Maitovalmisteiden kulutus

Ra­vin­to­tase­ti­las­ton mu­kaan vii­me vuon­na suo­ma­lai­nen ku­lut­ti kes­ki­mää­rin 182 ki­loa mai­to­tuot­tei­ta, 79 ki­loa vil­jaa, 78 ki­loa li­haa, 63 ki­loa vi­han­nek­sia ja 58 ki­loa he­del­miä.

Maidon kulutus lähes ennallaan

Mai­toa käy­tet­tiin mai­toa kes­ki­mää­rin 129 lit­raa hen­keä koh­ti, pari lit­raa edel­lis­vuot­ta vä­hem­män. Pii­män käyt­tö oli 12 lit­raa hen­keä koh­ti, noin 4 pro­sent­tia edel­lis­vuot­ta vä­hem­män.

Jo­gur­tin ku­lu­tus on kas­va­nut jo pit­kään. Sitä ku­lui vii­me vuon­na hen­keä koh­ti noin 24 ki­loa, run­saat 2 pro­sent­tia edel­lis­vuot­ta enem­män. Vii­liä syö­tiin noin pro­sen­tin ver­ran edel­lis­vuot­ta enem­män, hie­man yli 5 ki­loa. Ker­man ku­lu­tus kas­voi 0,6 lit­raa 7,6 lit­raan.

Nes­te­mäis­ten mai­to­tuot­tei­den koko­nais­ku­lu­tus oli vii­me vuon­na kes­ki­mää­rin 182 ki­loa hen­keä koh­ti, noin pro­sen­tin edel­lis­vuot­ta vä­hem­män. Ku­lu­tus­lu­vut on esi­tet­ty lit­roi­na tau­lu­kos­sa 1.

Juuston ja voin kulutus kasvoivat

Juus­ton ku­lu­tus jat­koi kas­vu­aan. Vuon­na 2011 juus­toa ku­lu­tet­tiin noin kak­si ki­loa enem­män asu­kas­ta koh­den kuin vuon­na 2010. Juus­ton ku­lu­tus­lu­kui­hin las­ke­taan mu­kaan rae­juus­to ja rah­ka.

Voin ku­lu­tus kas­voi nel­jään ki­loon vuo­den 2010 noin kol­mes­ta ki­los­ta hen­keä koh­den. Ras­va­se­os­ten ku­lu­tus nou­si seit­se­män pro­sent­tia eli kol­meen ki­loon hen­keä koh­den.

Jää­te­löä ku­lui ai­em­paa vä­hem­män. Jää­te­lön ku­lu­tus­mää­rä pie­ne­ni noin kak­si lit­raa asu­kas­ta koh­den.

Lihan kulutus jatkoi kasvuaan

Li­han ku­lu­tus oli tois­ta vuot­ta kas­vus­sa. Eni­ten kas­voi sian­li­han ku­lu­tus, vii­si pro­sent­tia. Se on myös yli­voi­mai­ses­ti käy­te­tyin liha­laa­tu. Sian­li­haa ku­lui yli 36 ki­loa.

Li­han ku­lu­tus­lu­vut ku­vas­ta­vat luul­li­sen li­han mää­rää. Lu­kuun las­ke­taan myös riis­ta ja sisä­e­li­met.

Vil­jan ku­lu­tus vä­he­ni puo­li pro­sent­tia. Veh­nän ku­lu­tus pie­ne­ni ki­lon ver­ran. Ruis­ta, oh­raa ja rii­siä ku­lu­tet­tiin sa­man ver­ran kuin vuot­ta ai­em­min­kin, mut­ta kau­raa ku­lui puo­li ki­loa enem­män.

Kasviksia ja hedelmiä syötiin enemmän

Vi­han­nek­sia oli saa­ta­vil­la seit­se­män ki­loa asu­kas­ta koh­den enem­män kuin vuon­na 2010. Ko­ti­mais­ten vi­han­nes­ten sato oli vii­me vuon­na ennästyssuuri. Vi­han­nek­sia myös tuo­tiin ai­em­paa enem­män. Kaik­ki li­säys ei vält­tä­mät­tä pää­ty­nyt ku­lu­tuk­seen, kos­ka Ra­vin­to­tase ei ota huo­mi­oon hä­vik­ke­jä.

He­del­mien ku­lu­tus kas­voi seit­se­män pro­sent­tia. He­del­miä ku­lui 50,5 ki­loa asu­kas­ta koh­den. Sii­tä sit­rus­he­del­miä oli sa­man ver­ran kuin edel­li­se­nä vuon­na, 13 ki­loa. Mui­den tuo­rei­den he­del­mien ku­lu­tus kas­voi 3,5 ki­loa. Nii­tä ku­lui yh­teen­sä 37,5 ki­loa asu­kas­ta koh­den. He­del­mä­säi­lyk­kei­tä käy­tet­tiin va­jaa seit­se­män ki­loa.

Kaikista tuotteista ei ole saatu tietoja

Ra­vin­to­tase seu­raa yli 70 tuot­teen tuo­tan­toa ja va­ras­ton muu­tok­sia vien­nin ja tuon­nin pe­rus­teel­la. Nii­tä pää­tyy koti­maa­han eläin­ten re­huk­si, sie­men­käyt­töön, te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­neik­si ja ruo­ka­käyt­töön. Elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus­lu­vut hen­keä koh­den vuo­des­sa (Tau­luk­ko 2.) las­ke­taan ruo­ka­käy­tön pe­rus­teel­la.

Pe­ru­nan, mar­jo­jen ja mar­ga­rii­nin ku­lu­tuk­ses­ta ei ole pit­kään ai­kaan saa­tu uu­sia tie­to­ja. Pää­osin sik­si ener­gi­an ja ener­gi­a­ra­vin­to­ai­nei­den saan­tia ei ole las­ket­tu täl­lä ker­taa. TL

Läh­de: Tike, Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön tie­to­pal­ve­lu­kes­kus, Ra­vin­to­tase 2011 (en­nak­ko)

Ar­ki­set­kin mai­to­val­mis­teem­me ovat suo­ma­lais­ta ruo­ka­kult­tuu­ria. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si sen!

Tau­luk­ko 1. Mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus vuon­na 2011, en­nak­ko. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si!

Tau­luk­ko 2. Elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus, g/hlö/vrk. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si sen!

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2012Kan­san­ter­veys4.7.2012