Ravitsemus kuuluu iäkkäiden hyvään hoitoon. Hyvä ravitsemustila ylläpitää toimintakykyä, hidastaa sairauksien pahenemista ja parantaa elämänlaatua.
Palvelutaloissa, hoitokodeissa ja kotihoidon asiakkailla ruokailuhetket rytmittävät päivää. Ruoalla on tärkeä psyykkinen ja sosiaalinen merkitys myös kotona asuville ikääntyneille.
Ravitsemuksen arviointiin ja ravitsemushoitoon
Ikääntyneen ravitsemus –oppaasta saa eväitä iäkkäiden ravitsemusongelmien tunnistamiseen ja vinkkejä ravitsemushoitoon. Ravitsemushoitoa voi toteuttaa monin tavoin.
Kirjassa neuvotaan ikääntyneiden parissa työskenteleviä arvioimaan päivittäisessä työssään asiakkaidensa ravitsemusta: onko ruokahalu hyvä, syökö asiakas koko annoksen ja kuuluuko ruokavalioon päivittäin tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Ravitsemukseen liittyviä kysymyksiä on käsitelty oppaassa käytännön esimerkkien avulla.
Oppaasta saa selkeän ja monipuolisen katsauksen ikääntymisen tuomista haasteista ravitsemukselle, ikääntyneiden ravitsemustilan arvioinnista ja ravitsemushoidosta. Käytännönläheinen kirja on helppolukuinen.
Ruokapalvelujen suunnitteluun
Ikääntyneen ravitsemus ja ruokapalvelut –opas antaa kattavan kuvan ikääntyneiden ruokapalvelujen suunnittelusta ja toteutuksesta. Ruoan ravitsemuksellinen laatu, maistuvuus ja sopivuus ikäryhmälle ovat tärkeitä kysymyksiä. Kirjan ote on käytännönläheinen.
Tuotantotapojen, jakelun ja tarjolle asettelun mahdollisuuksista tulee olla riittävästi tietoa, jotta kustannukset saa optimoitua. Paras ruoka ei aina ole mahdollisimman halvalla tuotettua. Syömättä jäänyt ja pois heitetty ruoka on aina kalleinta ruokaa. Oppaassa neuvotaan, miten ruokalista suunnitellaan ja miten ruokaohjeet vakioidaan. Lisäksi siinä on mm. paljon ruokaohjeita käytännössä hyviksi todetuista, ikääntyneille maistuvista aterioista. KL
Lähteet:
- Suominen M, Jyväkorpi S. Ikääntyneen ravitsemus ja ruokapalvelut – suunnittelu ja toteutus. Julkaisijat Vanhustyön keskusliitto ja Suomen Muistiasiantuntijat ry. 2012.
- Puranen T, Suominen M. Ikääntyneen ravitsemus – opas ravitsemuksen arviointiin ja ravitsemushoitoon. Julkaisija Suomen Muistiasiantuntijat ry. 2012.
Tilaukset:
www.vtkl.fi tai www.muistiasiantuntijat.fi
Ravitsemuskatsaus 2-2012Lapset, nuoret ja ravitsemus23.11.2012