Ravitsemustiedot ajan tasalle Ravitsemuspassin avulla

Ra­vit­se­mus­pas­si on verk­ko­poh­jai­nen työ­kalu ruo­ka­pal­ve­lun am­mat­ti­lai­sil­le. Se so­pii ra­vit­se­mus­o­saa­mi­sen tu­ek­si, tie­don päi­vit­tä­mi­seen ja tu­le­vien am­mat­ti­lais­ten ope­tuk­seen. Ter­veyt­tä edis­tä­vän ruo­an val­mis­ta­mi­nen edel­lyt­tää, että ra­vit­se­muk­sen pe­rus­a­si­at ovat hal­lin­nas­sa ja nii­tä osa­taan so­vel­taa käy­tän­töön.

Ra­vit­se­mus­ky­sy­myk­siin on pu­reu­dut­tu käy­tän­nön­lä­hei­ses­ti ja am­mat­ti­keit­ti­ön näkö­kul­mas­ta. Ra­vit­se­mus­pas­si on kai­kil­le avoin ja il­mai­nen. Se on ke­hi­tet­ty Sy­dän­lii­tos­sa yh­teis­työs­sä alan am­mat­ti­lais­ten kans­sa.

Aineistoa ja testi

Ra­vit­se­mus­pas­siin kuu­luu val­men­nus­ai­neis­to ja osaa­mis­tes­ti. Val­men­nus­ai­neis­to pe­rus­tuu ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­siin.

Pas­si si­säl­tää vas­tauk­sia mm.
seu­raa­viin ky­sy­myk­siin:

Osaa­mis­tes­tis­sä on 30 ky­sy­mys­tä, jot­ka ar­vo­taan ky­sy­mys­tie­to­pan­kis­ta.  Ky­sy­myk­siin ja oi­kei­siin vas­tauk­siin voi tu­tus­tua har­joi­tus­tes­tis­sä. Hy­väk­sy­tys­tä suo­ri­tuk­ses­ta saa to­dis­tuk­sen, joka on voi­mas­sa vii­si vuot­ta. Työn­an­ta­ja voi luo­da it­sel­leen ra­vit­se­mus­pas­si­ti­lin, jon­ne työn­te­ki­jät voi­vat kir­ja­ta suo­ri­tuk­sen­sa.

Miksi ravitsemuspassia tarvitaan?

Ruo­ka-alan am­mat­ti­lai­sil­la on erin­o­mai­nen mah­dol­li­suus vai­kut­taa vä­es­tön ter­vey­teen, sil­lä jul­ki­set ja yk­si­tyi­set ruo­ka­pal­ve­lut val­mis­ta­vat yli 800 mil­joo­naa ate­ri­aa vuo­sit­tain. Suo­ma­lais­ten on ar­vi­oi­tu naut­ti­van elä­män­sä ai­ka­na kes­ki­mää­rin 20 000 ate­ri­aa ko­din ulko­puo­lel­la.

Ate­ri­oi­den laa­tu vai­kut­taa sii­hen, ovat­ko ne ter­vey­den kan­nal­ta suo­tui­sia. Tut­ki­mus­ten mu­kaan mo­nes­sa am­mat­ti­keit­ti­ös­sä eri­tyi­ses­ti ras­van ja suo­lan käyt­töä oli­si syy­tä vä­hen­tää. Ate­ri­oi­den laa­tua voi­daan pa­ran­taa myös li­sää­mäl­lä kas­vis­ten ja täys­jyvä­vil­jan tar­jon­taa sekä käyt­tä­mäl­lä ko­vien ras­vo­jen si­jaan peh­mei­tä kas­vi­öljy­poh­jai­sia ras­vo­ja.

Ra­vit­se­muk­ses­ta ker­tyy jat­ku­vas­ti uut­ta tut­ki­mus­tie­toa, jo­ten vuo­sia sit­ten han­ki­tut tie­dot voi­vat olla osin van­hen­tu­nei­ta. Ris­ti­rii­tai­set nä­ke­myk­set ra­vin­nos­ta esi­mer­kik­si jouk­ko­vies­ti­mis­sä voi­vat häm­men­tää jopa alan am­mat­ti­lais­ten kä­si­tyk­siä. Ra­vit­se­mus­pas­si on suun­ni­tel­tu paik­kaa­maan mah­dol­li­sia tie­to­auk­ko­ja sekä kor­jaa­maan vir­heel­li­siä kä­si­tyk­siä.

Ra­vit­se­mus­pas­sin suo­rit­ta­mi­nen on myös työn­an­ta­jan etu, sil­lä se aut­taa yllä­pi­tä­mään ja ke­hit­tä­mään hen­ki­lös­tön am­mat­ti­tai­toa ra­vit­se­mus­a­si­ois­sa. Ter­veel­lis­ten vaih­to­eh­to­jen tar­jo­a­mi­nen on oleel­li­nen osa hy­vää asi­a­kas­pal­ve­lua.

Kirjoittaja:

Pau­la Ha­ka­la
Do­sent­ti, FT, joh­ta­va tut­ki­ja
Ke­lan tut­ki­mus­o­sas­to

Lisätietoja:

www.ra­vit­se­mus­pas­si.fi

“Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­ta suo­sit­te­lee ra­vit­se­mus­pas­sin suo­rit­ta­mis­ta”

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2012Lap­set, nuo­ret ja ra­vit­se­mus23.11.2012