Ruokavalion GI ei ratkaise tyypin 2 diabetekseen sairastumista

Tyy­pin 2 di­a­be­tes on kas­va­va kan­san­ter­veys­on­gel­ma. Ate­ri­an jäl­keen no­pe­as­ti ja voi­mak­kaas­ti ve­ren so­ke­ri­pi­toi­suut­ta suu­ren­ta­vien hii­li­hyd­raat­tien on aja­tel­tu li­sää­vän ris­kiä sai­ras­tua tyy­pin 2 di­a­be­tek­seen.

Väi­tös­kir­ja­työs­sä­ni tut­kit­tiin ruo­ka­va­li­on GI:n ja GL:n yh­teyt­tä tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen ris­kiin. Li­säk­si tut­kit­tiin hii­li­hyd­raat­tien yh­teyt­tä di­a­be­tes­ris­kiin, kun ne kor­va­si­vat ras­vaa tai pro­te­ii­nia. Hii­li­hyd­raa­teis­ta tar­kas­tel­tiin sekä koko­nais­saan­tia että saan­tia erik­seen ruois­ta, joi­den GI oli pie­ni, kes­ki­suu­ri tai suu­ri.

Ai­neis­to­na käy­tet­tiin 25 943 tu­pa­koi­van suo­ma­lais­mie­hen seu­ran­ta­tut­ki­mus­ta, jos­sa ruo­an­käyt­tö­tie­dot ke­rät­tiin ky­se­ly­lo­mak­keel­la ja di­a­be­tek­seen sai­ras­tu­mis­ta seu­rat­tiin Ke­lan re­kis­te­ris­tä. Li­säk­si ate­ri­a­ko­keel­la ar­vi­oi­tiin GI:n mää­ri­tys­me­ne­tel­mää ja tut­kit­tiin ruo­an GI:n vaih­te­lua. Ko­kee­seen osal­lis­tui 11 tut­kit­ta­vaa.

Glykeeminen indeksi on mutkikas muuttuja

GI ei se­lit­tä­nyt sai­ras­tu­mis­ta di­a­be­tek­seen: ruo­ka­va­li­on kes­ki­mää­räi­nen GI ja GL ei­vät ol­leet yh­tey­des­sä di­a­be­tes­ris­kiin. Vaik­ka kah­den ruo­ka­va­li­on kes­ki­mää­räi­nen GI oli­si sama, se voi muo­dos­tua hy­vin eri­lais­ten ruo­kien yh­dis­tel­mis­tä ja si­ten hei­jas­taa ruo­ka­va­li­on mui­ta­kin omi­nai­suuk­sia kuin hii­li­hyd­raat­tien laa­tua. Tämä hei­ken­tää mah­dol­li­suuk­sia ha­vai­ta ruo­ka­va­li­on gly­kee­mis­ten vai­ku­tus­ten ja tau­ti­ris­kin vä­li­siä yh­teyk­siä.

Täs­sä ai­neis­tos­sa ruo­ka­va­li­on GI mää­räy­tyi odot­ta­mat­to­man pal­jon sil­lä, min­kä ver­ran tut­kit­ta­vat käyt­ti­vät mai­toa tai olut­ta – vaik­ka hii­li­hyd­raat­tien suu­rin läh­de oli­vat vil­ja­tuot­teet – kos­ka mai­don GI on pie­ni ja olu­en suu­ri.

Ih­mis­ten vä­lil­lä on myös huo­mat­ta­via ero­ja sii­nä, min­kä ver­ran sama hii­li­hyd­raat­ti suu­ren­taa ate­ri­an jäl­keen ve­ren so­ke­ri­pi­toi­suut­ta; val­koi­sen veh­nä­lei­vän GI vaih­te­li tut­kit­ta­vien vä­lil­lä 42:sta 103:een. Li­säk­si eri päi­vi­nä sama hii­li­hyd­raat­ti voi ai­heut­taa sa­mal­la ih­mi­sel­lä eri­lai­sen ve­ren­so­ke­rin nou­sun.

Paljon hiilihydraatteja syövillä vähemmän diabetesta

Ruo­ka­va­li­on suu­rem­pi hii­li­hyd­raat­ti­pi­toi­suus oli yh­tey­des­sä pie­nem­pään di­a­be­tes­ris­kiin. Di­a­be­tes­ris­ki oli pie­nem­pi, kun hii­li­hyd­raa­tit kor­va­si­vat ras­vaa tai pro­te­ii­nia, eri­tyi­ses­ti ko­vaa ras­vaa tai eläin­pe­räis­tä pro­te­ii­nia. Tu­los ei riip­pu­nut joh­don­mu­kai­ses­ti sii­tä, mikä oli ras­vaa tai pro­te­ii­nia kor­vaa­vien hii­li­hyd­raat­tien GI.

Suu­rem­man GI:n hii­li­hyd­raat­tien kor­vau­tu­mi­nen pie­nem­män GI:n hii­li­hyd­raa­teil­la ei ol­lut joh­don­mu­kai­ses­sa yh­tey­des­sä di­a­be­tes­ris­kiin.

GI ei ole rat­kai­su tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen eh­käi­syyn. Hii­li­hyd­raat­ti­pi­tois­ten ruo­kien muil­la omi­nai­suuk­sil­la sekä ras­van ja pro­te­ii­nin mää­räl­lä ja laa­dul­la on omat vai­ku­tuk­sen­sa. Edel­leen te­hok­kain kei­no tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen eh­käi­syyn on nor­maa­li­pai­non yllä­pi­tä­mi­nen.

Kir­joit­ta­ja:
TtM (väit.)
Min­na Si­mi­lä

Läh­de: Väi­tös 13.4.2012 Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­sa. Glycemic index in epidemiologic study of type 2 di­a­be­tes.

“Gly­kee­mi­nen in­dek­si (GI) ku­vaa ruo­an ai­heut­ta­maa ate­ri­an­jäl­keis­tä ve­ren­so­ke­rin nou­sua. Gly­kee­mi­nen kuor­ma (GL) ku­vaa sekä ruo­an GI:tä että hii­li­hyd­raa­tin mää­rää.”

Min­na Si­mi­län väi­tös­kir­ja­työn mu­kaan ruo­ka­va­li­on suu­rem­pi hii­li­hyd­raat­ti­pi­toi­suus oli yh­tey­des­sä pie­nem­pään di­a­be­tes­ris­kiin. Kuva: Min­na Si­mi­lä.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2012Kan­san­ter­veys4.7.2012