Urheilijan kannattaa valita laadukasta ja hyvin imeytyvää proteiinia. Proteiinin laadulla tarkoitetaan sen aminohappokoostumusta. Laadukas proteiini sisältää kaikkia elimistön tarvitsemia aminohappoja oikeassa suhteessa.
Eläinkunnan proteiininlähteet kuten liha, maito ja kananmunat sisältävät täydellistä proteiinia, jossa aminohappoja on juuri oikeassa suhteessa. Imeytyvyydellä on merkitystä erityisesti urheilusuorituksen jälkeen, kun keho tarvitsee nopeasti aminohappoja lihaskehitykseen ja kudosvaurioiden korjaamiseen. Laadun ja imeytyvyyden kannalta maidon heraproteiini on ihanteellinen proteiininlähde urheilijalle.
Proteiininsaannin olisi hyvä jakautua tasaisesti eri aterioille. Kuitenkaan jatkuvasta proteiininnauttimisesta (esim. proteiinipirtelön siemailusta) ei ole lisähyötyä. On todettu, että yli 80 % aterian jälkeisestä proteiinisynteesistä riippuu aterian proteiinimäärästä. Tehokkain proteiinisynteesi saavutetaan nauttimalla 20–30 grammaa korkealaatuista proteiinia kaikilla aterioilla. Tämä voisi koostua esimerkiksi lasillisesta maitoa ja 100 grammasta broilerin rintafileetä.
Laatu vaikuttaa
Haaraketjuiset aminohapot ja erityisesti leusiini näyttävät toimivan proteiinisynteesin voimistajina. 2-3,5 grammaa leusiinia maksimoi lihaskehityksen. Tämän määrän saa esim. 17-25 grammasta heraproteiinia tai 22-31 grammasta kaseiinia (esim. noin 2 dl maitorahkaa) tai 25-36 grammasta nautaproteiinia (noin 100 g lihaa).
Samalla kun tasainen proteiininsaanti edistää lihaskasvua, se voi myös vähentää viskeraalisen eli sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrää kehossa. Tuoreessa tutkimuksessa (Loenneke ym. 2012) huomattiin, että keskivartalolihavuutta oli sitä vähemmän mitä useampia yli 10 grammaa välttämättömiä aminohappoja sisältäviä aterioita päivässä syötiin. Hiilihydraattien tai rasvan nauttiminen ei ollut yhteydessä viskeraalisen rasvan määrään. Proteiinin edullinen vaikutus välittyy mahdollisesti lisääntyvän rasvattoman kudoksen ja sitä kautta energiankulutuksen nousun kautta.
Nauttimalla kaikilla aterioilla laadukasta proteiinia lihaskehitys säilyy parhaalla mahdollisella tasolla. Välittömästi liikunnan jälkeen kannattaa nauttia maitotuotteita, sillä niiden sisältämä heraproteiini on laadultaan ja imeytymisnopeudeltaan ihanteellista urheilijoille. Maitotuotteet ovat myös helppo tapa lisätä proteiininsaantia aamu- ja välipaloilla. Ne jäävät helposti vajaiksi.
Kirjoittaja:
Kati Riekkinen
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Lähteet:
Tohtori (Ph.D) Jacob Wilsonin esitys ”Milk based proteins in athlete’s performance” Urheiluravitsemusseminaarissa 26.-27.10. Loenneke PJ ym. Quality protein intake is inversely related with abdominal fat. Nutr Metab 2012:9:5
Ravitsemuskatsaus 2-2012Lapset, nuoret ja ravitsemus23.11.2012