Ravitsemuskeskustelussa puhutaan paljon proteiineista, ja syystä. Proteiinit ovat pitkään olleet tutkimuksissa ja suosituksissa rasvojen ja hiilihydraattien varjossa. Rasvojen ja hiilihydraattien laatueroista puhutaan kahvipöytäkeskusteluissakin, ja kohta myös eri proteiinilähteiden eli proteiinin laadun vaikutuksista terveyteen.
Tutkijat ovat selvittäneet eri proteiinilähteiden vaikutusta laihtumistuloksiin. Heraproteiini on osoittautunut muita proteiinilähteitä kiinnostavammaksi. Maidossa oleva heraproteiini näyttäisi vähentävän syömistä enemmän kuin kalkkunan, kalan tai kananmunan proteiini. Heraproteiineilla on suotuisia vaikutuksia myös veren sokeri- ja insuliiniarvoihin sekä solutasolla rasva- ja maksakudoksessa.
Proteiinien rooli korostuu laihduttajien, urheilijoiden ja ikäihmisten ruokavalinnoissa. He tarvitsevat proteiinia muita enemmän. Laihduttajaa proteiini auttaa säästämään lihaksia ja pitämään yllä kylläisyyttä. Urheilijan lihakset kehittyvät paremmin, kun hän ravitsee itseään oikean kokoisilla ja oikein ajoitetuilla proteiinipitoisilla aterioilla. Ikääntynyt voi säilyttää toimintakykynsä, liikkua ja elää itsenäisesti pidempään, kun hänen ruokansa sisältää joka aterialla proteiinia.
Proteiinisanomaa on kuunneltu ja tiedostettu. Valion teettämän tutkimuksen mukaan 70 prosenttia ihmisistä kiinnittääkin huomiota proteiininsaantiinsa.
Välipaloille proteiinia
Liikuntaravitsemuksen asiantuntija Olli Ilanderin mukaan runsaasti liikkuvatkin voivat saada riittävän proteiinimäärän helposti tavallisesta monipuolisesta ruokavaliosta. Kun ruoka maistuu ja laadukkaita aterioita on monta pitkin päivää, proteiinia voi kertyä 160 grammaa päivässä.
Tämä määrä tuo 2,3 grammaa proteiinia painokiloa kohden urheilijalle, joka painaa 70 kg. Runsaasti liikkuville sopiva proteiinimäärä on 1,4—2,5 grammaa painokiloa kohden. Vähän liikkuvalle 0,8—1 grammaa proteiinia painokiloa kohden ylläpitää elimistön normaalia toimintaa.
Jos ruokahalu on huono, runsaasti proteiinia sisältävät tuotteet ovat paikallaan. Proteiinipitoisia välipalatuotteita on markkinoilla paljon myös siksi, että arkena ateriat ovat usein välipalatyyppisiä. Proteiinipitoisilla välipaloilla ikäihmiset ja muut vähän syövät saavat lisättyä proteiinin saantiaan. Pääruuissa proteiinia on yleensä enemmän kuin välipaloissa.
MUISTISÄÄNTÖ
Ateria tai välipala on laadukas, kun siinä on
- monta väriä
- jokin proteiinilähde
- laadukkaita hiilihydraatteja
Kirjoittaja:
Taina Luova, Ravitsemusviestintä TL
Lähteet:
Tohtori Taru Pilven ja ETM Olli Ilanderin esitykset Valion proteiiniseminaarissa lokakuussa 2012.
Muutamien tavallisten elintarvikkeiden proteiinimääriä on koottu muun muassa www.maitojaterveys.fi kohtaan Aineiston tilaus/Proteiinia ja kalsiumia ikääntyvälle, Maitoa kaiken ikää -repäisylehtiö.
Ravitsemuskatsaus 2-2012Lapset, nuoret ja ravitsemus23.11.2012