Ylipaino yleistyy opiskelijoilla

Kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­joi­den yli­pai­noi­suus on yleis­ty­nyt ta­sai­ses­ti 2000-lu­vul­la. Tämä käy ilmi Yli­op­pi­lai­den ter­vey­den­hoi­to­sää­ti­ön, YTHS:n, hel­mi­kuus­sa jul­kais­tus­ta Kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­joi­den ter­veys­tut­ki­muk­ses­ta. Ky­se­ly­tut­ki­muk­seen vas­ta­si noin 4400 yli­o­pis­to- ja am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­jaa.

Am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa opis­ke­le­vil­la yli­pai­noi­suus oli ylei­sem­pää kuin yli­o­pis­to-opis­ke­li­joil­la. Yli­pai­noi­suus yleis­tyi iän myö­tä: alle 22-vuotiaista mie­his­tä yli­pai­noi­sia oli va­jaa kol­man­nes, kun 30‒35-vuotiaista mie­his­tä yli­pai­noi­sia oli jo yli puo­let.

Tun­te­mus yli­pai­nos­ta ei kui­ten­kaan ol­lut yh­te­ne­väi­nen pai­no­in­dek­sin kans­sa. Opis­ke­li­ja­mie­his­tä 30 pro­sent­tia ja -nai­sis­ta 35 pro­sent­tia ar­vi­oi it­sen­sä yli­pai­noi­sek­si. Pai­no­in­dek­sin mu­kaan yli­pai­noi­sia oli to­del­li­suu­des­sa 41 pro­sent­tia mie­his­tä ja 23 pro­sent­tia nai­sis­ta.

Yli­pai­no-on­gel­man syy­nä lie­ne­vät opis­ke­li­joi­den elin­ta­vat. Kun­to­lii­kun­taa har­ras­ti har­vem­min kuin ker­ran vii­kos­sa nel­jän­nes am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­jois­ta ja vii­den­nes yli­o­pis­to-opis­ke­li­jois­ta. Myös ruo­ka­tot­tu­muk­sis­sa on suo­si­tuk­siin näh­den pa­ran­ta­mi­sen va­raa.

Kasvisten käyttö vähäistä

Opis­ke­li­joi­den ruo­ka­tot­tu­muk­sis­ta hä­lyt­tä­vim­pä­nä tut­ki­jat pi­tä­vät kas­vis­ten käy­tön vä­häi­syyt­tä. Nii­tä söi päi­vit­täin tai lä­hes päi­vit­täin noin 60 pro­sent­tia opis­ke­li­jois­ta (Tau­luk­ko 1).

He­del­mien ja mar­jo­jen syö­mi­nen oli har­vi­nai­sem­paa kuin kas­vis­ten syö­mi­nen: nai­sis­ta va­jaa puo­let ja mie­his­tä alle nel­jän­nes söi he­del­miä tai mar­jo­ja 6‒7 päi­vä­nä vii­kos­sa.

Yli 70 pro­sent­tia opis­ke­li­jois­ta il­moit­ti käyt­tä­vän­sä nes­te­mäi­siä mai­to­val­mis­tei­ta suo­si­tuk­sen mu­kai­ses­ti vä­hin­tään kak­si an­nos­ta päi­väs­sä. Suo­si­tuin mai­to oli laa­dul­taan ras­va­ton, jon­ka va­lit­si 41 pro­sent­tia mie­his­tä ja 53 pro­sent­tia nai­sis­ta. Vain noin 10 pro­sent­tia mie­his­tä ja nai­sis­ta ei juo­nut mai­toa tai pii­mää lain­kaan.

Lei­pä­le­vit­teek­si va­lit­tiin ylei­sim­min voi-kas­vi­öljy­seos (41 pro­sent­tia opis­ke­li­jois­ta). Voin käyt­tä­jien osuus oli kak­sin­ker­tais­tu­nut vuo­teen 2008 ver­rat­tu­na 3,1 pro­sen­tis­ta 6,8 pro­sent­tiin.

Ruu­an ter­veel­li­syyt­tä ajat­te­li­vat edel­leen ylei­sim­min yli­o­pis­tos­sa opis­ke­le­vat nai­set (77 %). Ter­veel­li­syy­den ajat­te­lu oli li­sään­ty­nyt eni­ten am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­jen mies­o­pis­ke­li­joil­la, jois­ta 49 pro­sent­tia vas­ta­si ajat­te­le­van­sa sitä usein.

– Kiin­nos­tus ter­veel­lis­tä ruo­kaa koh­taan ei vie­lä rii­tä, sil­lä se tu­li­si siir­tää myös käy­tän­nön va­lin­toi­hin, Kunt­tu to­te­aa.

Kir­joit­ta­ja:ETM Sai­la Paa­vo­la

Läh­de: YTHS:n yh­tei­sö­ter­vey­den yli­lää­kä­ri Kris­tii­na Kun­tun esi­tys Opis­ke­li­jan omppupäivä – Ter­veys­tie­toa ja opis­ke­lu­ky­kyä -se­mi­naa­ris­sa hel­mi­kuus­sa 2013

Lisä­tie­to­ja:

Enem­män pork­ka­naa ja to­maat­tia opis­ke­li­joil­le, jot­ta pää­ry­nä- ja ome­na­var­ta­lot ei­vät yleis­ty enem­pää! Kuva TL.

Tau­luk­ko 1. Päi­vit­täin tai lä­hes päi­vit­täin kas­vik­sia käyt­tä­vien kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­joi­den osuus vuon­na 2012

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2013Kou­lu­ruo­ka5.7.2013