Pitkäjänteinen ravitsemusohjaus kannattaa
Pitkäkestoisen ravitsemusohjauksen avulla pystytään vaikuttamaan suotuisasti lasten ja heidän vanhempiensa ruokavalion rasvan laatuun. Väitöskirjatyössä havaittiin myös yhteys vanhempien terveyshakuisuuden ja ruokavalintojen välillä.
Talvian väitöskirjatutkimuksessa lasten syömistä seurattiin kahdeksan kuukauden iästä 18-vuoden ikään asti. Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksessa toteutettussa satunnaistetussa STRIP –tutkimuksessa oli mukana 1062 lasta perheineen.
Interventioon osallistuneet perheet saivat erityisesti ruokavalion rasvan laadun parantamiseen tähdännyttä ravitsemusohjausta. Alussa ohjausta annettiin lasten vanhemmille. Kouluiästä alkaen lapset pääsivät yhdessä ravitsemusasiantuntijan kanssa tekemään ravitsemusaiheisia tehtäviä. Perheet pitivät säännöllisesti ruokapäiväkirjaa ja saivat siitä palautetta. Vertailuryhmän perheet eivät saaneet henkilökohtaista ohjausta.
Tuotemerkin vaihto on helpointa
Ravitsemusohjausta saaneissa perheissä ruokavalion rasvan laatu parani, kun tyydyttyneen rasvan saantia vähennettiin. Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi rasvattoman maidon ja vähärasvaisten maitovalmisteiden suosimista.
Sen sijaan tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävien ruokien, kuten kasviöljyjen ja kalan, käytön lisääminen osoittautui haastavammaksi. Myöskään kasvisten käytössä ei havaittu selvää eroa ravitsemusohjaukseen osallistuneiden ja vertailuperheiden välillä.
Arjen ruokavalintoja tehtäessä elintarvikepakkauksen vaihtaminen toiseen merkkiin on usein helpompaa kuin kokonaan uusien ruokien lisääminen ruokavalioon. Kevytmaito on helppo vaihtaa rasvattomaan tai voi margariiniin.
Ohjaus muutti rasvan laatua
Pitkäkestoiseen ravitsemusohjaukseen osallistuminen lisäsi vanhempien kiinnostusta terveellistä syömistä kohtaan. Vanhempien halu syödä terveellisesti näkyi sekä vanhempien että lasten ruokavaliossa runsaampana kasvisten käyttönä.
Sen sijaan ruokavalion rasvan laatua paransi erityisesti saatu ravitsemusohjaus. Toistuvan, pitkäkestoisen ja arkivalintoihin kohdistuvan ravitsemusohjauksen avulla kyettiin vaikuttamaan ruokavalion rasvan laatuun myös niissä perheissä, joissa vanhempien terveyskiinnostus oli vähäisintä.
Jotta ravitsemuskasvatus tuottaisi tulosta, sen on oltava pitkäkestoista, suunnitelmallista ja riittävän konkreettista. Tällä hetkellä lasten ja lapsiperheiden ravitsemuskasvatus on melko epäsystemaattista ja hajanaista. Talvia toivookin jatkossa entistä tiiviimpää ja suunnitelmallisempaa ravitsemuskasvatusyhteistyötä neuvolan, päiväkodin, kouluterveydenhuollon ja koulun välillä.
Kirjoittaja:
FT Sanna Talvia
Lähde: Sanna Talvian väitös 15.3.2013 Turussa: Family-based dietary intervention – effects on diet and diet-related attitudes” Lisätietoja: http://www.doria.fi

Ruokaympyrä kuvaa monipuolista ruokavaliota. Elintarvikevalinnat ryhmien sisällä voivat vaihtua monipuolisuuden kärsimättä. Kuvaaja: Sanna Peurakoski