Terveyttä pohjoismaisesta ruokavaliosta

Kas­vik­set, mar­jat, kala, ruis ja mai­to ovat poh­jois­mai­sen ruo­ka­va­li­on ter­veel­li­siä kul­ma­ki­viä. Suu­rin ero Poh­jois­mai­ses­sa ja Väli­me­ren ruo­ka­va­li­ois­sa on öl­jyn käyt­tö. Väli­me­ren ruo­ka­va­li­os­sa ruo­ka käy­tän­nös­sä ui olii­vi­öl­jys­sä, meil­lä taas öl­jyn käyt­tö on vä­häi­sem­pää ja useim­mi­ten pe­räi­sin ryp­sis­tä.

Väli­me­ren ruo­ka­va­lio aut­taa eh­käi­se­mään se­pel­val­ti­mo­tau­din, aivo­hal­vauk­sen, joi­den­kin syö­pien, metabolisen oire­yh­ty­män, tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen, muis­ti­häi­ri­öi­den, al­zhei­me­rin tau­din ja par­kin­so­nin tau­din ke­hit­ty­mis­tä. – Väli­me­ren ruo­ka­va­li­ol­la on vah­va tut­ki­mus­näyt­tö, pro­fes­so­ri Mat­ti Uusi­tupa Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­ta miet­tii. – Onko poh­jois­mai­ses­ta tai Itä­me­ren ruo­ka­va­li­os­ta sa­maan?

Samanlaisia terveysvaikutuksia

Poh­jois­mai­sen, suo­si­tuk­sia vas­taa­van ruo­ka­va­li­on vai­ku­tuk­sia ter­vey­teen on tut­kit­tu vain vä­hän, mm. Nordiet, Sysdimet ja Sysdiet – tut­ki­muk­sis­sa.

Ruot­sa­lai­ses­sa Nordiet-tut­ki­muk­ses­sa ter­veel­li­nen poh­jois­mai­nen ruo­ka­va­lio vä­hen­si koko­nais­kuol­lei­suut­ta. Li­säk­si tut­kit­ta­vien ko­les­te­ro­li­ta­sot las­ki­vat, LDL koko­nais­ko­les­te­ro­lia enem­män. Myös ve­ren­pai­ne ja in­su­lii­ni­taso las­ki­vat. – Kak­si vii­meis­tä se­lit­ty­vät pai­non sa­man­ai­kai­sel­la las­kul­la, pro­fes­so­ri Uusi­tupa tul­kit­see tu­lok­sia.

Sysdimet-tut­ki­muk­ses­sa tut­kit­ta­vil­le syö­tet­tiin täys­jyvä­ruis­ta, ras­vais­ta ka­laa ja mus­tik­kaa. Näi­tä si­säl­tä­vä, ter­veel­li­nen poh­jois­mai­nen ruo­ka­va­lio vai­kut­ti metabolisen oire­yh­ty­män ris­ki­te­ki­jöi­hin. Se pa­ran­si so­ke­ri­ai­neen­vaih­dun­taa, val­ti­moi­den sisä­pin­nan toi­min­taa, ma­ta­la-as­teis­ta tu­leh­dus­ta ja suu­ren­si HDL-par­tik­ke­lien ko­koa.

Sysdiet-tut­ki­muk­ses­sa pai­noa ei ha­lut­tu alen­taa. Tut­ki­mus­ryh­mäl­lä tyy­dyt­ty­neen ras­van saan­ti vä­he­ni, kun taas moni­tyy­dyt­ty­mät­tö­män ras­van ja kui­dun saan­ti li­sään­tyi­vät. Tut­kit­ta­vien LDL-ko­les­te­ro­li ale­ni ja sa­mal­la HDL-ko­les­te­ro­li kään­tyi nou­suun.

Poh­jois­mai­sen ja Väli­me­ren ruo­ka­va­li­on ra­vin­to­si­säl­löis­sä ei ole mer­ki­tyk­sel­li­siä ero­ja. Väli­me­ren ruo­ka­va­li­os­sa on moni­puo­li­sem­paa kas­vis­ten ja he­del­mien käyt­töä ym­pä­ri vuo­den. Poh­jois­mai­sen ruo­ka­va­li­on valt­ti­na on täys­jyvä­vil­ja, jon­ka ku­lu­tus­ta meil­lä on vie­lä va­raa li­sä­tä. Meil­lä myös kala on moni­puo­li­sem­paa ja ras­vais­ta. Li­han ku­lu­tus on hy­vin sa­man­kal­tais­ta mo­lem­mis­sa.

Tutut, puhtaat elintarvikkeet

 – Poh­jois­mais­ta ruo­ka­va­li­o­ta puol­ta­vat sen hy­väk­syt­tä­vyys, tu­tut elin­tar­vik­keet, puh­taus, ruo­ka­kult­tuu­ri ja maku­miel­ty­myk­set, Uusi­tupa sum­maa. – Täl­löin ruo­ka­va­li­on nou­dat­ta­mi­nen on hel­pom­paa ja ter­veyt­tä edis­tä­vät va­lin­nat mah­dol­li­sia.

Poh­jois­mai­nen ruo­ka­va­lio tu­kee lähi­ruo­ka-ajat­te­lua ja ko­ti­mais­ten elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus­ta. Se tar­jo­aa elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suu­del­le ja jouk­ko­ruo­kai­lul­le mah­dol­li­suuk­sia ke­hit­tää tuot­tei­ta ja ate­ri­a­ko­ko­nai­suuk­sia, jot­ka ovat lin­jas­sa tut­ki­mus­tie­don ja suo­si­tus­ten kans­sa.

– Me voim­me ke­hit­tää Poh­jois­mais­ta Itä­me­ren ruo­ka­va­li­o­ta eteen­päin, Uusi­tupa iloit­see. – Eri puo­lil­la maa­il­maa ter­veel­li­nen arki­syö­mi­nen voi­daan to­teut­taa eri rat­kai­suin.

KL

Läh­de:

Pro­fes­so­ri Uusi­tu­van esi­tys ” Ter­veyt­tä poh­jois­mai­ses­ta ruo­ka­va­li­os­ta” Ra­vit­se­mus Suo­mes­sa –se­mi­naa­ris­sa 4.10. Hel­sin­gis­sä.

Poh­jois­mai­ses­sa ruo­ka­va­li­os­sa mais­tu­vat pe­rin­tei­set suo­ma­lai­set maut. Kuva pro­fes­so­ri Uusi­tu­van esi­tyk­ses­tä Ra­vit­se­mus Suo­mes­sa -se­mi­naa­ris­ta.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013