Lapsuuden olot ja aikuisiän terveys
Lapsuuden olot vaikuttavat aikuisiän sairastavuuteen ja kuolemanriskiin. Tuoreessa väitöstyössä tutkittiin, miten lapsuuden olot ovat yhteydessä terveyteen aikuisena. Neljästä osatutkimuksesta koostuvassa työssä havaittiin muun muassa yhteys lapsena sairastettujen ripulien ja aikuisena mitattujen verenpainearvojen välillä.
Ripuli voi muuttaa natriumin käsittelyä
Lapsuuden huonot sosiaaliset olosuhteet ja huono hygienia olivat yhteydessä korkeampaan systoliseen verenpaineeseen aikuisuudessa. Yhteys huonon hygienian ja verenpaineen välillä oli voimakkaampi miehillä, jotka olivat syntyneet kevät- tai kesäkuukausina.
Huono hygienia saattaa altistaa infektiotaudeille, kuten ripulille, joka puolestaan voi johtaa kehon kuivumiseen. Kehon kuivuminen ohjelmoi elimistön natriumin takaisinimeytymistä, mikä on suotuisa ilmiö eloonjäännin kannalta. Toistuvat kehon kuivumat voivat kuitenkin vaikuttaa ajan myötä verenpaineen nousuun.
Lapsuudenaikaisia hygieniaoloja kuvattiin kouluterveydenhoitajan tekemillä merkinnöillä lapsen huonosta hygieniasta, kodin köyhyydestä ja likaisuudesta, lapsen hoidon laiminlyönnistä, ja/tai lapsen sairastamasta ripulista.
Laura Kauhasen väitöstutkimus kuuluu elämänkaariepidemiologian alaan. Työn aineistona olivat itäsuomalaiseen Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -kohorttitutkimukseen osallistuneet miehet. Mukana oli 2682 miestä, jotka olivat 42–60-vuotiaita tutkimuksen alussa 1980-luvulla.
Kohorttitutkimuksessa kerättyjen tietojen lisäksi käytössä oli historiallisia aineistoja: kouluterveyskortteja ja kyselytutkimuksella saatuja muistikuvia lapsuudesta. Ensimmäisessä osatutkimuksessa lapsuusajan kouluterveyskorttitiedot olivat käytettävissä noin 22 prosentilta eli 698 mieheltä ja toisessa tutkimuksessa noin 35 prosentilta eli 952 mieheltä.
Köyhyys lisää sydäninfarktiriskiä
Sosiaalinen huono-osaisuus lapsuudessa näyttää lisäävän sydäninfarktin ja kokonaiskuolleisuuden riskiä aikuisuudessa. Tämän osatutkimuksen tulokset antavat aihetta pohtia köyhyyden, aliravitsemuksen ja toistuvien tulehdustautien yhteyttä elimistön heikentyneeseen kehittymiseen ja kasvuun ja sitä kautta aikuisuuden kokonaiskuolleisuuden ja akuuttien sydäninfarktien riskin suurentumiseen.
Sosiaalinen huonompiosaisuus määriteltiin sekä kouluterveyskorttitiedoista, että muistinvaraisesta kyselytutkimusaineistosta. Historiallisen kouluterveyskorttiaineiston mukaan sosiaalinen huonompiosaisuus määriteltiin terveydenhoitajan merkinnöistä kodin köyhyydestä, lapsen huonosta hygieniasta, lapsen osallistumisesta vähävaraisille lapsille tarkoitettuun kouluruokailuun sekä vähävaraisille lapsille tarkoitettuun kesäleiritoimintaan.
Muistinvaraisen aineiston mukaan sosiaalinen huonompiosaisuus lapsuudessa määriteltiin isän ja äidin koulutuksen, ammatin, maatilan koon sekä sen mukaan, miten tutkittavat itse arvioivat lapsuuden kodin varallisuuden.
Kokemukset vaikuttavat alkoholinkäyttöön
Negatiiviset lapsuuden kokemukset lisäsivät humalahakuisen juomisen riskiä aikuisuudessa. Mitä useampi lapsuuden negatiivinen kokemus miehillä oli, sitä suurempi riski oli humalahakuiseen juomiseen aikuisena.
Usein lapsuuden negatiiviset olosuhteet ovat yhteydessä toisiinsa. Esimerkiksi vanhempien päihteiden käyttö voi lisätä ankaran ja kovan kurin ja toisaalta vähentää hoivan, hellyyden ja huolenpidon määrää. Lapsen kaltoin kohtelu ja hoidon laiminlyönti ovat todennäköisempiä päihteiden vaikutuksen alaisena oleville vanhemmille kuin selville vanhemmille.
Kouluterveyskorttitiedoissa negatiiviseksi lapsuuden kokemukseksi luettiin terveydenhoitajan merkintä isän tai sukulaisen alkoholiongelmasta, vanhempien avioerosta tai vanhempien tai sisaruksen kuolemasta. Muistinvaraisen aineiston mukaan vanhempien alkoholiongelma, avioero, vanhempien kuolema, ankarat vanhemmat, riitaisa koti sekä onneton lapsuus olivat negatiivisia lapsuuden kokemuksia.
Käyttäytymismalli määrittää valintoja
Neljännessä osatutkimuksessa tutkittiin lapsuuden käytös- ja tunne-elämän häiriöiden yhteyttä sairastavuuteen ja kuolleisuuteen aikuisuudessa. Jos lapsella oli käytöshäiriöitä, hänellä oli muita suurempi kokonais- ja syöpäkuolleisuuden riski aikuisena.
Kouluterveydenhoitajan merkinnöistä identifioitiin kaksi ongelmakäytöksen päätyyppiä;
- ulospäin suuntautuvat, aggressiiviset, tottelemattomat, toisia kiusaavat lapset sekä
- arat, ujot ja sisäänpäinkääntyneet lapset.
On arvioitu, että riskialtis ja itsetuhoinen käytös, altistuminen vaarallisille ympäristöille sekä matala sosioekonominen status selittäisivät suurentuneen kuolleisuusriskin lapsilla, joilla on käytöshäiriöitä. Käytöshäiriöt voivat vaikuttaa pitkäaikaisten elämäntapatekijöiden, kuten tupakoinnin ja alkoholin kulutuksen, kautta suurentuneeseen sairastuvuuden ja kuolleisuuden riskiin myöhemmässä elämänvaiheessa.
Neuvolatoimintaan enemmän kotikäyntejä
Tutkimus osoittaa, että lapsuuden olosuhteet vaikuttavat merkittävästi aikuisuuden terveyteen, sairastavuuteen ja kuolleisuuteen. On tärkeää tukea elämän varhaisvaiheen terveyteen liittyviä tekijöitä, jotta terveys olisi hyvä myös aikuisuudessa.
Esimerkiksi neuvolatoimintaa tulisi kehittää siten, että myös terveydenhoitajan kotikäyntejä tehtäisiin aikaisempaa enemmän. Jos lapsi viedään kerran vuodessa neuvolaan, perheen mahdolliset ongelmat eivät välttämättä tule lainkaan esiin, paitsi ehkä lapsen häiriökäyttäytymisenä päiväkodissa tai koulussa. Hoidon laiminlyönnillä on kauaskantoiset vaikutukset lapsen elämään, aikuisuuteen asti.
Kirjoittaja:
TtT Laura Kauhanen
Lähde: Laura Kauhasen väitös 4.1.2013 Itä-Suomen yliopistossa, Kuopion kampuksella: Childhood determinants of later health. Lisätietoja: www.uef.fi

Aikuisten terveyteen vaikuttavat lapsuuden olot. Kuva M&T.