Makumatkalla

Ulla Rauramo: Makumatkalla

Kir­jan läh­tö­koh­ta­na on aja­tus: ih­mi­sen ja ym­pä­ris­tön hy­vin­voin­tia voi­daan li­sä­tä ruo­ka­kult­tuu­rin avul­la. Ruo­ka­kult­tuu­ria tar­kas­tel­laan kah­dek­sas­sa ulot­tu­vuu­des­sa (Tau­luk­ko 1), jois­ta muo­dos­tuu kir­jan run­ko. Ku­kin osa si­säl­tää te­o­ri­a­o­suu­den, Tie­sit­kö-laa­ti­kon sekä osal­lis­ta­via teh­tä­viä. Nii­tä voi hyö­dyn­tää ko­to­na, kou­lus­sa tai las­ten kans­sa va­paa-ajan toi­min­nas­sa.

Yh­tei­nen ruo­kai­lu edis­tää psyyk­kis­tä, fyy­sis­tä ja so­si­aa­lis­ta hy­vin­voin­tia. Ai­kuis­ten esi­merk­ki vai­kut­taa las­ten ter­vey­teen. Vies­ti on tar­koi­tet­tu van­hem­pien ja su­ku­lais­ten li­säk­si päi­vä­ko­dis­sa tai kou­lus­sa työs­ken­te­le­vil­le. Kii­re ei sai­si vä­hen­tää ruu­an ar­vos­tus­ta.

Ruokakulttuurin aarrearkku

Kir­ja on moni­puo­li­nen tie­to­pa­ket­ti ruo­kaan liit­ty­vis­tä asi­ois­ta. Sitä se­la­tes­sa tör­mää muun mu­as­sa tau­lu­koi­hin, joi­hin on lis­tat­tu ruo­kaan ja ruu­an­tuo­tan­toon liit­ty­viä tee­ma­päi­viä, väri­ai­nei­den muu­tok­set ruu­an­val­mis­tuk­ses­sa, suo­ma­lai­set se­son­ki­ruu­at ja elin­tar­vik­kei­den tuo­tan­toon tar­vit­ta­va vesi­mää­rä. Sen avul­la voi har­joi­tel­la os­tos­lis­tan te­ke­mis­tä eri us­kon­to­jen edus­ta­ja­na. Kir­ja avar­taa ruo­ka­näkö­kul­mia ja he­rät­te­lee jär­jes­tä­mään ai­kaa lap­sil­le ja ruo­kai­lul­le.

Läh­de:

Ulla Rauramo: Maku­mat­kal­la – in­nos­ta­via ide­oi­ta ruo­ka­kas­va­tuk­seen. PS-kus­tan­nus, Por­voo 2013

Tau­luk­ko 1. Ruo­ka­kult­tuu­rin kah­dek­san ulot­tu­vuut­ta

  1. Ruu­an maku
  2. Ruu­an his­to­ria ja ta­ri­nat
  3. Ruu­an raa­ka-ai­neet ja val­mis­tus
  4. Ruo­ka tai­tees­sa ku­vat­tu­na
  5. Ruo­ka ja us­kon­to
  6. Ruo­kai­lu­ti­lan­teet, kat­tauk­set ja
    pöy­tä­ta­vat
  7. Maa­il­man ra­vit­se­mus ja vas­tuul­li­nen ruu­an­tuo­tan­to
  8. Suo­ma­lai­nen ja ulko­mai­nen ruo­ka

Kir­jas­sa on ide­oi­ta työ­hön ja ko­tiin sii­tä, mi­ten ruo­ka-asi­oi­ta voi kä­si­tel­lä las­ten kans­sa.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2013Kou­lu­ruo­ka5.7.2013