Ravintotaseita jo 60 vuotta

Tike eli Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön tie­to­pal­ve­lu­kes­kus jul­kai­si pit­kän ajan tie­to­ja elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tuk­ses­ta ensi ker­ran tänä ke­vää­nä. Tie­dot on poi­mit­tu ra­vin­to­ta­seis­ta, joi­ta on teh­ty jo 60 vuo­den ajan.

Lihaa ja kasviksia perunan ja viljan sijaan

Vil­jan käyt­tö on vä­hen­ty­nyt kol­man­nek­sen. Vil­ja­la­jeis­ta veh­nän suo­sio on kas­va­nut ja ru­kiin puo­les­taan vä­hen­ty­nyt.

Li­han ku­lu­tus on kol­min­ker­tais­tu­nut. Myös liha­laa­tu­jen suo­si­os­sa on ta­pah­tu­nut muu­tos. Nau­dan­li­han ku­lu­tus on hii­pu­nut 1970-lu­vul­ta läh­tien, kun taas sian­li­haa sekä ja eten­kin sii­pi­kar­jan li­haa syö­dään en­tis­tä enem­män.

Pe­ru­nan ku­lu­tus on pie­nen­ty­nyt puo­leen sii­tä, mitä se oli 60 vuot­ta sit­ten. 1950-lu­vun alus­sa pe­ru­naa syö­tiin enem­män kuin vil­jaa. Nyt vil­jaa ku­luu 20 kg enem­män kuin pe­ru­naa. Ny­kyi­sin pe­ru­naa ku­luu yhtä pal­jon kuin tuo­rei­ta vi­han­nek­sia, joi­den ku­lu­tus on kol­min­ker­tais­tu­nut 1950-lu­kuun ver­rat­tu­na.

Maidon tilalle juustoa ja jogurttia

Mai­don ku­lu­tus on vä­hen­ty­nyt kol­man­nek­seen 1950-lu­vun alku­vuo­siin ver­rat­tu­na. Mai­toa ku­luu 2010-lu­vul­la noin 130 lit­raa hen­keä koh­ti vuo­des­sa. Mut­ta tämä ei ole mer­kin­nyt mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tuk­sen las­kua, sil­lä mui­den mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus on kas­va­nut. Esi­mer­kik­si juus­ton ku­lu­tus on kas­va­nut seu­ran­ta-ai­ka­na muu­ta­mas­ta ki­los­ta yli 20 ki­loon. Jo­gur­tin suo­sio on kas­va­nut ta­sai­ses­ti sii­tä asti, kun se tuo­tiin mark­ki­noil­le 1960-lu­vun lo­pul­la.

Ke­vyt­mai­toa on ol­lut mark­ki­noil­la vas­ta 1970-lu­vun alus­ta läh­tien. Se on ol­lut alus­ta asti pal­jon käy­tet­ty mai­to. Ras­vat­to­man mai­don suo­sio on kas­va­nut 1990-lu­vul­ta läh­tien. Sil­loin sen osuus oli 20 pro­sent­tia, nyt noin 40 pro­sent­tia ku­lu­te­tus­ta mai­dos­ta.

Ravintotaseen 2012 tietoja syksyllä

Tike seu­raa elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus­ta Suo­mes­sa koko­nais­las­kel­mal­la, joka jul­kis­te­taan vuo­sit­tain ra­vin­to­ta­see­na. Se on yh­teen­veto Suo­men tär­keim­pien elin­tar­vi­ke­ryh­mien tuo­tan­nos­ta, ko­ti­mai­ses­ta käy­tös­tä ja ku­lu­tuk­ses­ta. Ko­ti­mai­nen käyt­tö si­säl­tää eläin­re­hut, sie­me­net, te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­neet ja ruo­ka­käy­tön. Ruo­ka­käy­tön pe­rus­teel­la saa­daan tie­toa 12 elin­tar­vi­ke­ryh­män ja yli 70 tuot­teen ku­lu­tuk­ses­ta hen­keä koh­ti vuo­des­sa.

Ra­vit­se­mus­kat­saus-leh­den vuo­den en­sim­mäi­ses­sä nu­me­ros­sa on ol­lut ta­pa­na ker­toa uu­sim­pia tie­to­ja elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tuk­ses­ta yleen­sä ja tar­kem­min mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tuk­ses­ta. Kos­ka vuo­den 2012 ku­lu­tus­lu­ku­jen en­nak­ko­tie­dot val­mis­tu­vat vas­ta syys­kuun lo­pus­sa, lu­vut tu­le­vat leh­teen 2/13.

Läh­de:

Tiken uu­tis­kir­je Tie­to­sar­ka 1/2013
www.maa­ta­lous­ti­las­tot.fi

Tie­to­sar­ka 1/2013 -lin­kis­tä löy­dät seu­raa­vat ku­vi­ot:

Tärkeitä päivämääriä

Tänä syk­sy­nä jul­kis­te­taan mon­ta ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­ti­joi­ta kiin­nos­ta­vaa tut­ki­mus­ta ja suo­si­tus­ta (kts. kuva)

Mi­tä­hän tämä tam­mi osai­si ker­toa suo­ma­lais­ten ruo­ka­tot­tu­muk­sis­ta 60 vuo­den ajal­ta?

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2013Kou­lu­ruo­ka5.7.2013