Maidosta löytyi painonhallintaa edistävä molekyyli

Mai­dos­ta on on­nis­tut­tu eris­tä­mään mo­le­kyy­li, nikotiiniamidiribosidi (=NR), jos­ta voi olla apua esi­mer­kik­si pai­non­hal­lin­nas­sa, di­a­be­tek­sen eh­käi­sys­sä ja li­has­kun­non pa­ran­ta­mi­ses­sa. Mo­le­kyy­lin tie­de­tään vai­kut­ta­van epä­suo­ras­ti so­luis­sa ole­vien mito­kond­ri­oi­den toi­min­taan. Ne toi­mi­vat so­lu­jen voi­ma­lai­tok­si­na.

Nikotiiniamidiribosidia on luon­nos­taan mo­nis­sa muis­sa­kin ta­val­li­sis­sa elin­tar­vik­keis­sa, mut­ta sitä on eris­tet­ty vas­ta mai­dos­ta. Sen mää­rää mai­dos­sa ei osa­ta vie­lä mi­ta­ta, jo­ten ei myös­kään voi­da sa­noa, mikä mai­to­mää­rä vai­kut­taa.

Mo­le­kyy­lin löy­si sveitsiläis-suo­ma­lai­nen tut­ki­mus­ryh­mä. Ryh­män jä­sen, FT Eija Pi­ri­nen, toi­voo, että NR:stä oli­si hyö­tyä tu­le­vai­suu­des­sa ih­mi­sil­le ter­vey­den edis­tä­mi­seen, sai­rauk­sien en­nal­ta­eh­käi­syyn  sekä sel­lais­ten sai­rauk­sien hoi­toon, joi­hin liit­tyy mito­kond­ri­oi­den toi­min­nan häi­ri­öi­tä. Suu­ril­la­kaan an­nok­sil­la ei tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tu sivu­vai­ku­tuk­sia, sil­lä so­lut näyt­tä­vät hyö­dyn­tä­vän vain niil­le tar­peel­li­sen mää­rän.

Tut­ki­mus to­teu­tet­tiin Lausannen tek­nil­li­ses­sä ins­ti­tuu­tis­sa (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, EPFL) ja yh­teis­työ­kump­pa­nei­hin kuu­lui Itä-Suo­men yli­o­pis­ton A.I. Vir­ta­nen -ins­ti­tuut­ti.

Läh­de:
Itä-Suo­men yli­o­pis­ton (UEF) Vies­tin­tä

Lisä­tie­to­ja: Cantó C, Houtkooper RH, Pi­ri­nen E ym. The NAD+ Precursor Nicotinamide Riboside Enhances Oxidative Metabolism and Protects against High-Fat Diet-Induced Obesity. Cell Metabolism 2012;15:838-847.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413112001921

Nikotiiniamidiribosidi on eris­tet­ty tois­tai­sek­si vain mai­dos­ta. Kuva FAO,Ishara Kodikara

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2012Kan­san­ter­veys4.7.2012