Ruokatrendit

Ruoka heijastaa aikaansa – mitä se kertoo vuodesta 2013?

Ruu­al­la on tren­din­sä sa­mal­la ta­paa kuin muo­dil­la. Täl­lä vuo­si­kym­me­nel­lä ruu­an luon­nol­li­suus, lähi­ruo­ka, su­per­ruu­at, ruu­an­su­la­tuk­sen edis­tä­mi­nen ja pai­non­hal­lin­ta ovat ol­leet vah­vo­ja ruo­kaa mää­rit­tä­viä omi­nai­suuk­sia. Se on nä­ky­nyt muun mu­as­sa sii­nä, min­kä­lai­sia uu­sia tuot­tei­ta mark­ki­noil­le on tuo­tu, min­kä­lai­sia ruo­ka­oh­jei­ta meil­le tar­jo­taan ja mikä on ruo­ka­pu­heis­sa ”in”. Luo­mu- ja lähi­ruo­kaa va­li­taan jopa sa­maan ta­paan kuin merk­ki­vaat­tei­ta brändäämään käyt­tä­jään­sä.

Pieniä ja isoja trendejä

Suu­ret tren­dit vaih­tu­vat hi­taas­ti. Nii­den rin­nal­la kul­kee pal­jon pik­kui­sia tren­de­jä, jot­ka tu­le­vat ja me­ne­vät muu­ta­mas­sa vuo­des­sa ell­ei­vät vah­vis­tu val­ta-aja­tuk­sek­si.

Vii­me vuo­des­ta esi­mer­kik­si kiin­nos­tus mai­to­val­mis­tei­ta ja immuunipuolustukseen liit­ty­viä ruo­kia koh­taan on kas­va­nut. Nou­se­via tren­de­jä ovat myös ikään­ty­nei­den ruo­ka sekä ter­veel­li­set väli­pa­lat.

Jol­lain ta­paa olem­me me­nos­sa ta­kai­sin pe­rus­a­si­oi­den pa­riin. Sii­tä ker­too ruu­an ai­tou­den sekä luon­nol­li­suu­den ar­vos­tus. Se tie­tää nos­tet­ta niin ko­ti­mai­sil­le mar­joil­le kuin aa­si­a­lai­sil­le ja ve­nä­läi­sil­le roh­doil­le.

Maukasta perusruokaa kohtuudella

Ku­lut­ta­jat pi­tä­vät lä­hes it­ses­tään­sel­vyyk­si­nä ruuissa seu­raa­via omi­nai­suuk­sia: ter­veel­li­syys, hyvä maku, help­pous, edul­li­suus ja ym­pä­ris­tö­ys­tä­väl­li­syys.

Ruu­an pi­tää olla ter­veel­lis­tä ja tur­val­lis­ta. Ter­veel­li­syy­teen suh­tau­du­taan kui­ten­kin ai­em­paa jous­ta­vam­min. Her­kut­te­lu on sal­li­tum­paa kuin en­nen. Kaik­kea voi syö­dä, kun­han py­syy koh­tuu­des­sa. Tiu­kat di­ee­tit ei­vät pu­hut­te­le en­ti­seen ta­paan, vaan ti­lal­le on nou­se­mas­sa ruo­ka­ilo ja koh­tuus.

Ruo­ka saa olla mie­luum­min täy­te­läis­tä kuin ke­vyt­tä. Sen pi­tää mais­tua hy­väl­tä. Sik­si iso­äi­tien ajan ruo­ka­oh­jeet ovat jäl­leen suo­si­os­sa.

Ar­ke­na ruu­an ha­lu­taan val­mis­tu­van no­pe­as­ti. Tä­hän rat­kai­su­na ovat puo­li­val­mis­teet, joi­ta tuunataan ko­to­na. Pak­kauk­sil­ta toi­vo­taan käy­tän­nöl­li­syyt­tä, esi­mer­kik­si help­poa avat­ta­vuut­ta.

Ruu­an pi­tää olla mie­lel­lään myös edul­lis­ta ja ym­pä­ris­tö­ys­tä­väl­lis­tä.

Kir­joit­ta­ja:
Tai­na Luo­va

Läh­de: Tut­ki­ja Nik­las Lind­roo­sin esi­tys ”Ruo­ka­tren­dit 2013—Back to Basics” Va­li­on tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa 5.2.2013.

Brasilia on in

Vuo­den 2014 jal­ka­pal­lon maa­il­man­mes­ta­ruus­kil­pai­lut Bra­si­li­an Rio de Janeirossa on nos­ta­nut esiin ete­lä­a­me­rik­ka­lai­sen ruo­ka­kult­tuu­rin. Alu­een tyy­pil­li­siä raa­ka-ai­nei­ta ovat lime, chi­li sekä per­sil­jaan ja val­ko­si­pu­liin poh­jau­tu­va chimichurri-mausteses. Eteläamerikassa syö­dään pal­jon gril­lat­tua li­haa. Tyy­pil­li­nen ruo­ka­laji on myös cheviche eli sit­ruu­na­me­hun raa­ka­kyp­syt­tä­mä kala.

Näi­tä ma­ku­ja meil­le on tar­jot­tu vuon­na 2013.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2013Kou­lu­ruo­ka5.7.2013