Maahanmuuttajien D-vitamiinitilassa parannettavaa

Maa­han­muut­ta­jis­ta so­ma­li­taus­tais­ten nais­ten D-vi­ta­mii­ni­tila on erit­täin huo­no tut­ki­muk­sen mu­kaan. Myös kur­di­taus­tais­ten maa­han­muut­ta­jien D-vi­ta­mii­ni­ti­lan­ne on huo­no.

Vuon­na 2008 jopa lä­hes 90 pro­sen­til­la so­ma­li­nai­sis­ta oli D-vi­ta­mii­nin puu­tet­ta ja kah­dek­sal­la pro­sen­til­la puu­te oli va­ka­va. Bang­la­de­shi­lai­sil­la maa­han­muut­ta­ja­nai­sil­la D-vi­ta­mii­nin puu­tet­ta oli 70 pro­sen­til­la. Et­ni­sil­lä suo­ma­lai­sil­la nai­sil­la puu­te oli 47 pro­sen­til­la ja va­ka­va puu­te kol­mel­la pro­sen­til­la.

So­ma­li­nais­ten luus­toa ku­vaa­vat muut­tu­jat oli­vat mer­kit­se­väs­ti huo­nom­mat kuin bang­la­de­shi­lai­sil­la ja suo­ma­lai­sil­la. Myös hei­dän os­te­o­po­roo­si­ris­kin­sä on li­sään­ty­nyt.

Kui­ten­kaan so­ma­li­nais­ten D-vi­ta­mii­nin­saan­ti ei ol­lut vä­häi­sem­pää kuin suo­ma­lais­ten. Mo­lem­pien ryh­mien saan­ti oli noin 5 mik­ro­gram­maa vuon­na 2008. Tä­män jäl­keen elin­tar­vik­kei­den D-vi­ta­mi­noin­ti on li­sään­ty­nyt, jo­ten ti­lan­ne on muut­tu­nut. D-vi­ta­mii­nin tar­peis­sa voi olla ero­ja et­nis­ten ryh­mien vä­lil­lä.

Hel­sin­gin yli­o­pis­ton kal­sium­ryh­mä sel­vit­ti maa­han­muut­ta­ja­nais­ten ja et­nis­ten suo­ma­lais­nais­ten D-vi­ta­mii­ni­ti­lan­net­ta pää­kau­pun­ki­seu­dul­la vuon­na 2008. So­ma­li­nai­sia oli mu­ka­na 48, bang­la­de­shi­lai­sia 34 ja et­ni­siä suo­ma­lai­sia nai­sia 61.

Laa­jas­sa Maamu-tut­ki­muk­ses­sa vuo­si­na 2010 ja 2011 sel­vi­tet­tiin niin ikään maa­han­muut­ta­jien D-vi­ta­mii­ni­ti­laa. Puu­te oli yleis­tä kai­kis­sa tut­ki­tuis­sa ryh­mis­sä. Ma­ta­lia D-vi­ta­mii­ni­pi­toi­suuk­sia ha­vait­tiin lä­hes 90 pro­sen­til­la kur­di­taus­tai­sil­la, va­jaal­la 80 pro­sen­til­la so­ma­li­taus­tai­sil­la ja rei­lul­la 30 pro­sen­til­la ve­nä­läis­taus­tai­sil­la maa­han­muut­ta­jil­la.

Maamu-tut­ki­muk­seen osal­lis­tui 3000 maa­han­muut­ta­jaa.

Maa­han­muut­ta­jil­la on to­det­tu D-vi­ta­mii­nin­puu­tos­ta vii­me vuo­si­na myös Tans­kas­sa ja Nor­jas­sa. Isos­sa-Bri­tan­ni­as­sa asi­aa on tut­kit­tu jo 1960–70-lu­vuil­la.

KL

Läh­de:

Pro­fes­so­ri Christel Lam­berg-Allardtin esi­tys ”D-vi­ta­mii­ni­tut­ki­muk­sia maa­han­muut­ta­ja­nai­sil­la” Val­ta­kun­nal­li­sil­la ra­vit­se­mus­päi­vil­lä Hel­sin­gis­sä loka­kuus­sa.

Maa­han­muut­ta­ja­nai­sil­la D-vi­ta­mii­nin muo­dos­tus arusingonvalosta voi olla myös vä­häis­tä. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013