Suomessa on käynnissä monta lapsuusiän ravitsemukseen ja muihin elintapoihin kohdistuvaa tutkimushanketta. Niissä etsitään syitä ja ehkäisykeinoja yleisiin ja vakaviin terveysongelmiin. Näitä ovat mm. ylipaino, sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabetes.
LASERI
Lasten ja nuorten aikuisten sepelvaltimotaudin riskitekijöihin keskittyvässä LASERI-tutkimuksessa on havaittu, että jo lapsuusiän elintavoilla on merkitystä sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä. Yksi tärkeimmistä LASERI-tutkimuksen löydöksistä on, että lapsuus- ja nuoruusiän riskitekijöillä on tärkeä merkitys valtimokovettumataudin varhaismuutosten syntyyn. Näitä riskitekijöitä ovat kohonnut seerumin kolesterolipitoisuus ja verenpaine, lihavuus sekä tupakointi.
LASERI-tutkimus käynnistyi jo vuonna 1980. Tutkimushankkeen aloitusta siivitti 1970-luvulla tehty havainto, jonka mukaan suomalaisilla lapsilla oli tuolloin maailman korkeimmat kolesteroliarvot.
LASERI selvittää lapsuuden ja nuoruuden aikaisen ravitsemuksen merkitystä aikuisiällä ilmaantuvien sydän- ja verisuonitautien kehittymisessä. Ravintotutkimus tuottaa lisäksi yksityiskohtaista tietoa suomalaisten nuorten aikuisten ruokavaliossa viime vuosikymmeninä tapahtuneista muutoksista.
Hankkeen käynnistyessä tutkittavat lapset ja nuoret olivat 3-18-vuotiaita. Alun perin mukana oli yli 3500 tutkittavaa, joiden seurantaa jatketaan edelleen. Tänä vuonna osa tutkittavista on ehtinyt jo 50 vuoden ikään.
Tutkimusta johtaa Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskus.
STRIP
STRIP-projektissa toteutettu elintapaneuvonta on osoittautunut vaikuttavaksi. Neuvontaryhmän nuorten seerumin kolesteroli- ja LDL-kolesterolipitoisuudet ovat olleet koko seurannan ajan merkittävästi vertailuryhmän lasten vastaavia pitoisuuksia matalammat.
Tutkimuksesta saatua tietoa on hyödynnetty laajasti monissa kansallisissa ja kansainvälisissä ravitsemussuosituksissa. Tutkimushankkeen antia on sovellettu lisäksi lapsiperheiden elintapaneuvontaan kehitetyissä neuvonta-aineistoissa.
Vuonna 1990 käynnistynyt STRIP on tällä hetkellä maailman johtava lasten ennaltaehkäisevän kardiologian tutkimus. Tutkimusprojektin tavoitteena on ollut valtimonkovettumataudin riskitekijöihin puuttuminen elämäntapaneuvonnan avulla jo tutkittavien varhaislapsuudesta alkaen.
Tutkimuksen käynnistyessä projektissa aloitti 1062 seitsemän kuukauden ikäistä lasta perheineen. Tutkimukseen osallistuvat nuoret ovat nyt aikuisiän kynnyksellä. Neuvontaryhmään kuuluvat ovat koko tutkimuksen ajan saaneet yksilöllistä ja perhekeskeistä ravitsemus- ja elintapaneuvontaa.
Myös STRIP-projektia johtaa Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskus.
DIPP
DIPP-tutkimushankkeessa on tähän mennessä saatu runsaasti tietoa raskaus- ja imetysajan sekä varhaislapsuuden ruokavaliotekijöiden vaikutuksesta tyypin 1 diabeteksen, astman ja allergiasairauksien ilmaantumiseen. Toistaiseksi täysin varmoja vastauksia eri ravintotekijöiden roolista näiden immunologisten tautien syntyprosessissa ei ole saatu.
Vuodesta 1994 käynnissä olleen DIPP-tutkimuksen tavoitteena on tyypin 1 diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy. Tutkimuksessa vastasyntyneiltä vauvoilta on etsitty tyypin 1 diabetekselle altistavia perintötekijöitä.
DIPP hakee vastauksia kysymykseen, onko äidin raskaus- tai imetysajan ruokavalio tai lapsen oma ruokavalio yhteydessä tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen lapsilla, joilla sairastumiseen on perinnöllinen alttius. Tutkimuksessa selvitetään myös ravintotekijöiden yhteyttä allergisten sairauksien, ylipainon ja lihavuuden riskiin.
DIPP-tutkimusta toteuttavat yhteistyössä Tampereen, Turun, Oulun ja Helsingin yliopistot sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
PANIC
PANIC-tutkimuksesta saadut tiedot ovat tähän mennessä mm. osoittaneet, että välipalasyöminen on lapsilla yleistä. Jopa 40 prosenttia päivittäisestä energiasta saatetaan saada välipaloista. Yli 2/3 lasten ravinnostaan saamasta sokerista on peräisin välipaloista. Runsas välipalojen käyttö voi lisätä lapsella metabolisen oireyhtymän riskiä.
Itä-Suomen yliopistossa toteutettava PANIC-tutkimus selvittää lasten liikunnan, ravitsemuksen ja muiden elintapojen terveysvaikutuksia. Vuonna 2007 käynnistyneessä tutkimuksessa on mukana noin 500 lasta, jotka on jaettu interventio- ja verrokkiryhmiin. Tutkimuksen alkaessa lapset olivat 6-8 –vuotiaita.
Interventioryhmä saa ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvää ohjausta. Lisäksi muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä pidetään liikunnallisia iltapäiväkerhoja sekä kokkikerhoja koululaisille. PANIC näkyy myös paikallisissa terveydenedistämisen tapahtumissa.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Viestintä Nutrimedia
Lähteet:
Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen syysseminaarissa 2.11.2012 pidetyt alustukset suurista suomalaisista ravitsemustutkimuksista.
Ravitsemuskatsaus 2-2012Lapset, nuoret ja ravitsemus23.11.2012