Ravintotasetilaston mukaan viime vuonna suomalainen kulutti keskimäärin 182 kiloa maitotuotteita, 79 kiloa viljaa, 78 kiloa lihaa, 63 kiloa vihanneksia ja 58 kiloa hedelmiä.
Maidon kulutus lähes ennallaan
Maitoa käytettiin maitoa keskimäärin 129 litraa henkeä kohti, pari litraa edellisvuotta vähemmän. Piimän käyttö oli 12 litraa henkeä kohti, noin 4 prosenttia edellisvuotta vähemmän.
Jogurtin kulutus on kasvanut jo pitkään. Sitä kului viime vuonna henkeä kohti noin 24 kiloa, runsaat 2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Viiliä syötiin noin prosentin verran edellisvuotta enemmän, hieman yli 5 kiloa. Kerman kulutus kasvoi 0,6 litraa 7,6 litraan.
Nestemäisten maitotuotteiden kokonaiskulutus oli viime vuonna keskimäärin 182 kiloa henkeä kohti, noin prosentin edellisvuotta vähemmän. Kulutusluvut on esitetty litroina taulukossa 1.
Juuston ja voin kulutus kasvoivat
Juuston kulutus jatkoi kasvuaan. Vuonna 2011 juustoa kulutettiin noin kaksi kiloa enemmän asukasta kohden kuin vuonna 2010. Juuston kulutuslukuihin lasketaan mukaan raejuusto ja rahka.
Voin kulutus kasvoi neljään kiloon vuoden 2010 noin kolmesta kilosta henkeä kohden. Rasvaseosten kulutus nousi seitsemän prosenttia eli kolmeen kiloon henkeä kohden.
Jäätelöä kului aiempaa vähemmän. Jäätelön kulutusmäärä pieneni noin kaksi litraa asukasta kohden.
Lihan kulutus jatkoi kasvuaan
Lihan kulutus oli toista vuotta kasvussa. Eniten kasvoi sianlihan kulutus, viisi prosenttia. Se on myös ylivoimaisesti käytetyin lihalaatu. Sianlihaa kului yli 36 kiloa.
Lihan kulutusluvut kuvastavat luullisen lihan määrää. Lukuun lasketaan myös riista ja sisäelimet.
Viljan kulutus väheni puoli prosenttia. Vehnän kulutus pieneni kilon verran. Ruista, ohraa ja riisiä kulutettiin saman verran kuin vuotta aiemminkin, mutta kauraa kului puoli kiloa enemmän.
Kasviksia ja hedelmiä syötiin enemmän
Vihanneksia oli saatavilla seitsemän kiloa asukasta kohden enemmän kuin vuonna 2010. Kotimaisten vihannesten sato oli viime vuonna ennästyssuuri. Vihanneksia myös tuotiin aiempaa enemmän. Kaikki lisäys ei välttämättä päätynyt kulutukseen, koska Ravintotase ei ota huomioon hävikkejä.
Hedelmien kulutus kasvoi seitsemän prosenttia. Hedelmiä kului 50,5 kiloa asukasta kohden. Siitä sitrushedelmiä oli saman verran kuin edellisenä vuonna, 13 kiloa. Muiden tuoreiden hedelmien kulutus kasvoi 3,5 kiloa. Niitä kului yhteensä 37,5 kiloa asukasta kohden. Hedelmäsäilykkeitä käytettiin vajaa seitsemän kiloa.
Kaikista tuotteista ei ole saatu tietoja
Ravintotase seuraa yli 70 tuotteen tuotantoa ja varaston muutoksia viennin ja tuonnin perusteella. Niitä päätyy kotimaahan eläinten rehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi ja ruokakäyttöön. Elintarvikkeiden kulutusluvut henkeä kohden vuodessa (Taulukko 2.) lasketaan ruokakäytön perusteella.
Perunan, marjojen ja margariinin kulutuksesta ei ole pitkään aikaan saatu uusia tietoja. Pääosin siksi energian ja energiaravintoaineiden saantia ei ole laskettu tällä kertaa. TL
Lähde: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus, Ravintotase 2011 (ennakko)
- Taulukko 1. Maitovalmisteiden kulutus vuonna 2011, ennakko
- Taulukko 2. Elintarvikkeiden kulutus, g/hlö/vrk