Ikääntyminen ei vaikuta D-vitamiinin imeytymiseen ruuasta tai valmisteista. Sen tuotanto iholla pienenee jossain määrin noin 75. ikävuodesta lähtien.
Ikääntyessä oleskelu auringonvalossa voi olla vähäisempää, mikä vaikuttaa D-vitamiinin tuotantoon iholla. Myös sairaudet voivat vaikuttaa D-vitamiinin tuotantoon.
D-vitamiiniannoksen vaikutus veren pitoisuuteen on yksilöllistä. Vaihtelu johtuu mm.
- lähtötasosta, sillä vaste on suurempi matalammilla lähtötasoilla ja vähenee suhteessa D-vitamiiniannoksen kasvaessa
- rasvakudoksen määrästä, vaste on pienempi lihavilla
- perintötekijöistä, jotka liittyvät D-vitamiiniaineenvaihduntaan.
Lähteet:
Dosentti Jyrki Virtasen esitys Valtakunnallisilla ravitsemuspäivillä Helsingissä lokakuussa.
Professori Christel Lamberg-Allardtin esitys Luustotiedon ajankohtaispäivillä Helsingissä 26.11.