Uusi kuluttajatietoasetus tuo muutoksia pakkausmerkintöihin. Näkyvimmät muutokset liittyvät pakollisiin ravintoarvomerkintöihin, allergeenien ilmoittamistapaan sekä pakkauksessa käytettyjen tekstien minimikokoon.
Uuden asetuksen myötä ravintoarvomerkintä muuttuu lähtökohtaisesti pakolliseksi ja sen sisältö muuttuu. Jatkossa on ilmoitettava energia, rasva, tyydyttynyt rasva, hiilihydraatti, sokerit, proteiini ja suola. Uudessa merkinnässä natriumin tilalla ilmoitetaan siis suola. Suolamäärässä on huomioitava myös tuotteen luontainen natrium.
Pakollista ravintoarvomerkintää voi täydentää ilmoittamalla seuraavista yhden tai useamman määrät: kertatyydyttymättömät rasvat, monityydyttymättömät rasvat, polyolit, tärkkelys, ravintokuitu, sekä asetuksessa mainitut vitamiinit ja kivennäisaineet.
Allergioita ja yliherkkyyttä aiheuttavat aineet ilmoitetaan ainesosaluettelossa selkeästi omalla nimellään. Niiden on erotuttava selvästi muista ainesosista esim. kirjasinkoon, tyylin tai taustavärin avulla.
Kaikki pakolliset pakkausmerkintätiedot on esitettävä kirjasinkoolla, joka on vähintään 1,2 mm (x-korkeus). Merkintöjen luettavuuden vuoksi on tekstin ja taustan välillä oltava selkeä kontrasti.
Alkuperämaan ilmoittamista koskevat vaatimukset tarkentuvat myöhemmin asteittain. Alkuperämaan ilmoittaminen on edelleen pakollista, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan.
Väiteasetuksella laatua terveysviesteihin
Terveysväitteellä tarkoitetaan kaikkea tietoa, joka antaa ymmärtää, että elintarvikeryhmän, elintarvikkeen tai sen ainesosan ja terveyden välillä on yhteys. Väitteeksi luetaan myös kuvat ja symbolit. Väiteasetus koskee myytäväksi tarkoitettujen elintarvikkeiden merkintöjä, esillepanoa ja mainontaa. Sitä sovelletaan kaikkeen kaupalliseen viestintään.
Tähän mennessä Euroopan komissio on hyväksynyt lähes 250 elintarvikkeisiin liittyvää terveysväitettä. Nämä perustuvat Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n tieteelliseen arviointiin. Vuonna 2013 ei tule enää käyttää muita kuin hyväksyttyjen listalta löytyviä väitteitä. Sallittuja tosin ovat vielä myös arvioitavana olevat yli 1500 väitettä, joille siirtymäaika jatkuu toistaiseksi.
Hyväksytyt terveysväitteet koskevat suurimmaksi osaksi vitamiineja ja kivennäisaineita. Esimerkiksi maidon luontaisille ravintoaineille väitteitä on hyväksytty kymmeniä, kuten luuston ja hampaiden terveyteen, lihasten ja hermoston toimintaan sekä psyykkisiin toimintoihin liittyen.
Uusi kuluttajatietoasetus 1169/2011 tuli voimaan 12.12.2011. Asetus koskee elintarvikkeista kuluttajalle annettavaa tietoa ja erityisesti pakkausmerkintöjä. Siirtymäaikaa asetuksen edellyttämille muutoksille on 3-5 vuotta.
Ravitsemus- ja terveysväiteasetukseen 1924/2006 liittyvä yleisten terveysväitteiden siirtymäaika loppui 14.12.2012. Sen jälkeen markkinoilla tulisi olla vain hyväksyttyjen listalta löytyviä väitteitä.
Hyväksytyt ja hylätyt väitteet ovat EU:n Komission hallinoimassa tietokannassa:
http://ec.europa.eu/nuhclaims/
Kirjoittajat:
- Kaarina Taimisto
DI, elintarvikelainsäädäntöasiantuntija
Valio Oy - Tuula Tuure
ETM, FT, kehityspäällikkö
Valio Oy