Eväitä vai henkilöstöravintolaruokaa?

Kol­me kym­me­nes­tä työs­sä ole­vas­ta suo­ma­lai­ses­ta syö työ­paik­ka­ruo­ka­las­sa työ­päi­vän ai­ka­na, nel­jä kym­me­nes­tä syö omia eväi­tä, 13 % ra­vin­to­las­sa tai baa­ris­sa ja 13 % ko­to­na. Tie­dot sel­vi­ä­vät Työ ja ter­veys 2012 -kat­sauk­ses­ta.

Mah­dol­li­suus työ­paik­ka­ruo­kai­luun oli 53 %:lla vas­taa­jis­ta. Heis­tä noin puo­let käyt­ti sitä.

Kol­me pro­sent­tia ei syö­nyt työ­päi­vän ai­ka­na lain­kaan. Tämä oli ylei­sem­pää aamu-, ilta- tai yö­työ­tä te­ke­vil­lä kuin päi­vä­työ­tä te­ke­vil­lä.

Epäterveelliset tavat kasautuvat

Mie­his­tä 14 %:lla ja nai­sis­ta 28 %:lla ei ol­lut yh­tään tut­ki­muk­ses­sa tar­kas­tel­tua epä­ter­veel­lis­tä ta­paa: tu­pa­koin­tia, al­ko­ho­lin ris­ki­käyt­töä, syö­mät­tö­myyt­tä työ­ai­ka­na, liik­ku­mat­to­muut­ta, uni­häi­ri­ö­tä tai yli­pai­noa.

Eri­tyi­ses­ti 35–44-vuotiaat nai­set sekä ylem­mät toi­mi­hen­ki­lö­mie­het ja -nai­set nou­dat­ti­vat ter­veel­li­siä elin­ta­po­ja. Kol­me tai use­am­pi epä­ter­veel­li­nen elin­tapa oli kol­mas­o­sal­la mie­his­tä ja 12 %:lla nai­sis­ta. Epä­ter­veel­li­set elin­ta­vat ka­sau­tui­vat eri­tyi­ses­ti yrit­tä­jä- ja työn­te­ki­jä­ase­mas­sa ole­vil­le mie­hil­le.

Työ ja ter­veys Suo­mes­sa 2012 on Työ­ter­veys­lai­tok­sen asi­an­tun­ti­joi­den laa­ti­ma kat­saus työ­o­lo­jen ja työ­hy­vin­voin­nin ti­lan­tees­ta Suo­mes­sa. Kat­sauk­sia on teh­ty kol­men vuo­den vä­lein vuo­des­ta 1997 läh­tien.

KL

Läh­de:

Kaup­pi­nen T, ym. Työ ja ter­veys Suo­mes­sa 2012. Työ­ter­veys­lai­tos 2013.

Hen­ki­lös­tö­ra­vin­to­las­sa on help­po syö­dä lau­tas­mal­lin mu­kai­nen lou­nas. Kuva: San­na Peu­ra­kos­ki

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013