Ikääntyneiden tarpeet ja toiveet tietoon

Se­ni­o­ri-Sa­pus­ka -pro­jek­ti yrit­tää löy­tää viisastenkiven, mi­ten ikään­ty­vien ku­lut­ta­jien tar­peet ja toi­veet voi­daan ot­taa ny­kyis­tä pa­rem­min huo­mi­oon elin­tar­vik­kei­ta ja ate­ri­a­pal­ve­lu­ja ke­hi­tet­tä­es­sä. Ikään­ty­vien mää­rä kas­vaa kai­kis­sa mais­sa. Heil­lä on myös en­tis­tä enem­män ra­haa käyt­tää it­sel­leen so­pi­viin pal­ve­lui­hin.

VTT:llä pro­jek­tia ve­tä­vät eri­kois­tut­ki­jat Rai­ja-Lii­sa Hei­niö ja Jan­ne Sal­li­nen. Pro­jek­ti al­koi vii­me vuon­na ja jat­kuu vuo­teen 2014. Se to­teu­te­taan yh­teis­työs­sä Ku­lut­ta­ja­tut­ki­mus­kes­kuk­sen ja Muo­toi­lun ja Me­di­an Pal­ve­lu­kes­kuk­sen DF Oy:n kans­sa. Mu­ka­na on myös yri­tyk­siä, jot­ka edus­ta­vat elin­tar­vi­ke- ja pak­kaus­te­ol­li­suut­ta, ruo­ka­pal­ve­lu­ja ja mark­ki­na­tut­ki­mus­ta.

Se­ni­o­ri­kan­sa­lai­sia tut­ki­taan pal­jon myös muis­sa Eu­roo­pan mais­sa, ja tut­ki­jat te­ke­vät yh­teis­työ­tä. Se­ni­o­rien tar­peet ja miel­ty­myk­set kiin­nos­ta­vat kan­sain­vä­li­ses­ti.

Kolme isoa tavoitetta

Ikään­ty­es­sä ruo­ka­halu pie­ne­nee, mut­ta ra­vin­to­ai­nei­den tar­ve kas­vaa. Pie­nes­tä an­nok­ses­ta pi­täi­si saa­da run­saas­ti ra­vin­to­ai­nei­ta. Ny­kyi­sin ate­ri­a­pal­ve­lu­jen an­nos­koko ko­e­taan lii­an isok­si. Tä­män rat­kai­su on yksi hank­keen ta­voit­teis­ta. Hank­keen taus­tal­la ovat vuon­na 2010 jul­kais­tut Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set ikään­ty­neil­le.

Toi­nen ta­voi­te liit­tyy ruu­an ais­tin­va­rai­siin omi­nai­suuk­siin. Tut­ki­muk­sen mu­kaan vain joka nel­jäs ate­ri­a­pal­ve­lun asi­a­kas ker­too saa­van­sa mie­leis­tään ruo­kaa vä­hin­tään muu­ta­mia ker­to­ja vii­kos­sa. Hank­kees­sa sel­vi­te­tään, min­kä­lai­nen ate­ria he­rät­tää ruo­ka­ha­lua.

Kol­mas sel­vi­tet­tä­vä asia on, min­kä­lai­nen pak­kaus on hyvä se­ni­o­reil­le. Sen pi­täi­si olla hel­pos­ti tun­nis­tet­ta­va ja avat­ta­va. Pak­kaus­teks­tit pi­täi­si pys­tyä lu­ke­maan.

Tut­ki­muk­ses­sa mie­li­pi­teen­sä pää­se­vät sa­no­maan sekä ny­kyi­set yli 65-vuotiaat että tu­le­vai­suu­den se­ni­o­rit, jot­ka ovat iäl­tään nyt 55–64-vuotiaita.

Toiveidenmukaisia esimerkkiaterioita

Haas­tat­te­lu­jen pe­rus­teel­la VTT:llä ke­hi­te­tään muu­ta­ma pro­to­tyyp­pi­a­te­ria, esi­mer­kik­si keit­to ja pe­ru­na-liha­ruo­ka, jois­sa ote­taan kaik­ki tie­tä­mys ikään­ty­nei­den toi­veis­ta ja tar­peis­ta huo­mi­oon.

Rai­ja-Lii­sa Hei­niö lis­taa, mitä pro­to­tyyp­pi­a­te­ri­ois­sa ote­taan huo­mi­oon: oi­ke­an­lai­nen an­nos­koko, help­po­käyt­töi­nen pak­kaus, iäk­käi­den tar­peen mu­kai­nen ra­vin­to­si­säl­tö ja toi­vo­tut ruu­an ais­tin­va­rai­set omi­nai­suu­det.

-Ruo­an maku on ais­tin­va­rai­sis­ta omi­nai­suuk­sis­ta tär­kein, mut­ta myös läm­pö­ti­lan ja ra­ken­teen pi­tää olla so­pi­va, hän ko­ros­taa. TL

Läh­de: Rai­ja-Lii­sa Hei­ni­ön esi­tys Elin­tar­vi­ke­tie­tei­den seu­ran se­mi­naa­ris­sa Se­ni­o­rit elin­tar­vik­kei­den ku­lut­ta­ji­na 1.2.2012

“Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan yli 65-vuotiaita on Suo­mes­sa yli 900 000. Hei­tä on ny­kyi­sin 17 pro­sent­tia vä­es­tös­tä, mut­ta osuu­den ar­vi­oi­daan kas­va­van 27 pro­sent­tiin vuon­na 2040.”

Ruu­an maku on ais­tin­va­rai­sis­ta omi­nai­suuk­sis­ta tär­kein yli 65-vuotiaille, mut­ta myös läm­pö­ti­lan ja ra­ken­teen pi­tää olla koh­dal­laan. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si sen!

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2012Kan­san­ter­veys4.7.2012