Mitä ruisleipä tekee kolesterolille?

Ruisleipä suojaa LDL-hiukkasia hapettumiselta

Vil­ja­kui­dun saan­nil­la on to­det­tu ole­van kään­tei­nen yh­teys sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­tien esiin­ty­mi­seen ja nii­den ai­heut­ta­miin kuo­le­miin. LDL- ko­les­te­ro­li­pi­toi­suu­den pie­nen­tä­mi­nen ja LDL hiuk­kas­ten ha­pet­tu­mi­sen es­tä­mi­nen pie­nen­tä­vät osal­taan sai­ras­tu­mi­sen ris­kiä. Väi­tös­työs­sä sel­vi­tet­tiin, mi­ten ruis­lei­pä ja eri­tyi­ses­ti ruis­le­seen si­säl­tä­mät fenoliset yh­dis­teet, alkyyliresorsinolit, vai­kut­ta­vat LDL-hiuk­ka­siin.

Ruisleipä vähentää hapettumisherkkyyttä

Tut­ki­muk­ses­sa mi­tat­tiin LDL-hiuk­kas­ten ha­pet­tu­mis­herk­kyys 63 ter­veel­tä koe­hen­ki­löl­tä kah­den eri­lai­sen ruo­ka­va­li­o­jak­son jäl­keen. Ver­tai­lu­jak­so­na toi­mi­nees­ta ruo­ka­va­li­os­ta oli pois­tet­tu ko­ko­naan ruis- ja täys­jyvä­veh­nä­tuot­teet, kun taas ruis­jak­son ai­ka­na ruo­ka­va­lio si­säl­si ruis­lei­pää päi­vit­täin; en­sin kol­me vii­pa­let­ta (99 g/pv) kah­den vii­kon ajan, ja tä­män jäl­keen kuu­si vii­pa­let­ta (198 g/pv) seu­raa­van kah­den vii­kon ajan. Ruis­lei­pä si­säl­si alkyyliresorsinoleja 50 mg/99g. Veri­näyt­teet otet­tiin ver­tai­lu- ja ruis­jak­so­jen päät­teek­si.

Veri­näyt­teis­tä eris­tet­ty­jen LDL-hiuk­kas­ten ha­pet­tu­mis­herk­kyys mää­ri­tet­tiin mit­taa­mal­la ajal­li­nen vii­ve, jon­ka jäl­keen al­kaa no­pea ras­va­hap­po­jen ha­pet­tu­mi­nen (kon­ju­goi­tu­nei­den dieenien muo­dos­tu­mi­nen). Tä­män li­säk­si mää­ri­tet­tiin kon­ju­goi­tu­nei­den dieenien muo­dos­tu­mis­no­peus.

Ver­tai­le­mal­la kum­man­kin ruo­ka­va­li­o­jak­son jäl­kei­siä tu­lok­sia ha­vait­tiin, että LDL-hiuk­kas­ten ha­pet­tu­mis­herk­kyys vä­he­ni mer­kit­se­väs­ti ruis­jak­son ai­ka­na, min­kä osoi­tuk­se­na vii­ve­aika pi­te­ni (22,7 min, P < 0.001) ja li­säk­si kon­ju­goi­tu­nei­den dieenien muodotusmisnopeus vä­he­ni hie­man (3,2%, P = 0.048). Sa­man­ai­kai­ses­ti LDL-hiuk­kas­ten alkyyliresorsinolipitoisuus lä­hes kym­men­ker­tais­tui (P < 0.001), mut­ta näi­den fe­no­lien osuut­ta ha­pet­tu­mis­herk­kyy­den vä­he­ne­mi­seen ei voi­tu vah­vis­taa.

Kasvisteroli laski LDL-kolesterolia

Osaan tut­ki­mus­lei­vis­tä oli li­sät­ty lei­po­mis­vai­hees­sa kas­vi­ste­ro­le­ja, joil­la py­rit­tiin vai­kut­ta­maan plas­man LDL-ko­les­te­ro­li­pi­toi­suu­teen. Koe­hen­ki­löt oli tut­ki­muk­sen alus­sa sa­tun­nais­tet­tu saa­maan ruis­lei­pän­sä joko kas­vi­ste­ro­li­li­säyk­sel­lä (2 g/99g ruis­lei­pää) tai il­man (kont­rol­li). Ver­rat­tu­na kont­rol­lei­hin, li­sät­ty­jä kas­vi­ste­ro­le­ja ruis­lei­väs­sään saa­nei­den koe­hen­ki­löi­den LDL-ko­les­te­ro­li­pi­toi­suus las­ki mer­kit­se­väs­ti sekä kah­den gram­man (8,1%, P = 0.021) että nel­jän gram­man vuo­ro­kau­si­an­nok­sel­la (10,4%, P < 0.001). HDL-ko­les­te­ro­lin mää­rä py­syi en­nal­laan. Kas­vi­ste­ro­leil­la ei ol­lut mer­kit­se­vää vai­ku­tus­ta LDL-hiuk­kas­ten ha­pet­tu­mis­herk­kyy­teen.

Väi­tös­kir­ja­tut­ki­muk­sen yh­teen­ve­to­na voi­daan to­de­ta, että ruis­lei­vän saan­ti vä­hen­si koe­hen­ki­löi­den LDL-hiuk­kas­ten ha­pet­tu­mis­herk­kyyt­tä ja että kas­vi­ste­ro­leil­la ri­kas­tet­tu ruis­lei­pä las­ki myös mer­kit­se­väs­ti LDL-ko­les­te­ro­lia.

Kir­joit­ta­ja:
ETM (väit.)
Päi­vi Sö­der­holm

Läh­de: Päi­vi Sö­der­hol­min väi­tös 30.11.2012 Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­sa: ”Alkylresorcinol metabolites as potential biomarkers for whole-grain rye intake and the effect of rye bread intake on plas­ma low-density lipoproteins”

Suo­ma­lais­ta su­per­ruo­kaa. Kuva: Lei­pä­tie­do­tus ry.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2013Kou­lu­ruo­ka5.7.2013