Pitkäjänteinen ravitsemusohjaus kannattaa

Pit­kä­kes­toi­sen ra­vit­se­mus­oh­jauk­sen avul­la pys­ty­tään vai­kut­ta­maan suo­tui­sas­ti las­ten ja hei­dän van­hem­pien­sa ruo­ka­va­li­on ras­van laa­tuun. Väi­tös­kir­ja­työs­sä ha­vait­tiin myös yh­teys van­hem­pien ter­veys­ha­kui­suu­den ja ruo­ka­va­lin­to­jen vä­lil­lä.

Talvian väi­tös­kir­ja­tut­ki­muk­ses­sa las­ten syö­mis­tä seu­rat­tiin kah­dek­san kuu­kau­den iäs­tä 18-vuo­den ikään asti. Tu­run yli­o­pis­ton Sy­dän­tut­ki­mus­kes­kuk­ses­sa toteutettussa sa­tun­nais­te­tus­sa STRIP –tut­ki­muk­ses­sa oli mu­ka­na 1062 las­ta per­hei­neen.

In­ter­ven­ti­oon osal­lis­tu­neet per­heet sai­vat eri­tyi­ses­ti ruo­ka­va­li­on ras­van laa­dun pa­ran­ta­mi­seen täh­dän­nyt­tä ra­vit­se­mus­oh­jaus­ta. Alus­sa oh­jaus­ta an­net­tiin las­ten van­hem­mil­le. Kou­lu­i­äs­tä al­ka­en lap­set pää­si­vät yh­des­sä ra­vit­se­mus­a­si­an­tun­ti­jan kans­sa te­ke­mään ra­vit­se­mus­ai­hei­sia teh­tä­viä. Per­heet pi­ti­vät sään­nöl­li­ses­ti ruo­ka­päi­vä­kir­jaa ja sai­vat sii­tä pa­lau­tet­ta. Ver­tai­lu­ryh­män per­heet ei­vät saa­neet hen­ki­lö­koh­tais­ta oh­jaus­ta.

Tuotemerkin vaihto on helpointa

Ra­vit­se­mus­oh­jaus­ta saa­neis­sa per­heis­sä ruo­ka­va­li­on ras­van laa­tu pa­ra­ni, kun tyy­dyt­ty­neen ras­van saan­tia vä­hen­net­tiin. Käy­tän­nös­sä tämä tar­koit­ti esi­mer­kik­si ras­vat­to­man mai­don ja vähä­ras­vais­ten mai­to­val­mis­tei­den suo­si­mis­ta.

Sen si­jaan tyy­dyt­ty­mät­tö­miä ras­va­hap­po­ja si­säl­tä­vien ruo­kien, ku­ten kas­vi­öl­jy­jen ja ka­lan, käy­tön li­sää­mi­nen osoit­tau­tui haas­ta­vam­mak­si. Myös­kään kas­vis­ten käy­tös­sä ei ha­vait­tu sel­vää eroa ra­vit­se­mus­oh­jauk­seen osal­lis­tu­nei­den ja ver­tai­lu­per­hei­den vä­lil­lä.

Ar­jen ruo­ka­va­lin­to­ja teh­tä­es­sä elin­tar­vi­ke­pak­kauk­sen vaih­ta­mi­nen toi­seen merk­kiin on usein hel­pom­paa kuin ko­ko­naan uu­sien ruo­kien li­sää­mi­nen ruo­ka­va­li­oon. Ke­vyt­mai­to on help­po vaih­taa ras­vat­to­maan tai voi mar­ga­rii­niin.

Ohjaus muutti rasvan laatua

Pit­kä­kes­toi­seen ra­vit­se­mus­oh­jauk­seen osal­lis­tu­mi­nen li­sä­si van­hem­pien kiin­nos­tus­ta ter­veel­lis­tä syö­mis­tä koh­taan. Van­hem­pien halu syö­dä ter­veel­li­ses­ti nä­kyi sekä van­hem­pien että las­ten ruo­ka­va­li­os­sa run­saam­pa­na kas­vis­ten käyt­tö­nä.

Sen si­jaan ruo­ka­va­li­on ras­van laa­tua pa­ran­si eri­tyi­ses­ti saa­tu ra­vit­se­mus­oh­jaus. Tois­tu­van, pit­kä­kes­toi­sen ja arki­va­lin­toi­hin koh­dis­tu­van ra­vit­se­mus­oh­jauk­sen avul­la ky­et­tiin vai­kut­ta­maan ruo­ka­va­li­on ras­van laa­tuun myös niis­sä per­heis­sä, jois­sa van­hem­pien ter­veys­kiin­nos­tus oli vä­häi­sin­tä.

Jot­ta ra­vit­se­mus­kas­va­tus tuot­tai­si tu­los­ta, sen on ol­ta­va pit­kä­kes­tois­ta, suun­ni­tel­mal­lis­ta ja riit­tä­vän konk­reet­tis­ta. Täl­lä het­kel­lä las­ten ja lap­si­per­hei­den ra­vit­se­mus­kas­va­tus on mel­ko epä­sys­te­maat­tis­ta ja ha­ja­nais­ta. Tal­via toi­voo­kin jat­kos­sa en­tis­tä tii­viim­pää ja suun­ni­tel­mal­li­sem­paa ra­vit­se­mus­kas­va­tus­yh­teis­työ­tä neu­vo­lan, päi­vä­ko­din, kou­lu­ter­vey­den­huol­lon ja kou­lun vä­lil­lä.

Kir­joit­ta­ja:
FT San­na Tal­via

Läh­de: San­na Talvian väi­tös 15.3.2013 Tu­rus­sa: Family-based dietary in­ter­ven­ti­on – effects on diet and diet-related attitudes”  Lisä­tie­to­ja: http://www.doria.fi

Ruo­ka­ym­py­rä ku­vaa moni­puo­lis­ta ruo­ka­va­li­o­ta. Elin­tar­vi­ke­va­lin­nat ryh­mien si­säl­lä voi­vat vaih­tua moni­puo­li­suu­den kär­si­mät­tä. Ku­vaa­ja: San­na Peu­ra­kos­ki

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2013Kou­lu­ruo­ka5.7.2013