Kasvikset, marjat, kala, ruis ja maito ovat pohjoismaisen ruokavalion terveellisiä kulmakiviä. Suurin ero Pohjoismaisessa ja Välimeren ruokavalioissa on öljyn käyttö. Välimeren ruokavaliossa ruoka käytännössä ui oliiviöljyssä, meillä taas öljyn käyttö on vähäisempää ja useimmiten peräisin rypsistä.
Välimeren ruokavalio auttaa ehkäisemään sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, metabolisen oireyhtymän, tyypin 2 diabeteksen, muistihäiriöiden, alzheimerin taudin ja parkinsonin taudin kehittymistä. – Välimeren ruokavaliolla on vahva tutkimusnäyttö, professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta miettii. – Onko pohjoismaisesta tai Itämeren ruokavaliosta samaan?
Samanlaisia terveysvaikutuksia
Pohjoismaisen, suosituksia vastaavan ruokavalion vaikutuksia terveyteen on tutkittu vain vähän, mm. Nordiet, Sysdimet ja Sysdiet – tutkimuksissa.
Ruotsalaisessa Nordiet-tutkimuksessa terveellinen pohjoismainen ruokavalio vähensi kokonaiskuolleisuutta. Lisäksi tutkittavien kolesterolitasot laskivat, LDL kokonaiskolesterolia enemmän. Myös verenpaine ja insuliinitaso laskivat. – Kaksi viimeistä selittyvät painon samanaikaisella laskulla, professori Uusitupa tulkitsee tuloksia.
Sysdimet-tutkimuksessa tutkittaville syötettiin täysjyväruista, rasvaista kalaa ja mustikkaa. Näitä sisältävä, terveellinen pohjoismainen ruokavalio vaikutti metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin. Se paransi sokeriaineenvaihduntaa, valtimoiden sisäpinnan toimintaa, matala-asteista tulehdusta ja suurensi HDL-partikkelien kokoa.
Sysdiet-tutkimuksessa painoa ei haluttu alentaa. Tutkimusryhmällä tyydyttyneen rasvan saanti väheni, kun taas monityydyttymättömän rasvan ja kuidun saanti lisääntyivät. Tutkittavien LDL-kolesteroli aleni ja samalla HDL-kolesteroli kääntyi nousuun.
Pohjoismaisen ja Välimeren ruokavalion ravintosisällöissä ei ole merkityksellisiä eroja. Välimeren ruokavaliossa on monipuolisempaa kasvisten ja hedelmien käyttöä ympäri vuoden. Pohjoismaisen ruokavalion valttina on täysjyvävilja, jonka kulutusta meillä on vielä varaa lisätä. Meillä myös kala on monipuolisempaa ja rasvaista. Lihan kulutus on hyvin samankaltaista molemmissa.
Tutut, puhtaat elintarvikkeet
– Pohjoismaista ruokavaliota puoltavat sen hyväksyttävyys, tutut elintarvikkeet, puhtaus, ruokakulttuuri ja makumieltymykset, Uusitupa summaa. – Tällöin ruokavalion noudattaminen on helpompaa ja terveyttä edistävät valinnat mahdollisia.
Pohjoismainen ruokavalio tukee lähiruoka-ajattelua ja kotimaisten elintarvikkeiden kulutusta. Se tarjoaa elintarviketeollisuudelle ja joukkoruokailulle mahdollisuuksia kehittää tuotteita ja ateriakokonaisuuksia, jotka ovat linjassa tutkimustiedon ja suositusten kanssa.
– Me voimme kehittää Pohjoismaista Itämeren ruokavaliota eteenpäin, Uusitupa iloitsee. – Eri puolilla maailmaa terveellinen arkisyöminen voidaan toteuttaa eri ratkaisuin.
KL
Lähde:
Professori Uusituvan esitys ” Terveyttä pohjoismaisesta ruokavaliosta” Ravitsemus Suomessa –seminaarissa 4.10. Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 2-2013Mitä suomalaiset syövät?10.12.2013