Diabeteskeskuksen ravitsemusterapeutit Eliina Aro, Liisa Heinonen ja Eija Ruuskanen kirjoittivat kansantajuisen kirjan diabeteksesta ja ruuasta. He ovat diabeteskursseilla nähneet, mikä diabeetikkoja ruokavaliossa askarruttaa ja hämmentää. Kirjan innoittajina ovat olleet myös julkisuudessa vilkkaana käyty keskustelu diabeetikon ruokavaliosta ja diabeetikoille tarjotut monenkirjavat oppaat ja keittokirjat.
Kirja tarjoaa tieteellisesti perusteltua tietoa diabeetikon ruokavalinnoista.
Ravitsemusterapeutit kertovat, miten valitsemalla ja toimimalla diabeetikko voi edistää hyvinvointiaan ja ehkäistä lisäsairauksia. Jo kirjaa selaamalla selviää, mikä ruokavaliossa on tärkeää. Kuvituksena on kasviksia. Ruoka on värikästä. Tärkeä tieto on koottu taulukoihin. Painonhallintaa käsitellään monipuolisesti.
Kasvispainotteinen ja monipuolinen ruokavalio toteutuu Itämeren ruokavaliota ja lautasmallia noudattamalla. Eksoottisia elintarvikkeita ei tarvita.
Tarjolla olevan tiedon arviointia helpottavat koosteet ”Kysymykset, joilla tekstin luotettavuutta voi arvioida” sivulla 25 ja ”Näin tunnistat epäilyttävän ruokavalion” sivulla122. Sanasto selvittää diabetekseen ja ravintoon liittyviä termejä. Lisäksi rasvoja ja hiilhydraatteja käsitellään kirjan sivuilla perustellisesti. TL
Lähde: Eliina Aro, Liisa Heinonen ja Eija Ruuskanen: Väriä ja voimaa. Parhaat ruokavalinnat diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä. Duodecim ja Suomen Diabetesliitto ry, Bookwell Oy, Porvoo 2011
Ravitsemuskatsaus 1-2012Kansanterveys4.7.2012