Ravitsemuspassi on verkkopohjainen työkalu ruokapalvelun ammattilaisille. Se sopii ravitsemusosaamisen tueksi, tiedon päivittämiseen ja tulevien ammattilaisten opetukseen. Terveyttä edistävän ruoan valmistaminen edellyttää, että ravitsemuksen perusasiat ovat hallinnassa ja niitä osataan soveltaa käytäntöön.
Ravitsemuskysymyksiin on pureuduttu käytännönläheisesti ja ammattikeittiön näkökulmasta. Ravitsemuspassi on kaikille avoin ja ilmainen. Se on kehitetty Sydänliitossa yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa.
Aineistoa ja testi
Ravitsemuspassiin kuuluu valmennusaineisto ja osaamistesti. Valmennusaineisto perustuu ravitsemussuosituksiin.
Passi sisältää vastauksia mm.
seuraaviin kysymyksiin:
- Miten terveellinen ateria koostetaan?
- Miten raaka-aineiden ja ruoanvalmistusmenetelmän valinta vaikuttaa aterioiden terveellisyyteen?
- Miten ruoka vaikuttaa terveyteen ja miten aterioiden terveellisyyttä voi arvioida?
- Miten terveellinen ruokatarjonta voi edistää liiketoimintaa?
Osaamistestissä on 30 kysymystä, jotka arvotaan kysymystietopankista. Kysymyksiin ja oikeisiin vastauksiin voi tutustua harjoitustestissä. Hyväksytystä suorituksesta saa todistuksen, joka on voimassa viisi vuotta. Työnantaja voi luoda itselleen ravitsemuspassitilin, jonne työntekijät voivat kirjata suorituksensa.
Miksi ravitsemuspassia tarvitaan?
Ruoka-alan ammattilaisilla on erinomainen mahdollisuus vaikuttaa väestön terveyteen, sillä julkiset ja yksityiset ruokapalvelut valmistavat yli 800 miljoonaa ateriaa vuosittain. Suomalaisten on arvioitu nauttivan elämänsä aikana keskimäärin 20 000 ateriaa kodin ulkopuolella.
Aterioiden laatu vaikuttaa siihen, ovatko ne terveyden kannalta suotuisia. Tutkimusten mukaan monessa ammattikeittiössä erityisesti rasvan ja suolan käyttöä olisi syytä vähentää. Aterioiden laatua voidaan parantaa myös lisäämällä kasvisten ja täysjyväviljan tarjontaa sekä käyttämällä kovien rasvojen sijaan pehmeitä kasviöljypohjaisia rasvoja.
Ravitsemuksesta kertyy jatkuvasti uutta tutkimustietoa, joten vuosia sitten hankitut tiedot voivat olla osin vanhentuneita. Ristiriitaiset näkemykset ravinnosta esimerkiksi joukkoviestimissä voivat hämmentää jopa alan ammattilaisten käsityksiä. Ravitsemuspassi on suunniteltu paikkaamaan mahdollisia tietoaukkoja sekä korjaamaan virheellisiä käsityksiä.
Ravitsemuspassin suorittaminen on myös työnantajan etu, sillä se auttaa ylläpitämään ja kehittämään henkilöstön ammattitaitoa ravitsemusasioissa. Terveellisten vaihtoehtojen tarjoaminen on oleellinen osa hyvää asiakaspalvelua.
Kirjoittaja:
Paula Hakala
Dosentti, FT, johtava tutkija
Kelan tutkimusosasto