Ruuan aiheuttama makuaistimus on osa syömiseen liittyvää säätelyjärjestelmäämme. Suussa ja nenänielussa aistittava maku on portinvartijan roolissa sen suhteen, kannattaako suuhun viety ruoka niellä vai onko se parempi sylkeä pois.
– Makeus johtaa yleensä nielemiseen. Myös suolainen ja lihaisa umami tulkitaan usein hyödyllisiksi eli ne niellään. Sen sijaan hapanta ja karvasta pitää ehkä varoa, sillä ne voivat kertoa ruuan pilaantumisesta ja myrkyllisyydestä, kuvailee makuun liittyviä tulkintoja elintarvikkeiden aistinvaraisen tutkimuksen professori Hely Tuorila Helsingin yliopistosta.
Makea, suolainen, hapan, karvas ja umami ovat perusmakuja, joihin usein viitataan, kun puheena on ruuan maku. Tuorilan mukaan viime aikoina on keskusteltu paljon myös siitä, aiheuttaako rasva ruokaan makua rakenteen ohella. Asian vaatima tieteellinen todistelu on kuitenkin vielä kesken.
Kun ihmiset puhuvat siitä, onko ruoka hyvää vai pahaa, he viittaavat tavallisesti paljon laajempaan aistimusten kokonaisvaikutelmaan kuin vain viiteen hyväksyttyyn perusmakuun. Tämä aistimusten kokonaisvaikutelma ottaa huomioon myös sen, miltä ruoka näyttää, tuoksuu, tuntuu ja kuulostaa.
Kemotunto aistii vaaraa
Toisinaan ruuan maku onkin itse asiassa sen haju. Esimerkiksi vaniljan ja sitruunan maku aistitaan nenänielun hajuepiteelien kautta retronasaalina eli suun kautta aistittuna hajuna.
Laajaan maun määritelmään lasketaan mukaan lisäksi kemotunnon kautta välittyvät aistimukset. Kemotunnolla tarkoitetaan suun ja nenän limakalvojen vapaiden hermopäätteiden reaktiota esimerkiksi mausteiden aiheuttamiin polttoihin ja pistoihin.
– Ne on tarkoitettu vaaran merkiksi, mutta ihminen on oppinut nauttimaan myös aistimuksista, jotka eivät ole välittömästi houkuttelevia. Siten tällaisista aistimuksista on tullut olennainen osa ruokakulttuuriin kuuluvia elämyksiä, Tuorila selittää.
Makea hallitsee makuja
Tuorilan mukaan maku on ruuan aistittavan laadun ydin. Kaksi hallitsevinta makua ovat makea ja suolainen, muut ovat lähinnä pieniä yhtiökumppaneita.
– Ongelma on se, että makean osuus ruokavaliossa kasvaa koko ajan. Tätä selittää se, että ruokailu on yhä enemmän muuttunut välipalatyyppiseksi, ja välipalat ovat usein makeita. Valitettavasti tällainen kehitys köyhdyttää ruokakulttuuria ja on myös ravitsemuksellisesti kielteinen asia.
Ruuan makuun liittyy läheisesti ruuan miellyttävyys. Useinhan ruuan miellyttävyyttä arvioidaan paljon juuri sen maun perusteella. Mieltymys makeaan on synnynnäinen ominaisuus.
Kulttuuri määrittää mieltymyksiä
Pieni lapsi on vasta elämän mittaisen makumatkansa alussa, mutta hän on silti ehtinyt altistua monille makukokemuksille jo ennen syntymää lapsiveden välityksellä. Imeväisikäinen lapsi tutustuu omaan ruokakulttuuriinsa ensimmäisiä kertoja osana äidinmaitoa, johon äidin syömä ruoka antaa oman arominsa. Nämä varhaiset kokemukset vaikuttavat myöhempiin makumieltymyksiin.
Osa makumieltymyksistä on perinnöllisiä. Tutkimusten perusteella tiedetään, että on esimerkiksi makealle persoja sukuja ja toisaalta taas enemmän suolaiseen makuun mieltyneitä sukuja.
Makumieltymyksillä on myös kulttuurinen tausta. Tämä havaittiin mm. eurooppalaisessa tutkimuksessa, jossa oli mukana 6-8 – vuotiaita lapsia kahdeksasta eri maasta. Lapset maistelivat ruokia, jotka edustivat neljänlaisia makuja: makeaa, suolaista, rasvaista ja umamia.
– Makeasta pidettiin eniten Unkarissa, rasvaisesta Saksassa, suolaisesta Virossa ja umamista Espanjassa. Ruokakulttuuri, jossa eletään, määrittää siis makumieltymyksiä, Hely Tuorila tiivistää.
Makukoulu laajentaa ruokakokemuksia
Tuorila pitää tärkeänä, että lapset saisivat laajan makumieltymysten perustan elämänsä eväiksi. Peli ei silti ole menetetty vielä myöhemminkään. – Omaksumme koko elämämme ajan erilaisia mieltymyksiä, professori sanoo.
Toisinaan makumieltymysten kirjo jää jo lapsuusvuosina köyhäksi ruokiin liittyvän uutuudenpelon vuoksi. Uutuudenpelko eli neofobia ilmenee vastahakoisuutena kokeilla uusia ruokia ja juomia.
Lapsen uutuudenpelkoa voi ja kannattaa yrittää lievittää tarjoamalla sitkeästi uusia makuelämyksiä. Myös ruuasta kertominen on hyväksi havaittu keino epäluulojen lievittämisessä.
Kaikkia aisteja aktivoivaa makukoulua on sovellettu menestyksekkäästi lasten makukokemusten laajentamisessa. Makukoulussa ruokia haistellaan, maistellaan, tutkitaan ja tunnustellaan uteliaalla mielellä. Tällaisen aisteja aktivoivan menetelmän on todettu hälventävän ruokiin liittyvää uutuudenpelkoa.
Uutuudenpelko periytyy
Epäluuloisesti uusiin ruokiin suhtautuvan lapsen pelkojen lievittäminen voi olla haasteellisempaa silloin, jos myös lapsen vanhemmat ovat neofobisia. Ruokiin liittyvä uutuudenpelko nimittäin periytyy. Uutuudenpelkoiset vanhemmat voivat välittää pelkonsa lapselle perittynä piirteenä, mutta myös siten, että he eivät tarjoa lapselle monipuolisesti uusia ruokia ja juomia.
– Tällaisessa tilanteessa vanhempien kannattaisi ryhdistäytyä ja katsoa peiliin. Oma uutuudenpelko on hyvä tunnistaa, sillä se johtaa ruokavalion yksitoikkoisuuteen. Suuntaa voi onneksi korjata rohkeasti uusille ruuille altistumalla.
Tuorilan mukaan uutuudenpelon tunnistaminen on tärkeää sekä ruokavalion ravitsemuksellisen laadun että elämänlaadun kannalta. On havaittu, että uutuudenpelkoiset ihmiset saavat vähemmän mielihyvää ruuastaan. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että heidän ruokavalionsa voi jäädä jossain määrin epäterveelliseksi, sillä uutuudenpelkoiset syövät vähemmän kasvis- ja kalaruokia.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Viestintä Nutrimedia
Lähde:
Professori Hely Tuorilan esitys ”Miksi, miltä ja kenelle ruoka maistuu?” Helsingin yliopiston Studia Generalia –luentosarjassa Ruoka ja elämä 8.11.2012.
Ravitsemuskatsaus 2-2012Lapset, nuoret ja ravitsemus23.11.2012