Mitä on lasten lautasella?

Kannustetaan lapsia syömään kasviksia

Lap­si on tyy­ty­väi­nen, kas­vaa ja ke­hit­tyy, kun hän saa riit­tä­väs­ti ja ke­hi­tys­vai­heel­leen so­pi­vaa ruo­kaa. Ta­sai­nen kas­vu ja ke­hi­tys ovat par­hai­ta mit­ta­rei­ta riit­tä­väs­tä ener­gi­an saan­nis­ta.

On kult­tuu­re­ja, jois­sa lap­set syö­vät mie­lel­lään ja run­saas­ti kas­vik­sia. Meil­lä nii­den syö­mi­seen pi­tää eri­tyi­ses­ti kan­nus­taa. Tämä tu­lee esiin myös hank­kees­sam­me. Puo­let ta­paa­mis­tam­me lap­sis­ta naut­tii vain yh­den kas­vis-, he­del­mä- tai mar­ja-an­nok­sen päi­väs­sä!

Ravinnon rasvan laatu on parantunut

Sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön suo­si­tus kas­vi­ras­vo­jen käy­tös­tä nä­kyy jo mui­den­kin pien­ten kuin STRIP-tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­nei­den las­ten ruo­ka­va­li­os­sa. Tu­run lap­si- ja nuo­ri­so­tut­ki­mus­kes­kuk­ses­sa käyn­nis­sä ole­van Hy­vän kas­vun avai­met -tut­ki­muk­sen tu­lok­sia ver­rat­tiin 1990-lu­vun alus­sa syn­ty­nei­siin STRIP-las­ten tu­lok­siin. Sel­vi­si, että ras­van saan­ti noin yh­den vuo­den iäs­sä on edel­leen vä­häis­tä. Ras­van laa­tu on sen si­jaan sel­ke­äs­ti pa­ran­tu­nut 20 vuo­des­sa. Ko­van, tyy­dyt­ty­neen ras­van osuus las­ten ener­gi­an­saan­nis­ta on suo­si­tus­ten mu­kai­nen eli alle 10 pro­sent­tia.

Kun lap­set al­ka­vat juo­da ras­va­ton­ta mai­toa vuo­den iäs­sä, hei­dän ruo­kaan­sa suo­si­tel­laan li­sät­tä­väk­si pari tee­lu­si­kal­lis­ta kas­vi­öl­jyä, jot­ta var­mis­te­taan riit­tä­vä ener­gi­an- ja peh­me­än ras­van saan­ti. Ras­van laa­tu on näin oleel­li­ses­ti eri­lai­nen, kuin jos kaik­ki ras­va tu­li­si esim. mai­to­tuot­teis­ta. Hy­vän kas­vun avai­met -tut­ki­muk­sen mu­kaan alle 40 pro­sent­tia ras­va­ton­ta mai­toa juo­vis­ta yksi­vuo­ti­ais­ta saa ruo­kaan­sa peh­me­än ras­van li­sän.

Herkkuja syödään liikaa

Ai­em­pien tut­ki­mus­ten va­los­sa so­ke­ri­pi­tois­ten mehu­juo­mien, suk­laan ja ma­keis­ten ku­lu­tus li­sään­tyy ja ylit­tää ny­kyi­set ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set lap­sil­la toi­ses­ta ikä­vuo­des­ta läh­tien. Hy­vän kas­vun avai­met -tut­ki­muk­ses­sa yksi- ja kak­si­vuo­ti­ail­la oli ate­ri­a­juo­ma­na pää­sään­töi­ses­ti mai­to ja jano­juo­ma­na vesi. To­sin me­hun käyt­tö jano­juo­ma­na yleis­tyi kah­den vuo­den iäs­sä. (Ku­vio 1)

Koko vä­es­tön ter­veyt­tä aja­tel­len lap­suus ja nuo­ruus ruo­ka­tot­tu­muk­si­neen on tär­keä elä­män­vai­he, sil­lä ruo­ka­va­li­o­ta ei va­li­ta, vaan se opi­taan. Lap­suu­des­sa ko­e­tut miel­lyt­tä­vät maut, per­heen esi­merk­ki ja eri­lais­ten ruo­kien saa­ta­vuus muok­kaa­vat pit­käl­ti myös ai­kuis­iän ruo­ka­va­li­on.

Kir­joit­ta­ja:
Tut­ki­mus­joh­ta­ja,
do­sent­ti Han­na Lagström
Tu­run lap­si- ja nuo­ri­so­tut­ki­mus­kes­kus

Lap­set pi­tä­vät sel­ke­äs­tä ruu­as­ta. Kas­vis­pa­lo­ja on help­po na­pos­tel­la vaik­ka päi­väl­lis­tä odo­tel­les­sa. Kuva TL.

Ku­vio 1. Las­ten ate­ria- ja jano­juo­mat. Klik­kaa ku­vaa suu­ren­taak­se­si!

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2013Kou­lu­ruo­ka5.7.2013