Makumatkalla
Ulla Rauramo: Makumatkalla
Kirjan lähtökohtana on ajatus: ihmisen ja ympäristön hyvinvointia voidaan lisätä ruokakulttuurin avulla. Ruokakulttuuria tarkastellaan kahdeksassa ulottuvuudessa (Taulukko 1), joista muodostuu kirjan runko. Kukin osa sisältää teoriaosuuden, Tiesitkö-laatikon sekä osallistavia tehtäviä. Niitä voi hyödyntää kotona, koulussa tai lasten kanssa vapaa-ajan toiminnassa.
Yhteinen ruokailu edistää psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Aikuisten esimerkki vaikuttaa lasten terveyteen. Viesti on tarkoitettu vanhempien ja sukulaisten lisäksi päiväkodissa tai koulussa työskenteleville. Kiire ei saisi vähentää ruuan arvostusta.
Ruokakulttuurin aarrearkku
Kirja on monipuolinen tietopaketti ruokaan liittyvistä asioista. Sitä selatessa törmää muun muassa taulukoihin, joihin on listattu ruokaan ja ruuantuotantoon liittyviä teemapäiviä, väriaineiden muutokset ruuanvalmistuksessa, suomalaiset sesonkiruuat ja elintarvikkeiden tuotantoon tarvittava vesimäärä. Sen avulla voi harjoitella ostoslistan tekemistä eri uskontojen edustajana. Kirja avartaa ruokanäkökulmia ja herättelee järjestämään aikaa lapsille ja ruokailulle.
Lähde:
Ulla Rauramo: Makumatkalla – innostavia ideoita ruokakasvatukseen. PS-kustannus, Porvoo 2013
Taulukko 1. Ruokakulttuurin kahdeksan ulottuvuutta
- Ruuan maku
- Ruuan historia ja tarinat
- Ruuan raaka-aineet ja valmistus
- Ruoka taiteessa kuvattuna
- Ruoka ja uskonto
- Ruokailutilanteet, kattaukset ja
pöytätavat - Maailman ravitsemus ja vastuullinen ruuantuotanto
- Suomalainen ja ulkomainen ruoka

Kirjassa on ideoita työhön ja kotiin siitä, miten ruoka-asioita voi käsitellä lasten kanssa.