Andien ravintokasvit laajentavat suomalaista ruokavaliota

Pe­run An­dien alu­eel­ta ovat pe­räi­sin mo­net vil­je­ly­kas­vit, ku­ten pe­ru­na, to­maat­ti ja eri­lai­set pa­vut, jot­ka kuu­lu­vat myös suo­ma­lai­seen kan­san­ra­vit­se­muk­seen. An­deil­la vil­jel­lään myös mo­nia muu­al­la vä­hän tun­net­tu­ja ra­vin­to­kas­ve­ja, ku­ten kinoaa (Chenopodium quinoa), kañiwaa (Chenopodium pallidicaule) ja kiwichaa (Amaranthus caudatus). Nii­tä on vil­jel­ty ja käy­tet­ty ra­vin­nok­si jo tu­han­sia vuo­sia koko An­dien alu­eel­la.

Nämä sie­men­kas­vit (vale­vil­ja­kas­vit) oli­vat hy­vin tär­kei­tä Ete­lä-Ame­ri­kan alku­pe­räis­kult­tuu­reil­le, ku­ten in­koil­le. He söi­vät pää­a­si­as­sa pe­ru­naan, mais­siin ja ki­no­aan pe­rus­tu­vaa kas­vi­ra­vin­toa, mut­ta nii­den vil­je­ly vä­he­ni no­pe­as­ti es­pan­ja­lais­ten val­loit­ta­jien saa­vut­tua maa­han 1500-lu­vul­la.

Vii­me vuo­si­na nämä pe­rin­tei­set kas­vit on löy­det­ty uu­del­leen.  Nii­den vil­je­ly ja käyt­tö ovat el­py­neet Ete­lä-Ame­ri­kan mais­sa ja laa­jen­tu­neet myös Pohjois-Ame­rik­kaan ja Eu­roop­paan. Mie­len­kiin­to An­dien alku­pe­räis­kas­ve­ja koh­taan liit­tyy nii­den hy­vään ra­vin­to­ar­voon, min­kä joh­dos­ta ne so­pi­vat eri­tyis­ruo­ka­va­li­oi­hin ja myös ter­veys­vai­kut­teis­ten elin­tar­vik­kei­den aine­o­sik­si.

Ki­noa on mai­ni­tuis­ta kas­veis­ta tun­ne­tuin. Sen vil­je­ly on li­sään­ty­nyt no­pe­as­ti An­dien alu­een mais­sa ja Ar­gen­tii­nas­sa ky­syn­nän kas­vun myö­tä. FAO ni­me­si vuo­den 2013 kinoavuodeksi li­sää­mään kinoan tun­net­tuut­ta ja käyt­töä ra­vin­to­na.

Hyvä koostumus ja ravintoarvo

Kinoan, kañiwan ja kiwichan eri­lais­ten pai­kal­lis­ten ja ja­los­tet­tu­jen la­jik­kei­den omi­nai­suu­det vaih­te­le­vat huo­mat­ta­vas­ti. Sie­men­ten li­säk­si näis­tä kas­veis­ta käy­te­tään ra­vin­nok­si myös leh­tiä.

Näi­den kas­vien pro­te­ii­ni­pi­toi­suus on kor­kea (14–18 %) ja ami­no­hap­po­koos­tu­mus erin­o­mai­nen.  Niis­sä on run­saas­ti vält­tä­mät­tö­miä ami­no­hap­po­ja ly­sii­niä ja metioniinia. Ne ovat myös hy­viä ra­vin­to­kui­dun läh­tei­tä (14–25 %). Ki­noa ei si­säl­lä glu­tee­nia.

Tau­lu­kos­sa 1 on edel­lä mai­nit­tu­jen kas­vien ja kau­ran koos­tu­mus.

Tau­luk­ko 1. An­dien sie­men­kas­vien ja kau­ran koos­tu­mus. Läh­teet: Repo-Carrasco et al. 2003 (lu­vut kes­ki­ar­vo­ja). Kau­ran tie­dot: Fineli. Klik­kaa kuva isom­mak­si.

Läh­teet: Repo-Carrasco et al. 2003 (lu­vut kes­ki­ar­vo­ja). Kau­ran tie­dot: Fineli

Kinoan, kañiwan ja kiwichan öljy­pi­toi­suus on suh­teel­li­sen kor­kea. Eri­tyi­ses­ti ki­noa ja kañiwa ovat hy­viä linoli- ja öljy­ha­pon läh­tei­tä. Mo­lem­mis­sa on myös run­saas­ti moni­tyy­dyt­ty­mät­tö­miä ras­va­hap­po­ja (yli 50 % ras­va­ha­pois­ta) ja ne ovat hy­viä tokoferolien (E-vi­ta­mii­ni) läh­tei­tä.

Myös kiwichan pää­a­si­al­li­set ras­va­ha­pot ovat linoli- ja öljy­hap­po, mut­ta eri­kois­ta kiwichan öl­jys­sä on sen suh­teel­li­sen kor­kea skvaleenipitoisuus. Skvaleeni on triterpeeni, jol­la saat­taa olla myön­tei­siä ter­veys­vai­ku­tuk­sia. Sitä on run­saas­ti myös hai- ja olii­vi­öl­jys­sä.

Nämä kas­vit ovat hy­viä rau­dan, sin­kin ja kal­siu­min läh­tei­tä ja niis­sä on vi­ta­mii­ne­ja enem­män kuin ta­val­li­sis­sa vil­jois­sa. Ki­noa si­säl­tää run­saas­ti foo­li­hap­poa. Kiwicha taas on hyvä kal­siu­min ja rau­dan läh­de.

Ki­noa ja kañiwa si­säl­tä­vät run­saas­ti fla­vo­noi­de­ja ja nii­den pi­toi­suus on ver­rat­ta­vis­sa mar­jo­jen, ku­ten mus­ti­kan anto­sy­aa­nien, pi­toi­suu­teen. An­dien kas­vien fenolisten yh­dis­tei­den mah­dol­li­sia ter­veys­vai­ku­tuk­sia on tois­tai­sek­si tut­kit­tu hy­vin vä­hän.

Andien kasveista terveystuotteita

An­dien kas­ve­ja käy­te­tään Ete­lä-Ame­ri­kan mais­sa pe­rin­tei­ses­ti kei­tet­tyi­nä tai paah­det­tui­na. Niis­tä teh­dään myös jau­ho­ja, joi­ta voi käyt­tää lei­von­nas­sa.

Nii­tä voi­daan li­sä­tä eri­lai­siin lei­von­nai­siin, mai­to­tuot­tei­siin, ei­nek­siin ja las­ten ruo­kiin. Ne so­pi­vat aa­mi­ais­vil­jo­jen raa­ka-ai­neik­si, ener­gi­a­pa­tu­koi­hin ja ter­veys­vai­kut­teis­ten elin­tar­vik­kei­den aine­o­sik­si.

Glu­tee­ni­ton ki­noa so­vel­tuu eri­tyi­ses­ti ke­li­aa­ki­koil­le, mut­ta run­saan ra­vin­to­si­säl­lön vuok­si myös mo­nien ruo­kien li­suk­keek­si. Kinoassa on saponiinia, joka an­taa sil­le kar­vaan maun, mut­ta ja­los­tuk­sen avul­la on ke­hi­tet­ty la­jik­kei­ta, jois­sa saponiinipitoisuus on al­hai­nen.

Tau­lu­kos­sa 2 on An­dien ra­vin­to­kas­vien mah­dol­li­sia käyt­tö­so­vel­luk­sia ter­veys­vai­kut­teis­ten elin­tar­vik­kei­den aine­o­si­na. Näi­den kas­vien mark­ki­noin­nis­sa EU-mais­sa ei ole tä­hän men­nes­sä esi­tet­ty ter­veys­väit­tei­tä Eu­roo­pan elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­to EFSAn ar­vi­oi­ta­vik­si.

An­dien kas­veis­ta kinoaa on vil­jel­ty eräis­sä Eu­roo­pan mais­sa jo vuo­si­kym­me­niä ja se ei si­ten il­mei­ses­ti tar­vit­se ar­vi­oin­tia uus­elin­tar­vik­keek­si. Sen si­jaan kiwicha ja kañiwa ovat uu­sia tu­lok­kai­ta.  Jos ne ha­lu­taan saa­da EU-mark­ki­noil­le, ne tu­lee to­den­nä­köi­ses­ti ar­vi­oi­da en­sin uus­elin­tar­vik­kei­na.

Tau­luk­ko 2. An­dien vil­jo­jen mah­dol­li­sia so­vel­luk­sia funk­ti­o­naa­li­siin elin­tar­vik­kei­siin. Klik­kaa kuva isom­mak­si.

Kir­joit­ta­jat:

Tri Rit­va Repo-Carrasco-Va­len­cia, Pe­run kan­sal­li­nen maa­ta­lous­yli­o­pis­to La Molina

ja prof. Han­nu J. Kor­ho­nen, MTT Bio­tek­niik­ka ja elin­tar­vi­ke­tut­ki­mus

Läh­teet:

Becker, R., Wheeler, K., Lorenz, A., Stafford, O., Grosjean, A., Betschart and Saunders, R. 1981. A compositional study of amaranth grain. Journal of Food Science. 46: 1175-1180.
Bressani, R., De Martell, E.  and Godinez, C. 1993. Protein quality evaluation of amaranth in adult humans. Plant foods for human nutrition 43: 123-143.
Guzman-Maldonado S. and Paredes- Lopez, O. 1998. Functional Products of Plant Indigenous to La­tin America. Amaranth and Quinoa, Common Beans and Botanicals. In: Functional Foods. Biochemical and Processing Aspects. Mazza, G. (ed.) Technomic Publishing Company. Penn­syl­va­nia, USA.
Marcone, M., Kakuda, Y. and Yada, R. 2004. Amaranth as a rich dietary source of sitosterol and other phytosterols. Plant Foods for Human Nutrion. 58: 207-211
Quereshi, A., Lehmann, J. and Peterson, D. 1996. Amaranth and its oil inhibit cholesterol biosynthesis in 6-week-old female chickens. Journal of Nutrion. 126: 1972-1977.
Ranhotra G S, Gelroth J A, Glaser B K, Lorenz K J  and Johnson D L 1993  Composition and protein nutritional quality of quinoa.  Cereal Chemistry. 70 :303-305
Repo-Carrasco, R. 1992. Andean Crops and Infant Nourishment. Report B 25. Institute of Development Studies. University of Hel­sin­ki. Finland.
Repo-Carrasco, R. 1998. Introduccion a la Ciencia y Tecnologia de Cereales y de granos Andinos.  Edi Agraria. Lima, Peru. 137 p.
Repo-Carrasco, R., Espinoza, C. and Jacobsen, S.-E. 2003. Nutritional Value and Use of the Andean Crops Quinoa (Chenopodium quinoa) and Kañiwa (Chenopodium pallidicaule).  Food Reviews International. 19: 179-189.
Repo-Carrasco-Va­len­cia, R., Hellstrom, J.K., Pihlava, J.-M. And Mat­ti­la, P.H. 2010. Flavonoids and other phenolic compounds in Andean indigenous grains: Quinoa (Chenopodium quinoa), kañiwa (Chenopodium pallidicaule) and kiwicha (Amaranthus caudatus). Food Chemistry 120: 128-133.
TAPIA, M. 1990. Cultivos Andinos Subexplotados y su Aporte a la Alimetnacion. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. FAO.205 p.
US Patent 5597807. Quinoa saponin compositions and methods of use. US Patent Issued on January 28, 1997

Ki­nua. Kuva: Rit­va Repo-Carrasco-Va­len­cia

Kiwicha. Kuva: Rit­va Repo-Carrasco-Va­len­cia

Ki­nu­an jy­viä. Kuva: Rit­va Repo-Carrasco-Va­len­cia

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013