Ruokatrendit
Ruoka heijastaa aikaansa – mitä se kertoo vuodesta 2013?
Ruualla on trendinsä samalla tapaa kuin muodilla. Tällä vuosikymmenellä ruuan luonnollisuus, lähiruoka, superruuat, ruuansulatuksen edistäminen ja painonhallinta ovat olleet vahvoja ruokaa määrittäviä ominaisuuksia. Se on näkynyt muun muassa siinä, minkälaisia uusia tuotteita markkinoille on tuotu, minkälaisia ruokaohjeita meille tarjotaan ja mikä on ruokapuheissa ”in”. Luomu- ja lähiruokaa valitaan jopa samaan tapaan kuin merkkivaatteita brändäämään käyttäjäänsä.
Pieniä ja isoja trendejä
Suuret trendit vaihtuvat hitaasti. Niiden rinnalla kulkee paljon pikkuisia trendejä, jotka tulevat ja menevät muutamassa vuodessa elleivät vahvistu valta-ajatukseksi.
Viime vuodesta esimerkiksi kiinnostus maitovalmisteita ja immuunipuolustukseen liittyviä ruokia kohtaan on kasvanut. Nousevia trendejä ovat myös ikääntyneiden ruoka sekä terveelliset välipalat.
Jollain tapaa olemme menossa takaisin perusasioiden pariin. Siitä kertoo ruuan aitouden sekä luonnollisuuden arvostus. Se tietää nostetta niin kotimaisille marjoille kuin aasialaisille ja venäläisille rohdoille.
Maukasta perusruokaa kohtuudella
Kuluttajat pitävät lähes itsestäänselvyyksinä ruuissa seuraavia ominaisuuksia: terveellisyys, hyvä maku, helppous, edullisuus ja ympäristöystävällisyys.
Ruuan pitää olla terveellistä ja turvallista. Terveellisyyteen suhtaudutaan kuitenkin aiempaa joustavammin. Herkuttelu on sallitumpaa kuin ennen. Kaikkea voi syödä, kunhan pysyy kohtuudessa. Tiukat dieetit eivät puhuttele entiseen tapaan, vaan tilalle on nousemassa ruokailo ja kohtuus.
Ruoka saa olla mieluummin täyteläistä kuin kevyttä. Sen pitää maistua hyvältä. Siksi isoäitien ajan ruokaohjeet ovat jälleen suosiossa.
Arkena ruuan halutaan valmistuvan nopeasti. Tähän ratkaisuna ovat puolivalmisteet, joita tuunataan kotona. Pakkauksilta toivotaan käytännöllisyyttä, esimerkiksi helppoa avattavuutta.
Ruuan pitää olla mielellään myös edullista ja ympäristöystävällistä.
Kirjoittaja:
Taina Luova
Lähde: Tutkija Niklas Lindroosin esitys ”Ruokatrendit 2013—Back to Basics” Valion tiedotustilaisuudessa 5.2.2013.
Brasilia on in
Vuoden 2014 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut Brasilian Rio de Janeirossa on nostanut esiin eteläamerikkalaisen ruokakulttuurin. Alueen tyypillisiä raaka-aineita ovat lime, chili sekä persiljaan ja valkosipuliin pohjautuva chimichurri-mausteses. Eteläamerikassa syödään paljon grillattua lihaa. Tyypillinen ruokalaji on myös cheviche eli sitruunamehun raakakypsyttämä kala.

Näitä makuja meille on tarjottu vuonna 2013.
