteinen asia on, että entistä useampi aikuinen harrastaa liikuntaa vapaa-ajallaan.TL
Lisätietoja: www.thl.fi Tiedote 21.6.2012
Ravitsemuskatsaus 1-2012Kansanterveys4.7.2012