Finravinto 2012 –tutkimus:

Suomalaisten ruokavaliossa monenlaisia muutoksia

Suo­ma­lai­nen työ­i­käi­nen ai­kui­nen söi kes­ki­mää­rin kuu­si ker­taa päi­väs­sä Finravinto-tut­ki­muk­sen mu­kaan. Kak­si kol­mas­osaa päi­vit­täi­ses­tä ener­gi­as­ta tuli pää­a­te­ri­ois­ta ja noin kol­man­nes väli­pa­lois­ta. Lä­hes jo­kai­nen tut­kit­ta­vis­ta söi päi­vit­täin vil­ja­val­mis­tei­ta, ra­vin­to­ras­vo­ja, liha­ruo­kia, mai­to­val­mis­tei­ta ja kas­vik­sia.

Suo­ma­lais­nais­ten ruo­ka­va­li­oon si­säl­tyi kes­ki­mää­rin vä­hän yli 400 g kas­vik­sia, juu­rek­sia, pal­ko­kas­vik­sia, he­del­miä, mar­jo­ja tai me­hu­ja päi­väs­sä.  Mies­ten ruo­ka­va­li­os­sa näi­tä oli hie­man vä­hem­män.

Työ­i­käis­ten suo­ma­lais­ten ruo­ka­va­lio si­säl­si enem­män ras­vaa – sekä tyy­dyt­ty­nyt­tä että tyy­dyt­ty­mä­tön­tä – kuin vuon­na 2007 (ku­vio 1). Ras­van osuus ener­gi­as­ta oli run­sas kol­man­nes ja tyy­dyt­ty­nei­den ras­va­hap­po­jen 15 %.

Tyy­dyt­ty­neen ras­van pää­läh­teet oli­vat voi ja mai­to­ras­va­le­vit­teet, ruo­an­val­mis­tus­ras­va, juus­to, mai­to­juo­mat ja muut mai­to­val­mis­teet. Tyy­dyt­ty­neen ras­van saan­ti li­sään­tyi­kin työ­i­käi­sil­lä kai­kis­ta mai­to­ras­vaa si­säl­tä­vis­tä elin­tar­vi­ke­ryh­mis­tä, tä­män li­säk­si mie­hil­lä muis­ta ra­vin­to­ras­vois­ta ja nai­sil­la myös li­has­ta ja liha­val­mis­teis­ta.

Hii­li­hyd­raat­tien osuus ener­gi­as­ta oli las­ke­nut. Se oli hiu­kan yli 40 %. So­ke­rin saan­ti oli lä­hes en­nal­laan. Kui­dun saan­ti oli sen si­jaan vä­hen­ty­nyt ver­rat­tu­na saan­tiin vii­si vuot­ta sit­ten. Suo­lan saan­ti oli lie­väs­ti li­sään­ty­nyt ja on mel­ko kau­ka­na suo­si­tel­ta­vas­ta.

Sekä mies­ten että nais­ten ruo­ka­va­lio si­säl­si kes­ki­mää­rin riit­tä­väs­ti vi­ta­mii­ne­ja ja ki­ven­näis­ai­nei­ta. Rau­dan ja folaatin saan­ti kai­kil­la ikä­ryh­mil­lä ja li­säk­si iäk­käil­lä nai­sil­la D-vi­ta­mii­nin saan­ti jäi­vät alle suo­si­tus­ten.

Lisää täysjyvää, kasviksia, kasviöljyjä ja kalaa 

Finravinto 2012 -tut­ki­muk­sen tu­lok­set osoit­ta­vat, että suo­ma­lais­ten ai­kuis­ten ruo­ka­tot­tu­mus­ten pit­kä­ai­kai­nen myön­tei­nen ke­hi­tys ras­van laa­dun pa­ra­ne­mi­ses­sa ja suo­lan saan­nin vä­he­ne­mi­ses­sä näyt­tää py­säh­ty­neen. Ras­van osuus ener­gi­as­ta on kas­va­nut.  Kas­vu nä­kyy pait­si tyy­dyt­ty­neen myös tyy­dyt­ty­mät­tö­män ras­van osuuk­sien kas­va­mi­se­na.

Myös hii­li­hyd­raat­tien laa­dus­sa oli­si pa­ran­ta­mi­sen va­raa, sil­lä kui­dun saan­nin tu­li­si olla ny­kyis­tä run­saam­paa ja so­ke­rin saan­nin niu­kem­paa. Myön­teis­tä oli kas­vis­ten ja kas­vi­öl­jyn käy­tön li­sään­ty­mi­nen ja D-vi­ta­mii­nin saan­nin kas­vu suo­si­tel­ta­val­le ta­sol­le lä­hes kai­kil­la tut­kit­ta­vil­la.

Suo­ma­lais­ten ai­kuis­ten ruo­ka­va­li­on puut­teet kor­jaan­tui­si­vat li­sää­mäl­lä täys­jyvä­vil­jan, ka­lan, kas­vi­öl­jy­jen ja edel­leen kas­vis­ten käyt­töä.  Run­saas­ti tyy­dyt­ty­nyt­tä ras­vaa, suo­laa tai so­ke­ria si­säl­tä­vien elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus­ta oli­si hyvä vä­hen­tää.

Finravinto seuraa ruoankäyttöä 

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen Finravinto-tut­ki­muk­sis­sa on vuo­des­ta 1982 läh­tien seu­rat­tu suo­ma­lai­sen ai­kuis­vä­es­tön ruo­an­käyt­töä ja ra­vin­non­saan­tia. Ra­vin­to­tut­ki­mus to­teu­te­taan osa­na FINRISKI‑tut­ki­mus­ta, joka sel­vit­tää kroo­nis­ten tau­tien ris­ki­te­ki­jöi­tä ja nii­den muu­tok­sia vii­den vuo­den vä­lein.

FINRISKI 2012-tut­ki­mus to­teu­tet­tiin vuon­na 2012 vii­del­lä alu­eel­la eri puo­lil­la Suo­mea: Hel­sin­gis­sä ja Van­taal­la, Tu­run ja Loi­maan alu­eel­la, Pohjois-Sa­von ja Pohjois-Kar­ja­lan maa­kun­nis­sa sekä Pohjois-Poh­jan­maal­la ja Kai­nuus­sa. FINRISKIn otok­ses­ta kol­man­nes kut­sut­tiin Finravinto-tut­ki­muk­seen. Kut­su­tuis­ta noin puo­let osal­lis­tui kah­den edel­li­sen päi­vän ra­vin­to­haas­tat­te­luun. Haas­tat­te­lu teh­tiin tie­to­kone­a­vus­tei­ses­ti käyt­tä­en Fineli-tie­to­kan­nan elin­tar­vi­ke­va­li­koi­maa ja ku­vauk­sia. Tut­ki­muk­sen lo­pul­li­seen ai­neis­toon osal­lis­tui 1708 tut­kit­ta­vaa. He oli­vat 25–74-vuotiaita.

Finravinto 2012 -tut­ki­muk­sen ra­port­ti il­mes­tyy jou­lu­kuus­sa 2013.

Kir­joit­ta­ja:

Eri­kois­tut­ki­ja Su­san­na Raulio, THL

Läh­teet:

Raulio S, Ovas­kai­nen M-L, Tapa­nai­nen H, Paturi M, Vir­ta­nen S, Helldán A. Ruo­ka­va­lio en­tis­tä ras­vai­sem­pi, ko­van ras­van osuus kas­va­nut – Finravinto 2012 -tut­ki­muk­sen tu­lok­sia. Tut­ki­muk­ses­ta tii­viis­ti 4, loka­kuu 2013. Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos, Hel­sin­ki.

Raulio S. Kan­sal­li­sen Finravinto 2012 -tut­ki­muk­sen tu­lok­sia. Esi­tys Ra­vit­se­mus Suo­mes­sa -se­mi­naa­ris­sa 4.10.2013.

Li­säk­si:

Suo­ma­lai­sen ai­kuis­vä­es­tön ter­veys­käyt­täy­ty­mi­nen ja ter­veys, ke­vät 2012  JA Suo­ma­lai­sen ai­kuis­vä­es­tön ter­veys­käyt­täy­ty­mi­nen ja ter­veys, ke­vät 2013 on jul­kais­tu!

Ku­vio. Ras­van ja ras­va­hap­po­jen osuus (%) työ­i­käis­ten nais­ten ra­vin­non koko­nais­e­ner­gi­as­ta (suo­si­tuk­set su­luis­sa).

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013