Mitä opiskelijat syövät?

Vain puo­let opis­ke­li­jois­ta syö päi­vän pää­a­te­ri­an opis­ke­li­ja- tai työ­paik­ka­ra­vin­to­las­sa. YTHS:n yh­tei­sö­ter­vey­den yli­lää­kä­ri Kris­tii­na Kunt­tu nä­kee, että tä­hän pi­täi­si puut­tua ja kam­pan­joi­da tu­e­tun opis­ke­li­ja­lou­naan puo­les­ta.

Ke­lan tu­ke­ma kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­ja­lou­nas an­taa mal­lin ter­veel­li­ses­tä ate­ri­as­ta. Vuo­den 2013 alus­ta läh­tien tuen saa­dak­seen opis­ke­li­ja­ra­vin­to­lan pi­tää tar­jo­ta Sy­dän­mer­kin peri­aat­tei­ta nou­dat­ta­via ate­ri­oi­ta, jois­sa ras­van laa­tu ja suo­la­mää­rä ovat koh­dal­laan.

Jos päi­vän ai­ka­na ei ole ope­tus­ta, opis­ke­li­jat ei­vät tule kam­puk­sel­le syö­mään. Iso osa opis­ke­li­jois­ta, 40-45 pro­sent­tia, syö päi­vän pää­a­te­ri­ak­si ko­to­na kok­kaa­maan­sa ruo­kaa. Van­hem­pien luo­na tai muu­al­la kuin kam­puk­sel­la tai ko­to­na syö­mi­nen on har­vi­nais­ta.

Yli­op­pi­lai­den ter­vey­den­huol­to­sää­tiö YTHS kar­toit­taa am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu- ja yli­o­pis­to-opis­ke­li­joi­den ter­vey­den­ti­laa ja elin­ta­po­ja joka nel­jäs vuo­si. Tänä vuon­na tut­ki­muk­seen osal­lis­tui 4 500 opis­ke­li­jaa.

Ruuan terveellisyys koetaan tärkeäksi

Puo­let mies­puo­li­sis­ta opis­ke­li­jois­ta ajat­te­lee usein ruu­an ter­veel­li­syyt­tä osto­ti­lan­tees­sa. Am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu- ja yli­o­pis­to-opis­ke­li­joi­den vä­li­nen ero on ka­ven­tu­nut vuo­den 2008 tut­ki­muk­seen ver­rat­tu­na.

Nais­o­pis­ke­li­joil­la ruu­an ter­veel­li­syys on lä­hem­pä­nä sy­dän­tä kuin mies­o­pis­ke­li­joil­la. Kak­si kol­mes­ta am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa ja kol­me nel­jäs­tä yli­o­pis­tol­la opis­ke­le­vas­ta nai­ses­ta ajat­te­lee usein ruu­an ter­veel­li­syyt­tä osto­ti­lan­tees­sa.

Opis­ke­li­joil­la tyy­pil­li­sim­mät ra­vit­se­muk­seen liit­ty­vät ter­veys­on­gel­mat ovat yli­pai­no ja syö­mis­häi­ri­öt sekä nii­hin liit­ty­vät seu­ran­nai­set. Suun ter­veyt­tä hei­ken­tä­vät sekä ka­ries että eroo­sio. Vat­sa­vai­vat ovat ylei­siä. Vat­sa ei sai­si pul­lot­taa lai­sin­kaan. – Jos tur­vot­taa, mai­to jä­te­tään pois, Kunt­tu ker­too.

Hukkuuko olennainen tietotulvassa?

Vaik­ka leh­det ja net­ti ovat pul­lol­laan ter­veys­neu­vo­ja, noin 15 pro­sent­tia opis­ke­li­jois­ta toi­voo apua ra­vit­se­mus­ky­sy­myk­siin, pai­non­hal­lin­taan tai lii­kun­taan. Olen­nais­ta ei ehkä ero­te­ta.

– Opis­ke­lu­aika on otol­lis­ta ai­kaa vai­kut­taa, kos­ka sii­hen elä­män­vai­hee­seen ajoit­tu­vat elä­mi­sen tyy­lin va­lin­nat. Nuo­ri ai­kui­nen päät­tää itse, mitä ruo­kaa jää­kaap­piin­sa hank­kii, mi­hin ra­han­sa käyt­tää ja mi­ten va­paa-ai­kan­sa viet­tää, Kunt­tu to­te­aa.

Hä­nen mu­kaan­sa on vai­ku­tet­ta­va sekä yk­si­löi­hin että opis­ke­lu­yh­tei­söön, jot­ta kyn­nys nou­dat­taa ter­veel­li­siä elin­ta­po­ja oli­si ma­ta­la. Se tar­koit­taa mah­dol­li­suut­ta lou­nas­ruo­kai­luun ja sitä tu­ke­vaa kult­tuu­ria, ter­veel­lis­tä väli­pala­tar­jon­taa, lii­kun­ta­ti­lo­ja ja va­paa-ajan har­ras­tus­toi­min­taa, päih­teet­tö­myyt­tä suo­si­vaa juh­lin­ta­kult­tuu­ria ja stres­sin­hal­lin­ta­kei­no­ja.

Kirjoittaja:

Tai­na Luo­va, Ra­vit­se­mus­vies­tin­tä TL

Lähde:

YTHS:n yh­tei­sö­ter­vey­den yli­lää­kä­ri Kris­tii­na Kun­tun esi­tys Val­ta­kun­nal­li­sil­la Ra­vit­se­mus­päi­vil­lä loka­kuus­sa 2012

Lisätietoja:

Pau­la Ha­ka­la: Uusi suo­si­tus kor­ke­a­kou­lu­ruo­kai­lun peri­aat­teik­si

Opis­ke­li­ja­ruo­ka­las­sa voi syö­dä lau­tas­mal­lin mu­kai­ses­ti. Ku­vaa­ja: San­na Peu­ra­kos­ki.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2012Lap­set, nuo­ret ja ra­vit­se­mus23.11.2012