Kouluruokadiplomi

Kouluruokadiplomin saaja osaa hyvät käytännöt

Am­mat­ti­keit­ti­ö­o­saa­jat ry on koon­nut ky­sy­mys­pat­te­ris­ton, jol­la kou­lu­ruo­kai­lun jär­jes­tä­jä voi tar­kis­taa, toi­mii­ko hän hy­vien käy­tän­tö­jen mu­kai­ses­ti. Tar­kis­tus­lis­ta on 45-koh­tai­nen. Se si­säl­tää ky­sy­myk­siä laa­duk­kaan kou­lu­ruo­kai­lun osa-alu­eis­ta.

Toi­min­nan­joh­ta­ja Mar­jut Huh­ta­la ker­too, että yh­te­nä hank­keen ta­voit­tee­na on­kin ol­lut yh­te­näis­tää kou­lu­ruo­kai­lun laa­tu­vaa­ti­muk­set.

Ruokailussa on tarttumispintaa

Hyvä kou­lu­ruo­kai­lu on tur­val­lis­ta, ra­vit­se­vaa, mais­tu­vaa ja eko­lo­gi­ses­ti kes­tä­vää. Par­haim­mil­laan ruo­kai­lu­ti­lan­ne näh­dään myös ope­tus­ta pal­ve­le­va­na so­si­aa­li­se­na ja kas­va­tus­ti­lan­tee­na ja jopa kir­jat­tu­na kou­lun opetussunnitelmaan. Kou­lu­ruo­kai­lun sa­no­maa on help­po yh­dis­tää myös eri ai­nei­den oppi­tun­neil­le.

Laa­duk­kaan kou­lu­ruo­an val­mis­ta­mi­nen ja tar­jo­a­mi­nen edel­lyt­tä­vät pal­jon osaa­mis­ta, yh­teis­työ­tai­to­ja ja muu­tos­val­miut­ta.

– Ha­lu­am­me ko­hot­taa ruo­ka­pal­ve­lu­am­mat­ti­lais­ten ar­vos­tus­ta te­ke­mäl­lä nä­ky­väk­si hei­dän työn­sä ja sen vaa­ti­muk­set, Mar­jut Huh­ta­la jat­kaa.

On nyky­ai­kais­ta näh­dä ruo­kai­lu osa­na kou­lun toi­min­taa. Op­pi­laat ja kou­lun muu hen­ki­lö­kun­ta voi­vat osal­lis­tua esi­mer­kik­si ruokaraatilaisena tai TET-har­joit­te­lus­sa kou­lu­ruo­kai­lun ke­hit­tä­mi­seen. Kou­lu­ruo­kai­lu voi­daan kir­ja­ta myös kun­nan stra­te­gi­aan.

Diplomia voivat hakea kaikki

Kou­lu­ruo­kai­lun jär­jes­tä­jä voi ha­kea kou­lu­ruo­ka­dip­lo­mia, jos toi­min­ta täyt­tää kri­tee­rit 80-pro­sent­ti­ses­ti. Vaa­ti­muk­sis­sa pai­no­te­taan yh­tei­söl­li­syyt­tä, suun­ni­tel­mal­li­suut­ta, osaa­mis­ta ja hy­vää yh­teis­työ­ky­kyä.

Dip­lo­mi kou­lu­ra­vin­to­lan sei­näl­lä ker­too op­pi­lail­le, van­hem­mil­le, opet­ta­jil­le, ta­va­ran­toi­mit­ta­jil­le, päät­tä­jil­le ja muil­le kou­lun si­dos­ryh­mil­le, että ruo­ka­pal­ve­lu­hen­ki­lös­tö te­kee työ­tä sy­dä­mel­lään ja suo­si­tus­ten mu­kai­ses­ti. Dip­lo­mia voi käyt­tää myös mark­ki­noin­nis­sa. Sen oli hank­ki­nut kesä­kuun al­kuun men­nes­sä jo 21 kou­lua.

Dip­lo­mia voi ha­kea kuka ta­han­sa jul­ki­nen tai yri­tyk­seen kuu­lu­va kou­lu­ruo­kai­lun jär­jes­tä­jä. En­nen ha­ke­mis­ta ky­sy­myk­siin voi vas­ta­ta tes­ti­mie­lel­lä.

Am­mat­ti­keit­ti­ö­o­saa­jat ry koor­di­noi kou­lu­ruo­ka­dip­lo­miin kuu­lu­via toi­mia, ja sitä ra­hoit­taa maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö. Dip­lo­mi on osa Herk­ku­am­mat­ti-han­ket­ta.

Kir­joit­ta­ja:
Tai­na Luo­va

Lue li­sää:
www.kou­lu­ruo­ka­dip­lo­mi.fi
www.amko.fi/ajan­koh­tais­ta

Kou­lu­ruo­ka­dip­lo­mia hal­lin­noi Am­mat­ti­keit­ti­ö­o­saa­jat ry.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2013Kou­lu­ruo­ka5.7.2013