Lisää pehmeää rasvaa, vähemmän sokeria

Tut­ki­mus­pro­fes­so­ri Suvi Vir­ta­nen THL:sta on huo­les­tu­nut las­ten run­saas­ta so­ke­rin käy­tös­tä. Jo 2-vuotiaiden las­ten ruo­ka­va­li­os­sa so­ke­ria on lii­kaa. Lap­sil­la so­ke­roi­dut juo­mat, ku­ten me­hut ja vir­voi­tus­juo­mat, ovat yli­voi­mai­ses­ti suu­rin so­ke­rin läh­de. Jopa vii­den­nes lap­sis­ta käyt­tää so­ke­roi­tu­ja juo­mia päi­vit­täin.

– Ar­jen ruo­ka­va­lin­nat ovat lä­hem­pä­nä suo­si­tel­ta­vaa. Vii­kon­lop­puisin ma­keis­ten ja lim­so­jen ku­lu­tus kak­sin­ker­tais­tuu, Vir­ta­nen ker­too.

Asi­an­tun­ti­jan toi­se­na huo­le­na on se, että ai­kuis­ten ruo­ka­tot­tu­mus­ten muu­tok­set ovat näh­tä­vis­sä myös las­ten ruo­ka­va­li­os­sa. Jopa 40 pro­sent­tia lap­sis­ta käyt­tää ny­ky­ään voi­ta ja voi­poh­jai­sia le­vit­tei­tä. Ko­van ras­van saan­ti on kään­ty­nyt nou­suun lap­sil­la­kin.

Enemmän kasviksia ja janoon vettä

Suo­ma­lais­ten las­ten ruo­ka­va­li­oon tar­vit­tai­siin li­sää peh­mei­tä kas­vi- ja kala­ras­vo­ja sekä kui­tua, jota saa­daan par­hai­ten täys­jyvä­vil­jas­ta, kas­vik­sis­ta, he­del­mis­tä ja mar­jois­ta. Myös E-vi­ta­mii­nin, folaatin ja rau­dan saan­ti voi olla osal­la lap­sis­ta lii­an niuk­kaa.

– Vii­si päi­vit­täis­tä an­nos­ta kas­vik­sia, mar­jo­ja ja he­del­miä, enem­män peh­me­ää ras­vaa, vä­hem­män so­ke­ria ja jano­juo­mak­si vet­tä, Vir­ta­nen lis­taa help­po­ja ta­po­ja ko­hen­taa las­ten ruo­ka­tot­tu­muk­sia.

Vir­ta­nen ker­too, että tut­ki­mus­ten mu­kaan päi­vä­koti- ja kou­lu­ruo­ka ovat ra­vit­se­muk­sel­li­sel­ta laa­dul­taan pa­rem­pia kuin koti­ruo­ka. Päi­vä­hoi­dos­sa ole­vat lap­set syö­vät moni­puo­li­sem­min, käyt­tä­vät enem­män suo­si­tus­ten mu­kai­sia elin­tar­vik­kei­ta ja ovat vä­hem­män nir­so­ja ruu­an suh­teen. Kou­lu­i­käi­sil­lä lap­sil­la kou­lus­sa nau­tit­tu lou­nas on päi­vän ate­ri­ois­ta ra­vit­se­muk­sel­li­ses­ti pa­ras.

Välipaloille hedelmiä

Noin puo­let kou­lu­lai­sis­ta syö kou­lu­päi­vän ai­ka­na väli­pa­lo­ja, ku­ten ma­kei­sia, suk­laa­ta, väli­pala­pa­tu­koi­ta ja vir­voi­tus­juo­mia, mut­ta myös he­del­miä. Väli­pa­lat kat­ta­vat päi­vän ener­gi­as­ta jopa yli 40 pro­sent­tia.

Kym­me­nes­sä Eu­roo­pan maas­sa to­teu­tet­tu Pro Greens –han­ke osoit­ti, että suo­ma­lai­set kou­lu­lai­set syö­vät vä­hi­ten he­del­miä mui­hin mu­ka­na ol­lei­siin mai­hin ver­rat­tu­na. Hank­keen mu­kaan 11-vuotias kou­lu­lai­nen syö Suo­mes­sa kes­ki­mää­rin noin 200 gram­maa he­del­miä ja vi­han­nek­sia päi­vit­täin.

Kou­lu­lais­ten kas­vis­ten ja he­del­mien käyt­töä on yri­tet­ty li­sä­tä useis­sa in­ter­ven­ti­o­tut­ki­muk­sis­sa. Lu­paa­vak­si on osoit­tau­tu­nut esi­mer­kik­si Sapere-me­ne­tel­mä, jos­sa lap­sia in­nos­te­taan tu­tus­tu­maan ruo­kiin kaik­kia ais­te­ja hyö­dyn­tä­en.

Viisi askelta terveempään tulevaisuuteen

1. 5 an­nos­ta kas­vik­sia, he­del­miä tai mar­jo­ja päi­väs­sä
2. Peh­mei­den ras­vo­jen suo­si­mi­nen
3. Run­saas­ti so­ke­ria si­säl­tä­vien elin­tar­vik­kei­den käy­tön vä­hen­tä­mi­nen
4. Jano­juo­mak­si vesi
5. Per­heen yh­tei­set ate­ri­at
Läh­de: THL

Kir­joit­ta­ja:
Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen, Vies­tin­tä Nutrimedia

Läh­teet:

THL:n tut­ki­mus­pro­fes­so­ri Suvi Vir­ta­sen esi­tys Ra­vit­se­mus Suo­mes­sa -se­mi­naa­ris­sa 4.10. Hel­sin­gis­sä

Folkhälsanin se­ni­o­ri­tut­ki­ja Eva Roo­sin esi­tys Val­ta­kun­nal­li­sil­la Ra­vit­se­mus­päi­vil­lä 8.10. Hel­sin­gis­sä

Kas­vis­ten ja he­del­mien run­sas syö­mi­nen on suo­si­tel­ta­vaa.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013