Tyypin 2 diabetes on kasvava kansanterveysongelma. Aterian jälkeen nopeasti ja voimakkaasti veren sokeripitoisuutta suurentavien hiilihydraattien on ajateltu lisäävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Väitöskirjatyössäni tutkittiin ruokavalion GI:n ja GL:n yhteyttä tyypin 2 diabeteksen riskiin. Lisäksi tutkittiin hiilihydraattien yhteyttä diabetesriskiin, kun ne korvasivat rasvaa tai proteiinia. Hiilihydraateista tarkasteltiin sekä kokonaissaantia että saantia erikseen ruoista, joiden GI oli pieni, keskisuuri tai suuri.
Aineistona käytettiin 25 943 tupakoivan suomalaismiehen seurantatutkimusta, jossa ruoankäyttötiedot kerättiin kyselylomakkeella ja diabetekseen sairastumista seurattiin Kelan rekisteristä. Lisäksi ateriakokeella arvioitiin GI:n määritysmenetelmää ja tutkittiin ruoan GI:n vaihtelua. Kokeeseen osallistui 11 tutkittavaa.
Glykeeminen indeksi on mutkikas muuttuja
GI ei selittänyt sairastumista diabetekseen: ruokavalion keskimääräinen GI ja GL eivät olleet yhteydessä diabetesriskiin. Vaikka kahden ruokavalion keskimääräinen GI olisi sama, se voi muodostua hyvin erilaisten ruokien yhdistelmistä ja siten heijastaa ruokavalion muitakin ominaisuuksia kuin hiilihydraattien laatua. Tämä heikentää mahdollisuuksia havaita ruokavalion glykeemisten vaikutusten ja tautiriskin välisiä yhteyksiä.
Tässä aineistossa ruokavalion GI määräytyi odottamattoman paljon sillä, minkä verran tutkittavat käyttivät maitoa tai olutta – vaikka hiilihydraattien suurin lähde olivat viljatuotteet – koska maidon GI on pieni ja oluen suuri.
Ihmisten välillä on myös huomattavia eroja siinä, minkä verran sama hiilihydraatti suurentaa aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta; valkoisen vehnäleivän GI vaihteli tutkittavien välillä 42:sta 103:een. Lisäksi eri päivinä sama hiilihydraatti voi aiheuttaa samalla ihmisellä erilaisen verensokerin nousun.
Paljon hiilihydraatteja syövillä vähemmän diabetesta
Ruokavalion suurempi hiilihydraattipitoisuus oli yhteydessä pienempään diabetesriskiin. Diabetesriski oli pienempi, kun hiilihydraatit korvasivat rasvaa tai proteiinia, erityisesti kovaa rasvaa tai eläinperäistä proteiinia. Tulos ei riippunut johdonmukaisesti siitä, mikä oli rasvaa tai proteiinia korvaavien hiilihydraattien GI.
Suuremman GI:n hiilihydraattien korvautuminen pienemmän GI:n hiilihydraateilla ei ollut johdonmukaisessa yhteydessä diabetesriskiin.
GI ei ole ratkaisu tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Hiilihydraattipitoisten ruokien muilla ominaisuuksilla sekä rasvan ja proteiinin määrällä ja laadulla on omat vaikutuksensa. Edelleen tehokkain keino tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn on normaalipainon ylläpitäminen.
Kirjoittaja:
TtM (väit.)
Minna Similä
Lähde: Väitös 13.4.2012 Helsingin yliopistossa. Glycemic index in epidemiologic study of type 2 diabetes.
Ravitsemuskatsaus 1-2012Kansanterveys4.7.2012