Syö hyvin läpi elämän, niin kävelet vielä vanhankin. Monipuolinen ravinto voi ehkäistä ja siirtää pitkäaikaissairauksien puhkeamista ja lievittää niiden oireita. Vaikka energian tarve pienenee ikääntyessä, suojaravintoaineiden tarve säilyy ennallaan tai jopa suurenee.
Ikääntyessä lihasmassaa katoaa. Kato alkaa jo keski-iässä. Toimintakyvyn kannalta tärkeimpiä ravintoaineita ovat proteiinit sekä D- ja C-vitamiinit.
Proteiinipitoisia ruoka-aineita ovat maitovalmisteet, liha, kana, kala, muna, pavut ja pähkinät. Jotain proteiinipitoista kannattaa valita joka aterialle.
Proteiinit koostuvat aminohapoista. Haaraketjuisia aminohappoja, etenkin leusiinia, pidetään lihaksen muodostumista lisäävinä. Leusiinia on paljon maidon proteiineissa. Leusiini ei vaikuta suoraan, vaan toimii eräänlaisena merkkinä elimistölle: lihaksen muodostamiseen tarvittavia ravintoaineita tarjolla.
Helsingin yliopiston tutkijatohtori Mikko Björkman vertaa leusiinia auton avaimiin. – Useammallakaan avaimella ei saa autoa käyntiin, jos tankissa ei ole polttoainetta eikä akussa virtaa. Pelkkiä aminohappoja antamalla ikääntyneiden lihaskatoa ei ole saatu vähennettyä, hän toteaa.
D-vitamiinia päivittäin
Hyväkuntoisten ikäihmisten proteiinintarve täyttyy, jos he saavat proteiinia gramman painokiloa kohden. Hyvin ravittujen vanhusten toimintakykyä ei voida kohentaa lisäämällä proteiinin saantia, jos D-vitamiinin saanti on vähäistä eivätkä vanhukset harjoita lihaksiaan.
D-vitamiini lisää lihasvoimaa ja tasapainoa. Sen puute edistää lihaskatoa. Siksi yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia valmisteena ympärivuotisesti. Sen lisäksi D-vitamiinia saa tulla ravinnosta: D-vitaminoiduista maitovalmisteista, ravintorasvoista ja muista D-vitaminoiduista elintarvikkeista sekä kalasta ja sienistä.
C-vitamiini avustaa, kun proteiinit ylläpitävät lihasta. C-vitamiinia on marjoissa, hedelmissä, vihanneksissa sekä täysmehuissa.
Hauraille heraproteiinia
Haurailla vanhuksilla runsaammin proteiinia sisältävä ravinto lisää painoa, ylläpitää lihasmassaa ja toimintakykyä ja siten pidentää ikää.
Heraproteiinilla on saatu parempia tuloksia kuin muilla proteiinilisillä. Heran vaikutukset näyttävät ulottuvan lihaskudoksen ulkopuolellekin. Kustaankartanon pitkäaikaissairaalassa tehdyssä tutkimuksessa herajuomaa saaneessa ryhmässä oli kontrolliryhmään verrattuna vähemmän virtsatie- ja muita infektioita, ihon haavoja ja tuskaisuutta. Muutamilla avun tarve väheni.
Kuntoilua kotonakin
Puutteellinen ravinto ja liikkumattomuus ovat lihaskadon kaksi pääsyyllistä. Siksi Mikko Björkman kehottaa ikääntyneitä myös harjoittamaan lihaksia päivittäin.
– Jos ei pääse ulos, pöydän ääreltä pystyyn nouseminen 10 kertaa peräjälkeen voi nousta arvoon arvaamattomaan.
Kirjoittaja:
Taina Luova, Ravitsemusviestintä TL
Lähde:
Tutkijatohtori Mikko Björkmanin esitys ”Vuodet vierii lautaselle – mistä oikeaa ravintoa?” Proteiinit painonhallinnassa, liikunnassa ja ikäihmisten ravitsemuksessa –seminaarissa 22.10.2012.
Ravitsemuskatsaus 2-2012Lapset, nuoret ja ravitsemus23.11.2012