Maitoa käyttävät kaikki asemasta riippumatta

Kor­ke­am­mas­sa so­si­o­e­ko­no­mi­ses­sa ase­mas­sa ole­vat käyt­tä­vät mui­ta ryh­miä enem­män kas­vik­sia, ka­laa ja ruu­an­lai­tos­sa mar­ga­rii­nia tai kas­vi­öl­jyä. Eri so­si­o­e­ko­no­mis­ten ryh­mien vä­lil­lä ei ol­lut eroa mai­don käy­tös­sä. Kai­ken kaik­ki­aan suo­si­tel­tu­jen elin­tar­vik­kei­den käyt­tö yleis­tyi kai­kil­la so­si­o­e­ko­no­mi­sil­la ryh­mil­lä 2000-lu­vul­la, jo­ten ryh­mien vä­li­set erot säi­lyi­vät. Nais­ten ruo­ka­va­li­os­sa suo­si­tus­ten mu­kai­sia elin­tar­vik­kei­ta on yleen­sä enem­män kuin mie­hil­lä, mut­ta mie­het syö­vät ka­laa ja le­vit­tä­vät lei­väl­le kas­vi­mar­ga­rii­nia use­am­min kuin nai­set.

Tie­dot ovat pe­räi­sin tut­ki­muk­ses­ta, jos­sa oli mu­ka­na yli 7000 Hel­sin­gin kau­pun­gin työn­te­ki­jää. Se seu­ra­si seit­se­män suo­si­tel­lut elin­tar­vik­keen käyt­töä ky­se­lyin 2000-lu­vun alus­sa ja uu­del­leen vuon­na 2007. TL

Läh­de: Seiluri T, La­hel­ma E ja Lal­luk­ka T. Changes in socio-economic differences in food habits over time. Public Health Nutr 2011 Nov;14(11):1919-26.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2012Kan­san­ter­veys4.7.2012