Kotona asuvien iäkkäiden hyvä ravitsemustila on kotipalvelun työntekijöille ja koko palvelujärjestelmälle iso ponnistus. Työntekijät tarvitsevat ajan tasalla olevaa tietoa ravitsemuksesta ja ruokailun toteuttamisesta, jotta he pystyvät vastaamaan iäkkäiden kotona asumisen vaateisiin.
Tavoitteena hyvä ravitsemustila
Tutkin väitöskirjassani iäkkäiden parissa työskentelevien kotipalvelun työntekijöiden tarvetta saada ravitsemukseen ja ruokailuun liittyvää koulutusta. Jotta iäkkään ravinnon saanti voidaan turvata, tarvitaan tietoa ravitsemukseen vaikuttavista tekijöistä ja taitoa arvioida fyysistä, psyykkistä sekä sosiaalista toimintakykyä sekä tunnistaa niissä tapahtuvia muutoksia.
Tutkimuksessa etsittiin ruokailun ja ravitsemuksen osa-alueita, joista työntekijät kokivat tarvitsevansa koulutusta. Siinä selvitettiin myös keinoja, joilla kotipalvelun työntekijät tukivat palveluaterioita nauttivien iäkkäiden ruokailu- ja ravitsemistottumuksia. Edelleen tutkimuksessa haluttiin tietää, miten työntekijät seurasivat iäkkäiden nauttiman ruoan määrää. Menetelminä olivat kotipalvelutyöntnekijöiden haastattelu ja samojen kotipalvelualueiden ravitsemusvastaaville lähetetty kysely.
Ongelmana huono ruokahalu
Koulutusta kaivattiin eniten käytönnön ruokailutilanteisiin: miten saada huonosta ruokahalusta kärsivät iäkkäät syömään ja juomaan riittäväästi. Koulutustarvetta oli ravitsemuksen perusasioista, iäkkäille sopivan ja ravitsemuksellisesti hyvän ruoan sisällöstä sekä erityisruokavalioiden koostumuksesta. Tärkeinä osaamisalueina pidettiin myös virheravitsemuksen tunnistamista sekä ruoan ja lääkkeiden yhteen sovittamista.
Tutkimus osoitti alueita, joihin on mahdollista vastata muodollisen koulutuksen keinoin järjestämällä koulutustilaisuuksia iäkkäiden ravitsemuksesta ja miellyttävän ruokailuhetken vaikutuksesta iäkkäiden ruokailuun. Työssä oppimisen tilanteita olivat vuorovaikutustilanteet, työhön liittyvät ongelmanratkaisutilanteet, tietokoneen käyttö tiedonhankinnassa ja yhteistyö kotisairaanhoidon kanssa.
Viestivihko seurantakäyttöön
Väitöskirjan tarkoituksen oli kartoittaa tarpeet, joihin vastaamalla työntekijät pystyvät kehittämään omaa ammatillista osaamistaan. Toisaalta sen tarkoituksena oli nostaa esiin kotipalvelun työntekijöiden tärkeä rooli iäkkäiden kotona asumisen auttajana.
Esittelen väitöskirjassa kehitysehdotuksena, että perinteistä viestivihkoa voitaisiin hyödyntää iäkkäiden painonseurannassa ja virheravitsemuksen tunnistamisessa.
Kirjoittaja:
KT, Ruokatuotannon lehtori
Vappu Salo
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Lähde: Väitös 3.2.2012 Turun yliopistossa: Kotipalvelun työntekijöiden koulutustarpeet ja ammatillisen kasvun tukeminen iäkkäiden ruokailuun ja ravitsemukseen liittyen
Ravitsemuskatsaus 1-2012Kansanterveys4.7.2012