Mitä ruisleipä tekee kolesterolille?
Ruisleipä suojaa LDL-hiukkasia hapettumiselta
Viljakuidun saannilla on todettu olevan käänteinen yhteys sydän- ja verisuonitautien esiintymiseen ja niiden aiheuttamiin kuolemiin. LDL- kolesterolipitoisuuden pienentäminen ja LDL hiukkasten hapettumisen estäminen pienentävät osaltaan sairastumisen riskiä. Väitöstyössä selvitettiin, miten ruisleipä ja erityisesti ruisleseen sisältämät fenoliset yhdisteet, alkyyliresorsinolit, vaikuttavat LDL-hiukkasiin.
Ruisleipä vähentää hapettumisherkkyyttä
Tutkimuksessa mitattiin LDL-hiukkasten hapettumisherkkyys 63 terveeltä koehenkilöltä kahden erilaisen ruokavaliojakson jälkeen. Vertailujaksona toimineesta ruokavaliosta oli poistettu kokonaan ruis- ja täysjyvävehnätuotteet, kun taas ruisjakson aikana ruokavalio sisälsi ruisleipää päivittäin; ensin kolme viipaletta (99 g/pv) kahden viikon ajan, ja tämän jälkeen kuusi viipaletta (198 g/pv) seuraavan kahden viikon ajan. Ruisleipä sisälsi alkyyliresorsinoleja 50 mg/99g. Verinäytteet otettiin vertailu- ja ruisjaksojen päätteeksi.
Verinäytteistä eristettyjen LDL-hiukkasten hapettumisherkkyys määritettiin mittaamalla ajallinen viive, jonka jälkeen alkaa nopea rasvahappojen hapettuminen (konjugoituneiden dieenien muodostuminen). Tämän lisäksi määritettiin konjugoituneiden dieenien muodostumisnopeus.
Vertailemalla kummankin ruokavaliojakson jälkeisiä tuloksia havaittiin, että LDL-hiukkasten hapettumisherkkyys väheni merkitsevästi ruisjakson aikana, minkä osoituksena viiveaika piteni (22,7 min, P < 0.001) ja lisäksi konjugoituneiden dieenien muodotusmisnopeus väheni hieman (3,2%, P = 0.048). Samanaikaisesti LDL-hiukkasten alkyyliresorsinolipitoisuus lähes kymmenkertaistui (P < 0.001), mutta näiden fenolien osuutta hapettumisherkkyyden vähenemiseen ei voitu vahvistaa.
Kasvisteroli laski LDL-kolesterolia
Osaan tutkimusleivistä oli lisätty leipomisvaiheessa kasvisteroleja, joilla pyrittiin vaikuttamaan plasman LDL-kolesterolipitoisuuteen. Koehenkilöt oli tutkimuksen alussa satunnaistettu saamaan ruisleipänsä joko kasvisterolilisäyksellä (2 g/99g ruisleipää) tai ilman (kontrolli). Verrattuna kontrolleihin, lisättyjä kasvisteroleja ruisleivässään saaneiden koehenkilöiden LDL-kolesterolipitoisuus laski merkitsevästi sekä kahden gramman (8,1%, P = 0.021) että neljän gramman vuorokausiannoksella (10,4%, P < 0.001). HDL-kolesterolin määrä pysyi ennallaan. Kasvisteroleilla ei ollut merkitsevää vaikutusta LDL-hiukkasten hapettumisherkkyyteen.
Väitöskirjatutkimuksen yhteenvetona voidaan todeta, että ruisleivän saanti vähensi koehenkilöiden LDL-hiukkasten hapettumisherkkyyttä ja että kasvisteroleilla rikastettu ruisleipä laski myös merkitsevästi LDL-kolesterolia.
Kirjoittaja:
ETM (väit.)
Päivi Söderholm
Lähde: Päivi Söderholmin väitös 30.11.2012 Helsingin yliopistossa: ”Alkylresorcinol metabolites as potential biomarkers for whole-grain rye intake and the effect of rye bread intake on plasma low-density lipoproteins”

Suomalaista superruokaa. Kuva: Leipätiedotus ry.