Kolme kymmenestä työssä olevasta suomalaisesta syö työpaikkaruokalassa työpäivän aikana, neljä kymmenestä syö omia eväitä, 13 % ravintolassa tai baarissa ja 13 % kotona. Tiedot selviävät Työ ja terveys 2012 -katsauksesta.
Mahdollisuus työpaikkaruokailuun oli 53 %:lla vastaajista. Heistä noin puolet käytti sitä.
Kolme prosenttia ei syönyt työpäivän aikana lainkaan. Tämä oli yleisempää aamu-, ilta- tai yötyötä tekevillä kuin päivätyötä tekevillä.
Epäterveelliset tavat kasautuvat
Miehistä 14 %:lla ja naisista 28 %:lla ei ollut yhtään tutkimuksessa tarkasteltua epäterveellistä tapaa: tupakointia, alkoholin riskikäyttöä, syömättömyyttä työaikana, liikkumattomuutta, unihäiriötä tai ylipainoa.
Erityisesti 35–44-vuotiaat naiset sekä ylemmät toimihenkilömiehet ja -naiset noudattivat terveellisiä elintapoja. Kolme tai useampi epäterveellinen elintapa oli kolmasosalla miehistä ja 12 %:lla naisista. Epäterveelliset elintavat kasautuivat erityisesti yrittäjä- ja työntekijäasemassa oleville miehille.
Työ ja terveys Suomessa 2012 on Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden laatima katsaus työolojen ja työhyvinvoinnin tilanteesta Suomessa. Katsauksia on tehty kolmen vuoden välein vuodesta 1997 lähtien.
KL
Lähde:
Kauppinen T, ym. Työ ja terveys Suomessa 2012. Työterveyslaitos 2013.
Ravitsemuskatsaus 2-2013Mitä suomalaiset syövät?10.12.2013