Tutkimusprofessori Suvi Virtanen THL:sta on huolestunut lasten runsaasta sokerin käytöstä. Jo 2-vuotiaiden lasten ruokavaliossa sokeria on liikaa. Lapsilla sokeroidut juomat, kuten mehut ja virvoitusjuomat, ovat ylivoimaisesti suurin sokerin lähde. Jopa viidennes lapsista käyttää sokeroituja juomia päivittäin.
– Arjen ruokavalinnat ovat lähempänä suositeltavaa. Viikonloppuisin makeisten ja limsojen kulutus kaksinkertaistuu, Virtanen kertoo.
Asiantuntijan toisena huolena on se, että aikuisten ruokatottumusten muutokset ovat nähtävissä myös lasten ruokavaliossa. Jopa 40 prosenttia lapsista käyttää nykyään voita ja voipohjaisia levitteitä. Kovan rasvan saanti on kääntynyt nousuun lapsillakin.
Enemmän kasviksia ja janoon vettä
Suomalaisten lasten ruokavalioon tarvittaisiin lisää pehmeitä kasvi- ja kalarasvoja sekä kuitua, jota saadaan parhaiten täysjyväviljasta, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Myös E-vitamiinin, folaatin ja raudan saanti voi olla osalla lapsista liian niukkaa.
– Viisi päivittäistä annosta kasviksia, marjoja ja hedelmiä, enemmän pehmeää rasvaa, vähemmän sokeria ja janojuomaksi vettä, Virtanen listaa helppoja tapoja kohentaa lasten ruokatottumuksia.
Virtanen kertoo, että tutkimusten mukaan päiväkoti- ja kouluruoka ovat ravitsemukselliselta laadultaan parempia kuin kotiruoka. Päivähoidossa olevat lapset syövät monipuolisemmin, käyttävät enemmän suositusten mukaisia elintarvikkeita ja ovat vähemmän nirsoja ruuan suhteen. Kouluikäisillä lapsilla koulussa nautittu lounas on päivän aterioista ravitsemuksellisesti paras.
Välipaloille hedelmiä
Noin puolet koululaisista syö koulupäivän aikana välipaloja, kuten makeisia, suklaata, välipalapatukoita ja virvoitusjuomia, mutta myös hedelmiä. Välipalat kattavat päivän energiasta jopa yli 40 prosenttia.
Kymmenessä Euroopan maassa toteutettu Pro Greens –hanke osoitti, että suomalaiset koululaiset syövät vähiten hedelmiä muihin mukana olleisiin maihin verrattuna. Hankkeen mukaan 11-vuotias koululainen syö Suomessa keskimäärin noin 200 grammaa hedelmiä ja vihanneksia päivittäin.
Koululaisten kasvisten ja hedelmien käyttöä on yritetty lisätä useissa interventiotutkimuksissa. Lupaavaksi on osoittautunut esimerkiksi Sapere-menetelmä, jossa lapsia innostetaan tutustumaan ruokiin kaikkia aisteja hyödyntäen.
Viisi askelta terveempään tulevaisuuteen
1. 5 annosta kasviksia, hedelmiä tai marjoja päivässä
2. Pehmeiden rasvojen suosiminen
3. Runsaasti sokeria sisältävien elintarvikkeiden käytön vähentäminen
4. Janojuomaksi vesi
5. Perheen yhteiset ateriat
Lähde: THL
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen, Viestintä Nutrimedia
Lähteet:
THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtasen esitys Ravitsemus Suomessa -seminaarissa 4.10. Helsingissä
Folkhälsanin senioritutkija Eva Roosin esitys Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 8.10. Helsingissä
Ravitsemuskatsaus 2-2013Mitä suomalaiset syövät?10.12.2013