Mieliala vaikuttaa ruokavalintoihimme yksilöllisesti esimerkiksi sen mukaan, rajoitammeko ruokia tai olemmeko taipuvaisia ylensyöntiin. Yhteydet ovat monimutkaisia, mutta joitakin lainalaisuuksia mielialan ja ruokavalintojen välillä on löydetty.
Jos ohjaat ylipainoisia, ota selvää, vaikuttavatko ilo tai suru asiakkaasi ruoan määrään. Moni syö suruunsa. Sen sijaan ylensyöntiin taipuvaiset vähentävät syömisiään surullisena. Heille ruoka maistuu iloisena. Osalla ihmisistä mieliala ei vaikuta ruuan määrään. Muille paitsi ylensyöntiin taipuvaisille kannattaa korostaa positiivista ajattelua, koska se auttaa noudattamaan ruokavaliota ja laihtumaan.
Kielto lisää haluttavuutta
Mustavalkoinen kielletty-sallittu -ajattelu lisää himoa syödä kiellettyjä ruokia. Kun rajoitetaan esimerkiksi suklaan tai makeisten syömistä, niitä tulee syötyä rajoituksen aikana ja varsinkin rajoituksen päättymisen jälkeen. Tämä todettiin normaalipainoisille naisopiskelijoille tehdyssä kokeessa.
Stressi, masennus ja huolet lisäävät epäterveellisiä ruokavalintoja. Ne saavat valitsemaan energiapitoisia, runsaasti rasvaa ja sokeria sisältäviä elintarvikkeita. Tekee mieli makeisia ja suklaata. Sen sijaan hedelmien ja vihannesten syöminen vähenee. Masentuneena terveellisen ruokavalion noudattaminen vaikeutuu myös, koska aterioita jää väliin ja koska välipalatyyppinen ruokailu lisääntyy masentuneena.
Ruuan laatu näkyy mielialassa
Ruokavalintojen ja mielialan yhteys toimii myös toisinpäin. Ravintoaineet vaikuttavat aivoihin ja mielialaan.
Pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot vaikuttavat myönteisesti mielialaan. Niitä tarvitaan aivojen rakenteissa. Ravinnon proteiinien ja hiilihydraattien suhde vaikuttaa serotoniinin pääsyyn aivoihin ja siten mielialaan. Hitaasti imeytyvät hiilihydraatit voivat ehkäistä nopeita mielialamuutoksia.
Kirjoittaja:
Taina Luova
Ravitsemusviestintä TL
Lähde:
Psykologian professori Martin Yeomansin esitys “How does mood influence food choices?” Ravitsemuksen tutkimussäätiön seminaarissa 18.10.2012.
Miksi kahvi koukuttaa?
Kahvi koukuttaa, koska se valpastuttaa aivoja ja lisää kofeiinipitoisen juoman miellyttävyyttä. Tämä saatiin selville, kun kahdelle ryhmälle tarjottiin joko kofeiinipitoista tai kofeiinitonta kahvia. Kokeeseen osallistuneiden arviot kofeiinittomasta juomasta huononivat testin edetessä. Kahvin maku tai haju ei pelkästään riitä. Sen sijaan kofeiinipitoisesta juomasta pidettiin kerta kerralta enemmän.
Kahvia, kolajuomia ja muita kofeiinipitoisia juomia juodaan, koska ne vaikuttavat mielialaan. Kahvihampaan kolotus on merkki kofeiininpuutteesta. Kun puute korjataan, olo virkistyy ja mieli valpastuu.
Ravitsemuskatsaus 2-2012Lapset, nuoret ja ravitsemus23.11.2012