Ravintotaseita jo 60 vuotta
Tike eli Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus julkaisi pitkän ajan tietoja elintarvikkeiden kulutuksesta ensi kerran tänä keväänä. Tiedot on poimittu ravintotaseista, joita on tehty jo 60 vuoden ajan.
Lihaa ja kasviksia perunan ja viljan sijaan
Viljan käyttö on vähentynyt kolmanneksen. Viljalajeista vehnän suosio on kasvanut ja rukiin puolestaan vähentynyt.
Lihan kulutus on kolminkertaistunut. Myös lihalaatujen suosiossa on tapahtunut muutos. Naudanlihan kulutus on hiipunut 1970-luvulta lähtien, kun taas sianlihaa sekä ja etenkin siipikarjan lihaa syödään entistä enemmän.
Perunan kulutus on pienentynyt puoleen siitä, mitä se oli 60 vuotta sitten. 1950-luvun alussa perunaa syötiin enemmän kuin viljaa. Nyt viljaa kuluu 20 kg enemmän kuin perunaa. Nykyisin perunaa kuluu yhtä paljon kuin tuoreita vihanneksia, joiden kulutus on kolminkertaistunut 1950-lukuun verrattuna.
Maidon tilalle juustoa ja jogurttia
Maidon kulutus on vähentynyt kolmannekseen 1950-luvun alkuvuosiin verrattuna. Maitoa kuluu 2010-luvulla noin 130 litraa henkeä kohti vuodessa. Mutta tämä ei ole merkinnyt maitovalmisteiden kulutuksen laskua, sillä muiden maitovalmisteiden kulutus on kasvanut. Esimerkiksi juuston kulutus on kasvanut seuranta-aikana muutamasta kilosta yli 20 kiloon. Jogurtin suosio on kasvanut tasaisesti siitä asti, kun se tuotiin markkinoille 1960-luvun lopulla.
Kevytmaitoa on ollut markkinoilla vasta 1970-luvun alusta lähtien. Se on ollut alusta asti paljon käytetty maito. Rasvattoman maidon suosio on kasvanut 1990-luvulta lähtien. Silloin sen osuus oli 20 prosenttia, nyt noin 40 prosenttia kulutetusta maidosta.
Ravintotaseen 2012 tietoja syksyllä
Tike seuraa elintarvikkeiden kulutusta Suomessa kokonaislaskelmalla, joka julkistetaan vuosittain ravintotaseena. Se on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Kotimainen käyttö sisältää eläinrehut, siemenet, teollisuuden raaka-aineet ja ruokakäytön. Ruokakäytön perusteella saadaan tietoa 12 elintarvikeryhmän ja yli 70 tuotteen kulutuksesta henkeä kohti vuodessa.
Ravitsemuskatsaus-lehden vuoden ensimmäisessä numerossa on ollut tapana kertoa uusimpia tietoja elintarvikkeiden kulutuksesta yleensä ja tarkemmin maitovalmisteiden kulutuksesta. Koska vuoden 2012 kulutuslukujen ennakkotiedot valmistuvat vasta syyskuun lopussa, luvut tulevat lehteen 2/13.
Lähde:
Tiken uutiskirje Tietosarka 1/2013
www.maataloustilastot.fi
Tietosarka 1/2013 -linkistä löydät seuraavat kuviot:
- Viljan, perunan, vihannesten, maidon ja lihan kulutus 1950-2011
- Viljan kulutus 1950-2011
- Lihan ja kananmunien kulutus
1950-2011 - Maidon kulutus 1950-2011
- Piimän, jogurtin ja juuston
kulutus 1950-2011
Tärkeitä päivämääriä
Tänä syksynä julkistetaan monta ravitsemuksen asiantuntijoita kiinnostavaa tutkimusta ja suositusta (kts. kuva)

Mitähän tämä tammi osaisi kertoa suomalaisten ruokatottumuksista 60 vuoden ajalta?
