Ohjelmoitumisteorian mukaan sikiökauden tai lapsuusajan vajaaravitsemus voi johtaa siihen, että elimistö mukautuu epäsuotuisiin olosuhteisiin. Keho voi esimerkiksi varastoida rasvaa tehokkaammin, kasvaa nopeammin ja saavuttaa puberteetin nuorempana.
Seuraukset voivat olla suotuisat, jos kyseessä on yksilön lyhyen aikavälin selviytyminen. Kehittyneissä maissa, joissa ravintoa on runsaasti saatavilla, ohjelmoituminen voi altistaa yksilön terveyden kannalta epäsuotuisille muutoksille: lihomiselle ja myöhemmällä iällä ilmeneville aineenvaihdunnan häiriöille.
Väitöskirjatyössä tutkittiin, vaikuttiko varhainen kasvu lihavien tai normaalipainoisten miesten ja naisten riskiin sairastua metaboliseen oireyhtymään (=MBO). Siinä selvitettiin myös oliko varhaiskasvulla vaikutusta aikuisiän fyysiseen aktiivisuuteen ja kuntoon. Lisäksi tutkittiin sosioekonomisten tekijöiden yhteyttä myöhemmän iän lihavuuteen.
Sota-ajan lapsia
Tutkimus oli osa Helsingin syntymäkohorttitutkimusta, johon kuuluu 8760 vuosina 1934 – 44 syntynyttä miestä ja naista, joiden syntymä-, neuvola- ja koulutiedot ovat saatavilla. Heistä 2003 osallistui yksityiskohtaisiin kliinisiin tutkimuksiin keskimäärin 61 vuoden iässä. Osalle tutkittavista tehtiin UKK-instituutin 2 kilometrin kävelytesti.
Tutkituista miehistä 22 prosenttia ja naisista 27 prosenttia oli lihavia (BMI > 30 kg/m2). Alhaisempi koulutustaso ja sosiaaliluokka olivat yhteydessä lihavuuteen molemmilla sukupuolilla. Miehillä lihavuuteen oli yhteydessä myös lapsuusiän alhaisempi sosiaaliluokka. Aikuisiän talouden korkeampi tulotaso puolestaan suojasi naisia lihavuudelta.
Lihaviksi luokiteltiin 499 henkilöä, joista 99 oli metabolisesti terveitä. Ryhmien välillä ei havaittu eroa syntymäpainon suhteen. Kuitenkin ne, jotka aikuisena olivat metabolisesti sairaita, olivat lapsena laihempia ja kevyempiä.
Normaalipainoinenkin voi sairastaa MBO:a
Normaalipainoisista 589 henkilöstä metabolisesti sairaita oli 98. Oireyhtymään sairastuneet olivat lapsina hoikempia kuin terveet. Tulos oli siis samansuuntainen kuin lihavien ryhmässä.
Miksi yksilö sairastuu metaboliseen oireyhtymään ilman tavanomaisia riskitekijöitä? Varhainen ei-ihanteellinen kasvu saattaa useiden eri mekanismien ja riskitekijöiden kautta altistaa sairaudelle. Tutkimustuloksia on syytä tarkastella varoen ja aikakonteksti huomioiden; tutkimuksessa olleet miehet ja naiset eivät lapsuudessaan olleet ylipainoisia.
Vankkarakenteisuus ennusti terveyttä
Lapsina vankkarankenteisimpia olleet harrastivat aikuisiässä liikuntaa enemmän ja olivat 60 vuoden iässä paremmassa fyysisessä kunnossa kuin tutkittavat, jotka lapsuudessaan olivat olleet hentorakenteisempia.
Lapsuusajan suuremmalla painoindeksillä näyttäisi olevan ajan myötä suotuisia vaikutuksia lihas- ja rasvakudoksen koostumukseen ja aineenvaihduntaan sekä aikuisiän fyysiseen aktiivisuuteen ja kuntoon.
Kirjoittaja:
FT, TTM, tutkija
Minna Salonen
Folkhälsan ja THL