Raskausaika on otollinen hetki vaikuttaa koko perheen ruokatottumuksiin, sillä kattavan neuvolajärjestelmän ansioista tulevat äidit tapaavat terveydenhoitajaa ja muita terveydenhuollon ammattilaisia säännöllisesti. Tämä vaikuttamisen paikka kannattaa hyödyntää, sillä äidin raskaudenaikainen ravitsemus määrittää lapsen myöhempää terveyttä.
Tutkimusten perusteella tiedetään, että raskaana olevien suomalaisäitien ruokavalioon tarvittaisiin lisää pehmeää rasvaa ja kuitua. Vastaavasti kovan rasvan ja sokerin saantia olisi varaa vähentää. Vitamiineista huomiota tulisi kiinnittää etenkin D-vitamiinin ja foolihapon riittävään saantiin.
D-vitamiini vaikuttaa allergiariskiin
Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä vitamiini vaikuttaa mm. sikiön kasvuun sekä hermoston, keuhkojen ja immuunijärjestelmän kehittymiseen. Sekä raskaus- että imetysaikana suositellaan D-vitamiinivalmistetta 10 mikrogrammaa vuorokaudessa vuodenajasta riippumatta.
Suomalaisen DIPP-tutkimuksen (Diabetes Prediction and Prevention Study) tulosten mukaan äidin riittävä D-vitamiinin saanti raskausaikana suojaa lasta astmaa ja allergiaa vastaan.
Raskausaikana tarvitaan foolihappovalmistetta erityisesti silloin, kun äidillä on yksipuolinen ruokavalio, hoitamaton keliakia tai aktiivinen tulehduksellinen suolistosairaus. Myös tietyt lääkkeet lisäävät foolihapon tarvetta.
Foolihapon riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Sen on todettu vähentävän sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Päivittäin tarve raskausaikana on 400 mikrogrammaa.
Ylipainosta sukupolvien kehä
Kun koko suomalaisväestön ylipainoisuus ja lihavuus on jatkuvasti yleistynyt, paino-ongelmista on tullut hyvin tavallinen raskausajankin ongelma. Yhä useampi lasta odottava äiti on ylipainoinen. Myös raskaudenaikainen painonnousu on lisääntynyt. Ilmiötä selittää mm. välipalasyömisen yleistyminen.
Tutkimusten mukaan äidin raskaudenaikainen painonnousu on yhteydessä lapsen painoindeksiin myöhemmin elämässä. Ylipainoisille äideille syntyy keskimäärin suurempia vauvoja, mikä lisää lapsen ylipainoriskiä lapsuus- ja nuoruusvuosina.
Vaarana on, että ylipainoisuudesta tulee tällä tavoin sukupolvesta toiseen vahvistuva kehä. Ylipainoisista nuorista tytöistä voi tulla ylipainoisia äitejä, joiden lapsilla on jälleen riski paino-ongelmiin. Raskausajan ravitsemusneuvontaan panostaminen on siis erittäin tärkeää paitsi odottavan äidin ja syntyvän lapsen, myös tulevien sukupolvien terveyden kannalta.
Imetyksen kestolla merkitystä
Perheiden ruokatottumuksia tulee seurata ja ravitsemusohjausta jatkaa läpi lapsuusvuosien. Lapsen ensimmäisenä ikävuonna ratkaisevaa on imetyksen kesto ja lisäruokien aloitusikä. DIPP-tutkimuksesta saadut tiedot kertovat, että pitkä imetys on lapselle suojatekijä ei-atooppista astmaa vastaan.
Lisäruokien aloitusta ei silti pidä liiaksi pitkittää. DIPP-tutkimuksen mukaan lapsen riski herkistyä erityyppisille allergeeneille kasvaa, jos hän on puolen vuoden iässä totutellut vähempään kuin neljään uuteen ruoka-aineeseen.
Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee tällä hetkellä, että lapsen yksinomaista imetystä (täysimetystä) jatketaan kuuden kuukauden ikään saakka ja sen jälkeen lisäruokien ohella ainakin vuoden ikään saakka. Lisäruuat tuodaan lapsen ruokavalioon neuvolan arvioiman yksilöllisen tarpeen mukaisesti 4-6 kuukauden iästä alkaen.
Perheiden ravitsemusohjausta tulee tehostaa siinä vaiheessa, kun lapsen 1-vuotissyntymäpäivä lähestyy. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että lapsen ruokavalion laatu heikkenee tuntuvasti tässä vaiheessa yhteiseen perheruokaan siirtymisen seurauksena.
Neuvontaa lapselle ja vanhemmille
Turun yliopistossa vuodesta 1990 saakka käynnissä ollut lasten sydän- ja verisuonisairastavuuden ehkäisyprojekti STRIP on osoittanut, että lapsiperheille kohdistettua ravitsemus- ja elämäntapaneuvontaa kannattaa antaa sekä vanhemmille että lapsille. Projektissa lapset alkoivat saada neuvontaa seitsemän vuotta täytettyään.
Ravitsemusohjauksella on pystytty vaikuttamaan myönteisesti jo pienten, 1-vuotiaiden lasten kolesteroliarvoihin. Tehostettua ohjausta saaneilla lapsilla tyydyttyneen rasvan saanti on ollut koko tutkimusjakson ajan vähäisempää kuin kontrolliryhmällä, jolle erityistä neuvontaa ei ole annettu.
STRIP-tutkimuksesta vuosien mittaan tehdyt väitöskirjat ovat muun muassa osoittaneet, että sydänystävällisillä elämäntavoilla on suotuisa vaikutus myös ylipainoon liittyviin riskitekijöihin. Neuvontaa saaneessa ryhmässä ylipainoa esiintyy vähemmän kuin seurantaryhmässä.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Viestintä Nutrimedia
Lähteet:
Tutkimusprofessori Suvi Virtasen ja dosentti Hanna Lagströmin esitykset Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 8.10.2012 sekä Suomen Ravitsemustieteen Yhdistyksen syysseminaarissa 2.11.2012.
Ravitsemuskatsaus 2-2012Lapset, nuoret ja ravitsemus23.11.2012