Maitovalmisteista apua painonhallintaan

Mai­to­val­mis­tei­den, ku­ten mai­don, juus­ton ja jo­gur­tin, si­säl­lyt­tä­mi­nen laih­du­tus­ruo­ka­va­li­oon aut­taa pää­se­mään eroon yli­mää­räi­ses­tä ras­va­ku­dok­ses­ta no­pe­am­min kuin pelk­kä ener­gi­an saan­nin ra­joit­ta­mi­nen.

Kohtuullinen maitomäärä riittää

Tie­de­leh­des­sä International Journal of Obesity jul­kais­tun kat­sauk­sen mu­kaan mai­to­val­mis­tei­ta si­säl­tä­vä laih­du­tus­ruo­ka­va­lio pu­dot­taa pai­noa ja vä­hen­tää ras­va­ku­dok­sen mää­rää enem­män kuin laih­du­tus­ruo­ka­va­lio, jos­sa mai­to­val­mis­tei­ta ei ko­ros­te­ta. Ero nä­kyy, kun mai­to­val­mis­tei­ta syö­dään 3-4 an­nos­ta päi­väs­sä.

Kat­saus pe­rus­tui 14 tut­ki­muk­sen meta-ana­lyy­siin. Sii­nä mu­ka­na ol­lei­den tut­ki­mus­ten mi­ni­mi­kes­to oli puo­li vuot­ta. Mai­to­val­mis­tei­den käyt­tä­jil­lä kal­siu­min saan­ti oli  550–1000 mg/päi­vä ja ver­tai­lu­ryh­mäs­sä 200–800 mg. Pro­te­ii­nin saan­ti oli mo­lem­mis­sa ryh­mis­sä sama, mut­ta ras­van mää­rää ei kont­rol­loi­tu. Ana­lyy­si kat­toi yh­teen­sä 883 iäl­tään 18–85 vuotiasta hen­ki­löä.

Mai­to­val­mis­tei­den käyt­tö sai ai­kaan kes­ki­mää­rin yli puo­li ki­loa suu­rem­man pai­non­las­kun kuin ta­van­o­mai­nen, ener­gi­an saan­tia ra­joit­ta­va laih­du­tus­ruo­ka­va­lio. Mai­to­val­mis­tei­ta si­säl­tä­neel­lä laih­du­tus­ruo­ka­va­li­ol­la pai­no pu­to­si 1,3 kg enem­män, ras­van mää­rä vä­he­ni 1,1 kg enem­män ja vyö­tä­rön­ym­pä­rys ka­pe­ni lä­hes 2,5 cm pie­nem­mäk­si kuin ener­gi­an saan­tia rajoittaneell ruo­ka­va­li­ol­la, jos­sa ei ol­lut mai­to­val­mis­tei­ta. Mai­to­val­mis­teet näyt­tä­vät myös säi­lyt­tä­vän li­has­mas­saa laih­du­tuk­sen ai­ka­na.

Maidon koostumus selittänee vaikutuksen

Jos mai­to­val­mis­tei­den naut­ti­mis­ta li­sä­tään il­man sa­man­ai­kais­ta ruo­ka­va­li­on ener­gi­a­mää­rän ra­joit­ta­mis­ta, ei lu­vas­sa ole pa­rem­paa laih­du­tus­tu­los­ta. Pai­no ei toi­saal­ta myös­kään läh­de nou­se­maan, vaik­ka ener­gi­an saan­nin voi­si ku­vi­tel­la täs­sä ta­pauk­ses­sa li­sään­ty­vän.

Me­ka­nis­mit, joil­la mai­to­val­mis­teet laih­du­tus­ta te­hos­ta­vat, ei­vät ole tut­ki­joi­den tie­dos­sa, mut­ta he ar­ve­le­vat mai­don tär­kei­den ra­vin­to­ai­nei­den, mm. kal­siu­min, pro­te­ii­nin tai tiet­ty­jen ras­va­hap­po­jen, ku­ten kon­ju­goi­dun linolihapon (CLA) tai kes­ki­pit­kien ras­va­hap­po­jen, ole­van vai­ku­tus­ten ta­ka­na. Mai­to­val­mis­teet saat­ta­vat tut­ki­joi­den mu­kaan myös vai­kut­taa ruo­ka­ha­lun sää­te­lyyn.

Tut­ki­mus­tu­lok­set mai­to­val­mis­tei­den vai­ku­tuk­ses­ta pai­non­hal­lin­taan ovat ol­leet osit­tain ris­ti­rii­tai­sia. Uusi kont­rol­loi­tu sys­te­maat­ti­nen kat­saus osoit­taa kui­ten­kin, että osa­na vähä­e­ner­gi­ais­ta ruo­ka­va­li­o­ta mai­to­val­mis­teet tuo­vat sel­vän lisä­hyö­dyn pai­non­hal­lin­taan.

Läh­de: Abargouei AS, Janghorbani M, Salehi-Marzijarani M, Esmaillzadeh A. Effect of dairy consumption on weight and body composition in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Int J Obes . 2012 Jan 17. doi: 10.1038/ijo.2011.269.

Kir­joit­ta­ja:
ETM, FT, ke­hi­tys­pääl­lik­kö Tuu­la Tuu­re, Va­lio Oy, Tut­ki­mus ja tuo­te­ke­hi­tys

“1 an­nos mai­to­val­mis­tei­ta tar­koit­taa esi­mer­kik­si 2 – 2,5 dl mai­toa tai pii­mää, pi­ka­ril­lis­ta jo­gurt­tia tai pa­ria juus­to­vii­pa­let­ta.”

Mai­to­val­mis­teis­ta on laih­dut­ta­jal­le hyö­tyä.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2012Kan­san­ter­veys4.7.2012