Tämänvuotinen Maito ja Terveys ry:n perinteinen Maitoaamu vietettiin toukokuun viimeisellä viikolla. Tilaisuudessa matkattiin tarinoiden ja musiikin siivin maailman ympäri ja tutustuttiin eri maiden maidonkäyttötapoihin ja tyypillisiin maitotuotteisiin. Ajankohtaan vaikutti 1.6. vietettävä kansainvälinen Maailman maitopäivä.
ITALIA: Mozzarella ja caffè latte
Italia on maitomaana tunnettu juustoistaan. Mozzarellan, parmesaanin ja gorgonzolan maut ovat tunnettuja ympäri maailman. Juustoa on tehty Italiassa käytännössä niin kauan kuin maitoa on tuotettu. Vanhimmat merkit juuston valmistuksesta löytyvät 6000 vuoden takaa.
Italialaiset lapset juovat maitoa aamuisin ennen kouluun lähtöä. Maidon kaverina maistuu keksi tai muu pieni makea. Aikuiset käyttävät maitoa lähinnä kahvin kanssa: maitokahvijuomat cappuccino ja caffè latte liitetäänkin läheisesti italialaiseen ruokakulttuuriin.
Maitoa ja nestemäisiä maitovalmisteita kulutetaan Italiassa noin 60 litraa henkilöä kohden vuodessa.
Kertoja: yrittäjä Francesco Benedetti, Profumo d’Italia
ARGENTIINA: Pihviä kermakastikkeen kera
Maidon käyttötavat Argentiinassa muistuttavat pitkälti italialaisia tapoja. Juustot ja jogurtit maistuvat ja ovat maassa eniten käytettyjä maitovalmisteita. Lapsille tarjotaan maitoa myös juomana.
1800-luvun lopulla Argentiinassa oli maitobaareja, lecheríoja, joissa kansalainen saattoi pysähtyä juomaan lasillisen maitoa tai ostamaan irtovoita kotiin viemisiksi.
Nykyään monen argentiinalaisen pääproteiininlähde on naudanliha, mutta kermakastikkeet, juustot ja maitoiset jälkiruoat kuuluvat olennaisena osana aterioihin. Argentiinan oma erityistuote on maidosta ja sokerista valmistettu dulce de leche, kinuskin tapainen pehmeä ja makea herkku, jota käytetään monenlaisissa jälkiruuissa.
Kertoja: Argentiinan suurlähettilään sihteeri Ella Hietanen Elgue
KENIA: Maito on ystävyyden juoma
Maito merkitsee kenialaisille ystävyyttä ja rauhaa. Ystävät voivat juoda maitoa yhteisestä lasista ystävyytensä vahvistamiseksi. Sama traditio toistuu häissä, jossa aviopari nauttii yhteisen lasillisen maitoa.
Keniassa lehmä merkitsee omistajalleen monia asioita. Lehmän nahasta saadaan talja nukkumisalustaksi tai vaatteiksi, lehmän lantaa käytetään talonrakennusaineena, ja maitoa, lihaa ja verta käytetään ravinnoksi. Lehmä on arvostettu eläin, jonka vuoksi kenialaisten tapoihin ei kuulu syödä maitoa ja lihaa samalla aterialla: koko lehmää ei saa syödä kerralla.
Nuorten kenialaismiesten miehuuskokeen osana juodaan puoli vuotta pullossa säilöttyä maitoa, johon sekoitetaan lehmän verta. Vahvan juoman juotuaan miehet viettävät puoli vuotta metsässä luonnon armoilla ja osoittavat näin kypsyytensä.
Kenialaisten huikea menestys pitkänmatkan juoksukilpailuissa saattaa olla osittain myös lehmien ansiota. Kenialaismiehet voivat lähteä lehmänvapautusmatkalle kauaskin kotoa. Oman lehmälauman päälukua suurennetaan ”palauttamalla” toiseen laumaan joutunut lehmä omaan laumaan. Palautus tapahtuu yön pimeässä, ja paluumatka edetään vauhdilla juosten: matka saattaa olla jopa joitakin satoja kilometrejä pitkä.
Kertoja: Varapuheenjohtaja Wilson Kirwa, Pro Kenia
AUSTRALIA: Maitoa kotiovelle
Australiassa voi päivänsä aloittaa tuoreella, vasta kotiovelle toimitetulla maidolla. Perinne elää suurissa kaupungeissa yhä edelleen. Maitoa juodaankin Australiassa hieman eurooppalaista keskitasoa enemmän. Jogurttia ja juustoa käytetään samoissa määrin kuin Euroopassa keskimäärin.
Viime vuosina maidon kulutus on hieman kasvanut Australiassa, mikä johtuu pitkälti erikoiskahvien käytön lisääntymisestä. Maitokahvi monessa muodossaan maistuu australialaisille.
Australian väestö on taustaltaan monenkirjavaa, mikä vaikuttaa myös maidon käyttötottumuksiin. Valkoinen, eurooppalaistaustainen väestö juo maitoa enemmän kuin aasialaisperäinen väestönosa.
Kertoja: Matkaopas Thomas Kauppinen, Suomi-Australia -yhdistysten Liitto ry
SUOMI: Maidon käytön vahvat perinteet
Maito maistuu suomalaisille. Tänä keväänä tehdyn selvityksen mukaan yli 15-vuotiaista suomalaisista yhdeksän kymmenestä käyttää maitoa. Käyttäjistä kaksi kolmannesta nauttii maitoa juomana, mikä näyttää yleistyneen viime vuosina. Vuonna 2010 maitoa kulutettiin Suomessa noin 131 litraa henkeä kohden, mikä tarkoittaa noin kahta lasillista päivässä.
Tottumus, maku ja terveellisyys ovat pääsyyt käyttää maitoa.
Maidon käytöllä on Suomessa pitkät perinteet. Tuoreimpien tutkimusten mukaan maidon imago on kohentunut entisestään viime vuosina. Maito on kuluttajille mieluisampaa kuin aiemmin, maidon maun arvostus on noussut ja myös miehet ovat alkaneet perustella maidon käyttöä sen terveysvaikutuksilla.
Kertoja: TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Anne Pohju, Maitolähettiläs 2010
Kirjoittaja:
ETM, ravitsemusasiantuntija
Saila Paavola
Maito ja Terveys ry