Kansallinen yhtenäiskulttuurimme on kovaa vauhtia pilkkoutumassa kirjaviksi alakulttuureiksi ja kiivastahtinen mediakulttuuri levittää viestejä nopeasti ja laajalle. Vertaisviestintä haastaa asiantuntijoiden auktoriteetin myös ravitsemuksen ja kansanterveyden piirissä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska ei kuitenkaan ole huolissaan ravitsemus- ja terveysviestinnän tulevaisuudesta. – Kansalaisten koulutustaso paranee jatkuvasti ja sen myötä luottamus tutkittuun tietoon vahvistuu. Asiantuntijoiden on vain entistä aktiivisemmin osallistuttava keskusteluun ja perusteltava kantaansa sinnikkäästi. Lyhyellä tähtäimellä helppoheikit näyttävät voittavan, mutta aikaa myöten ihmiset kyllä tajuavat totuuden.
Pekka Puska tunnetaan ehkä parhaiten laajasta 25 vuotta kestäneestä sydäntautien ehkäisyohjelmasta, Pohjois-Karjala- projektista, jota toteutettiin 1970-luvulta lähtien vuoteen 1997 asti. Pohjoiskarjalaisia houkuteltiin pienentämään sydäntautiriskiä ruokailutottumuksia muuttamalla.
Sanotaan, että Pohjois-Karjalassa onnistuttiin, koska silloisessa auktoriteetteja kunnioittavassa yhtenäiskulttuurissa valistus oli helppoa saada perille. Mutta ei kansan ruokailutottumusten muuttaminen terveellisempään suuntaan helppoa ollut silloinkaan. Vastustusta ja epäuskoa lietsottiin monelta taholta.
– Elintapoja ei pelkän valistuksen voimin pystytä muuttamaan. Tarvitaan muutosta tukevia rakenteita ja kannustavaa ilmapiiriä. Usein vasta omakohtainen kokemus saa muutoksen liikkeelle. Ei tupakoinnin väheneminekään pelkästään valituksella onnistunut. Muutoksen mukana asenne tupakointiin vain muuttui kielteisemmäksi.
Kymmenen tervettä vuotta lisää
Kansanterveydessä on tapahtunut valtava myönteinen kehitys viimeisten 40 vuoden aikana. Suomalaiset ovat saaneet 10 tervettä elinvuotta lisää. Ruokatottumusten muutoksen myötä kansalaisten kolesteroliarvot ovat parantuneet ja verenpaineet laskeneet. Myös tupakoinnin väheneminen on osa sydäntautiriskien myönteistä kehitystä.
Pekka Puska uskoo, että ravitsemuksen hyvä suuntaus jatkuu edelleen. Juuri julkaistujen Pohjoismaisten ravitsemussuositusten uudistamisen yhteydessä käytiin huolellisesti läpi valtava määrä tutkimuksia, ja samat vanhat totuudet rasvasta, hiilihydraateista, suolasta ja kuidusta pitävät edelleen paikkansa. Elintarvikevalikoima muuttuu jatkuvasti, eivät suositukset.
– Ravitsemussuositukset tuntuvat tutuilta ja tylsiltä. Mediakulttuuri kaipaa sensaatioita ja uutisia. Ravinto ja ruoka ovat kaikille läheinen ja tärkeä aihe. Siksi ruokamuoteja ja ravintoprofeettoja tulee ja menee. Eivätkä ruokamuodit pelkästään pahasta ole. Niiden mukana saattaa tulla jotain ravitsemuksellisesti hyvääkin. Ja aina ne lisäävät kiinnostusta ruokailutottumuksia kohtaan.
Lihomisen kimppuun
Nyt kansanterveyden tutkimuksella on suurennuslasin alla lihomisen ongelmakenttä. Miten ehkäistään lihomista ympäristössä, jossa kaikenlaista ruokaa on aina ja kaikkialla läsnä samaan aikaan kun elämä on fyysisesti entistä kevyempää? Pekka Puskaa huolestuttaa etenkin nuorten lihominen ja kulttuuri, joka suosii turhaa syömistä: makeisia, sipsejä, limsoja, energiajuomia, pikaruokaa…
Nuorten lihomisessa näkyy myös terveyserojen kasvu. Lihominen tahtoo keskittyä niihin nuoriin, joilla on muutenkin ongelmia terveyskäyttäytymisessä, liikunnassa, tupakoinnissa ja päihteiden käytössä.
Maksuton kouluateria tukee kansanterveyttä
Hän muistuttaa, että kouluruokailulla on ollut valtava kansanterveydellinen merkitys. Aluksi kouluruokailua tarvittiin, jotta vähävaraisten perheiden lapset ylipäätään saisivat ruokaa. Velleillä, puuroilla ja keitoilla täytettiin vatsat. Sittemmin kouluruokailun laatua on kehitetty etenkin 1980-luvulle tultaessa. Lapset oppivat syömään raasteita ja salaatteja, juomaan vähärasvaista tai rasvatonta maitoa ja sivelemään leivälle pehmeitä kasvirasvalevitteitä. Samankaltainen vaikutus on ollut myös työpaikkaruokailulla aikuisväestön keskuudessa.
– Elintason noustessa ilmaisen kouluruoan merkitystä on helppo vähätellä, mutta se on edelleen arvokas osa lasten ja nuorten ravitsemusta ja antaa heille kunnollisen aterian mallin, mitä joka kodissa ei välttämättä enää osata.
Pekka Puska antaa kiitosta myös suomalaiselle elintarviketeollisuudelle kansanterveyden talkoisiin osallistumisesta: – Ainahan näistä terveellisyystavoitteista on jouduttu vääntämään, mutta kiitettävästi Suomessa teollisuus on tullut mukaan terveystalkoisiin. Suolaa käytetään tonnikaupalla vähemmän kuin viime vuosituhannella. Kevennettyjä tuotteita ja pehmeitä rasvoja on valtava valikoima markkinoilla. Hyvä esimerkki viime aikojen kehitystyöstä on rypsiliha, jossa porsaiden ruokinnalla on saatu lihan rasvakoostumus sydänystävällisemmäksi.
Terveyspyrkimyksiä pitää kannustaa
Pekka Puska seuraa suurella huolestuneisuudella meneillään olevaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. – Perusterveydenhuoltoa on vahvistettava, jotta ihmiset pääsevät lääkäriin nimenomaan hoidattamaan terveyttään. Useimmat nykyiset kansanterveystaudit ovat ehkäistävissä ravinnon, liikunnan ja tupakoimattomuuden kautta. Perusterveydenhuolto on ehdottoman tärkeä toimija tässä ehkäisytyössä.
Perusterveydenhuollossa tarvitaan rakenteellinen uudistus: riittävän suuri sote-alue ja julkiset rahat yhteen, jotta saadaan resurssit käyttöön hallitusti. Sen jälkeen voidaan vasta miettiä, keneltä mikäkin palvelu tilataan.
Pekka Puskan mukaan ihmiset tietävät oman vastuunsa terveydestään. Mutta ei asia puhumalla parane. On mietittävä, millä tavalla heitä voidaan auttaa terveellisen elämän pyrkimyksessä. Miten helpotetaan elintarvikkeiden valinnassa, miten ympäristö kannustaa liikkumaan, miten koulu- ja toimipaikkaruokailu tukevat hyvää ravitsemusta, miten autetaan tupakasta ja päihteistä vierotuksessa jne.
– Ja hauskaakin saa olla. Ei elämä ole pelkkää puurtamista eikä terveyskäyttäytyminen suorittamista.
Kirjoittaja: Leena Packalen
Ravitsemuskatsaus 2-2013Mitä suomalaiset syövät?10.12.2013